In veel make-up zitten vaak chemische bestanddelen. De grote cosmeticabedrijven willen geen risico lopen dat deze chemische stoffen vreemde of vervelende reacties bij mensen opleveren, zoals huidirritatie of oogirritatie. Vandaar dat ze het eerst goed willen testen.
Worden cosmeticaproducten op dieren getest? Nee, het is in Nederland en heel Europa verboden om cosmeticaproducten op dieren te testen. Dierproeven voor de ontwikkeling van cosmetische producten zijn in Nederland al sinds 1997 verboden volgens de Wet op Dierproeven.
Dierproeven zijn vaak nodig om de kwaliteit en veiligheid van medicijnen, stoffen en voeding te testen. De overheid bekijkt daarbij steeds hoeveel leed een proefdier ondervindt. En weegt dit af tegen de risico's voor de mens wanneer geen dierproeven worden gedaan.
Is jouw make-up, dagcrème en andere cosmetica getest op dieren? In Europa is het sinds 2013 verboden om make-up, shampoo, mascara en andere cosmetica te testen op proefdieren.
Wat gebeurt er met dieren na de proef? De meeste dieren sterven of worden gedood voor de proef . Op deze manier kunnen we hun weefsels en organen onderzoeken. De dieren die na het einde van de proef in leven zijn gelaten, kunnen indien mogelijk worden ingezet bij een volgende proef.
Jaarlijks worden er ruim 400.000 proefdieren gedood, zonder gebruikt te zijn in een dierproef.
In Nederland en België worden jaarlijks ruim 2 miljoen proefdieren gedood. Er zijn maar liefst 9 wettelijk toegestane methoden waaronder vergassen, onthoofden, het breken van de nek en een klap op de kop. Bovendien is er een discussie gaande over nieuwe dodingsmethoden in te voeren zoals bevriezing.
Proeven op dieren verlengt het leed van mensen die wachten op een effectief geneesmiddelen voor ziekten. Het creëert misleidende resultaten en verspilt kostbaar geld, tijd en middelen die in plaats daarvan zou kunnen worden gespendeerd aan effectieve, menselijk-relevante research.
Bekende make-upmerken die wel cruelty free zijn: BECCA, Charlotte Tilbury, Anastasia Beverly Hills, Catrice, Too Faced, Urban Decay, Illamasqua, Hourglass, Marc Jacobs Beauty, By Terry, Milani, NYX, Makeup Geek, Colourpop, Kat von D, Natasha Denona, Pixi, Tarte, Essence en Lush.
Wat maakt parfum niet-vegan? Als parfum-fan op zoek naar een vegan variant hoef je niet te letten op het mijden van melkextracten, honing of bijenwas. Deze dierlijke ingrediënten zitten vrijwel nooit verwerkt in parfum. Wel, moet je kijken naar het woordje parfum op de ingrediëntenlijst.
Veel ongebruikte dieren
Helaas worden er bij dierproeven veel dierenlevens onnodig verspild. Vaak worden er veel meer dieren gefokt dan nodig zijn voor dierproeven. Dit is omdat er altijd extra dieren beschikbaar moeten zijn voor experimenten.
Het doen van dierproeven kost veel geld, jaarlijks naar schatting 250 miljoen euro (Stichting Informatie Dierproeven, eigen berekening) in Nederland. Niet alleen de experimenten zelf, maar ook de proefdieren en hun verzorging en huisvesting is heel duur.
Dierproeven hebben verschillende nadelen. Ze kunnen dierenleed veroorzaken en zijn relatief duur. Daarnaast moet je, als je het effect van een stof op mensen wilt weten, een vertaalslag maken van dier naar mens. Wagenings onderzoek laat zien dat dierexperimenten vaak vermeden kunnen worden.
In 1989 is L'Oréal helemaal gestopt met het testen van producten op dieren, 14 jaar voordat dit werd vereist door regelgeving. Vandaag de dag test L'Oréal geen ingredienten meer op dieren.
Labello wil jouw lippen de beste verzorging bieden. Daarom worden al onze producten uitvoerig getest voordat ze in de winkels komen te liggen. Dit testen doet Labello zonder dierproeven, wat betekent dat Labello dierproefvrij is.
Het zal je dan misschien ook verbazen dat de make-up van Hema gewoon 100% dierproefvrij is. Op de Hema website staat het volgende: "Make-up tegen zachte prijsjes. Bovendien gemaakt met respect voor de natuur. We kunnen dan ook met trots zeggen dat al onze make-up dierproefvrij is."
Het testen van cosmetica op dieren is sinds 2004 verboden in de EU - en alle ingrediënten in deze producten sinds 2013. NIVEA verwelkomt en voldoet van harte aan deze mijlpaal naar meer ethische huidverzorgingsproducten.
Andrélon producten worden niet op dieren getest. Wij gebruiken wetenschappelijke-, maar geen diertest-methoden om de veiligheid van onze producten vast te stellen.
Dierproefvrije merken bij Kruidvat zijn o.a.: Biodermal, Catrice, Dermolin, Dr. van der Hoog, Essence, Hairwonder, Hennaplus, Herôme, Inecto, Kruidvat eigen merk, Therme & VOGUE.
We weten ondertussen dat de vertaalslag tussen proefdier en mens niet werkt: 90% van alle geneesmiddelen waarvan blijkt dat ze veilig en effectief zijn in dierproeven, falen in menselijke proeven omdat ze niet werken of gevaarlijke bijwerkingen bij mensen veroorzaken.
Producten die een 'bijzondere claim' hebben, zoals haargroeimiddelen, haarverf, zonnebrandcrème en deodorant, moeten hoe dan ook op dieren getest worden. Zelfs als ze in China vervaardigd worden. Om dit beleid te kunnen omzeilen, bieden sommige merken hun producten alleen online aan.
De meeste proefdieren verblijven in laboratoria. Dieren worden ook bestudeerd in hun eigen leefomgeving, zo krijgen vogels bijvoorbeeld een zendertje om de jaarlijkse vogeltrek te bestuderen. Soms doen we onderzoek naar dieren op een boerderij.
Ratten zijn sociale dieren en vinden het leuk om opgepakt te worden. Een wetenschapper kan een rat dus makkelijk gebruiken in onderzoek. De intelligentie van ratten maakt ze een populair proefdier in hersenonderzoek. 90% van de genen van een rat komen overeen met die van mensen.
In 2020 werden er in Nederland nog 448.656 dierproeven (geregistreerd) uitgevoerd. Dat is 0,5 procent minder dan in 2019, blijkt uit het jaarverslag uit 2020 van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) (pdf).
In welke onderzoeken worden honden gebruikt? Jaarlijks worden er circa 150 honden gebruikt in onderzoek naar hart- en vaatziekten. In dit onderzoek worden honden, met name Beagles, gebruikt om de werking en veiligheid van medicijnen te testen.