Omega-3-vetzuren zijn zogenaamde meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren verlagen de hoeveelheid vet (triglyceriden) in het bloed. De hoeveelheid cholesterol in het bloed blijft meestal ongeveer gelijk, maar de verhouding tussen 'slecht' en 'goed' cholesterol verbetert enigszins.
Visolie helpt met de gezondheid van je hart
Zo zorgt omega 3 voor een toename van de 'goede' HDL cholesterol en een vermindering van de 'slechte' LDL cholesterol. Hierdoor draagt visolie bij aan de algehele gezondheid van de hart- en bloedvaten.
De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) onderzocht de veiligheid van omega 3-vetzuren en kwam tot de conclusie dat zelfs grootverbruikers geen schadelijke effecten ondervinden.
Rode bloedcellen vernieuwen zich in ongeveer 4 maanden. Het duurt daarom minimaal 4 maanden voordat je het resultaat van jouw veranderde omega-3 inname kunt meten. Visolie suppletie heeft alleen zin als je het langdurig doet, aangezien je cellen de tijd nodig hebben om zich te laden met de omega-3 vetzuren EPA en DHA.
Het tijdstip van de dag waarop de visoliecapsules worden ingenomen is niet belangrijk. Ontbijt of avondeten mag allebei. Wel is het belangrijk dat de visoliecapsules worden ingenomen bij een maaltijd, het liefst geen vetarme maaltijd.
Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen. In je darmen gaan de pectinevezels een verbinding met gal aan. Daardoor worden er minder vetten door je lichaam opgenomen.
Brood. De meeste soorten brood bevatten weinig verzadigd vet. Alleen aan de luxe broodsoorten wordt vet toegevoegd. Het is wel verstandig om vooral bruine en volkoren soorten te kiezen, omdat deze rijker zijn aan voedingsvezels, vitamines en mineralen.
Omega 3-vetzuren worden vaak bij ontstekingen ingezet. De gunstige invloed van EPA en DHA bij ontstekingsziekten is, biochemisch gezien, te verklaren door onder meer het verminderen van ontstekingsbevorderende signaalmoleculen in het bloed en het wijzigen van de vetzuursamenstelling in de celmembraan.
Kies voor een visolie met hoge EPA en DHA waardes. Hoe hoger deze waardes, hoe krachtiger de visolie. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor EPA en DHA varieert van zo'n 200 tot 500 mg per dag. Voor de huid zien wij met name de EPA het liefst nog boven de 500 mg.
Omega-3 heeft een zeer lichte bloedverdunnende werking. Die is bij een dosering van 2 capsules per dag echter verwaarloosbaar. Wij hanteren vanwege die bloedverdunnende werking een maximum van 6 capsules per dag.
Is visolie hetzelfde als omega 3? Nee, niet helemaal. Visolie is geraffineerde olie afkomstig van vis en schaaldieren. Het is een algemene term en bevat twee soorten omega 3-vetzuren, namelijk EPA en DHA.
Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn alfa-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Omega 3-vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezonde voeding.
De Gezondheidsraad adviseert 450mg omega 3 per dag, niet een aantal capsules. Van de betere kwaliteit omega 3 capsules is dat 1 capsule per dag. Het klopt inderdaad dat de Nationale Gezondheidsraad geen hoeveelheid capsules aanbeveelt, maar een hoeveelheid vetzuren (450 mg EPA en DHA per dag).
Gefilterde koffie, zoals filterkoffie, oploskoffie, koffie van koffiepads, percolatorkoffie en de meeste automatenkoffie verhoogt het cholesterol daarom niet of nauwelijks. Ongefilterde koffie, indien dit type koffie dagelijks gedronken wordt, kan het cholesterol- gehalte in het bloed verhogen.
Gezond leven
Met een gezonde leefstijl verlaag je je cholesterol en pak je al deze factoren tegelijk aan: gezond eten: gebruik minder verzadigd vet. afvallen bij overgewicht: vooral buikvet verhoogt het cholesterolgehalte. voldoende bewegen: minimaal 2,5 uur per week.
Om je cholesterol te verlagen, kan het daarom helpen om een ontbijt te maken waarin je wat minder producten met relatief veel verzadigde vetten (boter, volvette kaas en zuivel) eet en wat vaker producten rijk aan onverzadigde vetten (plantaardige margarines, avocado, noten en zalm) in je voeding probeert op te nemen.
In koffie zit cafestol. Dit stofje verhoogt het slechte (LDL-)cholesterol in het bloed. Bij filterkoffie blijft cafestol achter in het papieren filter. In koffie uit een filtermachine of koffiepad-apparaat zit dan ook weinig cafestol.
Werkt cholesterol verlagend
Groene thee bevat tannines die op een natuurlijke wijze uw LDL-cholesterol verlagen. Dit LDL-cholesterol staat ook wel bekend als het 'slechte cholesterol'. Ook de catechinen in groene thee hebben een positief effect, met name in de darmen.
In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol verhoogt. Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Vitamine C heeft een positieve invloed op opname van seleen. Vitamine D bevordert calciumopname. Calcium heeft een belemmerende invloed op de opname van fosfor, magnesium, zink en ijzer (zowel heem als non-heem). Magnesium kan zich binden aan fosfor en zo de opname van magnesium belemmeren.
Je kunt vitamine D samen gebruiken met magnesium. Vitamine D kun je het beste slikken tijdens maaltijd, omdat het vet uit de maaltijd zorgt dat vitamine D wat beter wordt opgenomen.