Je rookmelder testen - hoe doe je het correct? Bijna alle rookmelders hebben een testknop aan de zijkant of in het midden van de rookmelder.Deze dien je ingedrukt te houden totdat het alarm afgaat. Als deze dan dus niet afgaat of te zacht afgaat, moeten de batterijen vervangen worden.
Als één rookmelder rook detecteert, gaan alle melders af. Zo hoor je door het hele huis een alarmsignaal. Bij het testen druk je de testknop van een melder in en kijk je of alle rookmelders afgaan. Dit herhaal je bij iedere gekoppelde melder.
Werking: de rookmelder functioneert direct als er een nieuwe batterij is geplaatst en de test is voltooid. De rookmelder is uitgerust met een knipperende rood LED-lampje. Dit lampje bevindt zich boven de testknop en knippert om de 30-40 seconden om aan te geven dat de rookmelder functioneert.
Rookmelders detecteren rook op basis van een infraroodsensor. Deze sensor ziet geen verschil tussen rook en een laagje stof. Ophopend stof kan er dus voor zorgen dat het alarm afgaat, terwijl er niets aan de hand is. Reinig daarom maandelijks de rookmelders die in huis hangen met de stofzuiger en een doekje.
Mocht uw rookmelder ongewenst afgaan, dan kunt u het alarm uitschakelen door op de knop van de melder te drukken. Zorg er vervolgens voor dat de oorzaak van het vals alarm verwijderd is. Dit kan bijvoorbeeld stoom of stof zijn.
De rookmelders zijn erop ontworpen dat deze niet zomaar afgaan door roken of koken. Gaat u vlak bij een rookmelder bijvoorbeeld gourmetten, schuren/zagen of behang afstomen, dan kan de rookmelder afgaan door rook, stof of stoom. Het is dan beter om de rookmelder tijdelijk af te dekken.
Wat is een rookmelder? Een rookmelder is een apparaat dat reageert op de rookverschijnselen van een brand. Het heeft twee functies, namelijk het signaleren van een brand en het waarschuwen van bewoners door het afgeven van een alarmsignaal.
Piept je rookmelder? Controleer de batterij. Het voelt een beetje als een open deur, maar we noemen hem toch maar even: controleer de batterij van je rookmelder. Als deze namelijk bijna leeg is, gaat jouw rookmelder piepen als teken dat er een nieuwe batterij in moet.
Rookmelders gaan 's nachts piepen als de batterij bijna leeg is omdat de temperatuur op dat moment het laagst is. De batterijspanning die op dat moment al aan de krappe kant is, wordt door de kou 's nachts nóg iets lager.
Rookmelders geven eigenlijk nooit ''zomaar'' een signaal of alarm. Maar wat als een rookmelder afgaat en er is niets aan de hand? Meestal gaat het om een kort piepsignaal, bijv. dat een batterij leeg is of een signaal ''einde levensduur/sensor defect''.
Wanneer je rookmelder met enige regelmaat (meestal elk uur) piept, is dit een teken dat de batterij leeg aan het raken is. Een rookmelder met een zwakke batterij zal blijven piepen totdat de batterij ermee ophoudt. Met een beetje pech kan dit enkele weken duren.
Een rookmelder zonder batterij is een netstroom rookmelder die niet door batterijen wordt gevoed maar werkt op netstroom. De melder krijgt dus stroom van een stopcontact of via de stroomkabels.
Bij normale omstandigheden en omgevingsinvloeden is de technische levensduur van een rookmelder ongeveer 10 jaar. De binnenkant van een brandmelder is voorzien van een rookkamer waarin een sensor aanwezig is. Deze sensor is gevoelig voor stof en insecten.
De kans is aanwezig dat de rookmelders die zijn geïnstalleerd in uw woning vervangen moet worden. Check de plaatsing- en vervangingsdatum op de rookmelders en vervang op tijd uw rookmelders. Om de veiligheid van u en uw gezin te maximaliseren dienen rookmelders dus iedere 10 jaar vervangen te worden.
Bij Action kun je een rookmelder kopen van het merk Smartwares. Er zijn twee opties. Je kunt kiezen uit een rookmelder met een batterij die 1 jaar mee gaat voor €3,99 en een 3-pack met batterijen die 10 jaar meegaan voor €24,99.
Brandalarm: 3 korte harde pieptonen (repeterend) en het rode lampje knippert. Laag batterijspanning alarm: korte piep en het gele lampje knippert. Probleem alarm: Dit is een falende zelftest van de rookmelder.
Ruwweg kan je de volgende batterij-levensduur verwachten: Melders met 9 volt-batterij: ongeveer jaarlijks te vervangen. Melders met AA-batterijen: ongeveer om de 2 à 3 jaar vervangen. Melders met lithium-batterij: tussen de 5 en 10 jaar, zoals aangegeven op de productpagina en verpakking.
Het is vaker gebeurt dat koolmonoxide melders kunnen afgaan tijdens onder andere het schilderen, of het laden van een accu in een afgesloten ruimte. Dit is gebeurt omdat de koolmonoxide melder niet alleen gevoelig is voor koolmonoxide maar ook voor gassen zoals waterstof, isopropylalchol, methaan en kooldioxide.
De batterij is leeg
Als de batterij bijna leeg is, piept de rookmelder af en toe om dit aan te geven. In de handleiding van je rookmelder lees je hoe vaak de rookmelder deze pieptoon geeft. Heb je een rookmelder met vervangbare batterijen? Vervang dan de batterij.
Het komt soms voor dat een rookmelder defect is. Als u de batterij al heeft vervangen en de rookmelder blijft piepen dan is deze defect. Dat geven sommige rookmelders aan met piepjes, andere rookmelders hebben een geel lampje om dit aan te geven.
De kans bestaat dat je afzuiging, bedrading of leidingwerk de boosdoener is, of zelfs kieren bij ramen of deuren. In dat geval, als je er echt klaar mee bent, kun je het beste iemand inschakelen om mee te helpen zoeken door middel van een professionele geluidsmeting.
Waterdamp, wind of tocht
of een kachel kunnen er voor zorgen dat je rookalarm gaat piepen. Het is daarom belangrijk dat je rookalarm op de juiste plaats hangt: op minimaal vijf meter afstand van warmte-, damp- of stoombronnen. Je hangt ook geen rookmelder in de badkamer, schuur of in de garage.
De elektrische impulsen kunnen de rookmelder storen. Plaats een rookmelder ook niet in de buurt van ramen, deuren en ventilatiekappen. Op oppervlakten die warmer of kouder zijn dan de rest van de ruimte in huis. Door de temperatuurverschillen kan het voorkomen dat de rook de melder niet op tijd bereikt.
Plaatsing op de muur
Als een rookmelder niet op het plafond geplaatst kan worden, dan plaats je de rookmelder aan de muur. De rookmelder plaats je dan 15 tot 80 centimeter van het plafond af, maar wel boven deuren en ramen. Ook geldt dat de rookmelder 1 tot 3 meter van de mogelijke bron tot rook af komt te hangen.