Het is dé manier om inzicht te krijgen in de eigen gezondheid, bewustwording te creëren voor een gezonde leefstijl en vitaliteit op de werkvloer te bevorderen. Meer voordelen van het PMO: Werknemers krijgen informatie over hun gezondheid en vitaliteit.
Als werknemer heeft u recht op zo'n gezondheidsonderzoek, maar u bent meestal niet verplicht om eraan deel te nemen. Vaak heet dit dan een preventief medisch onderzoek, gezondheidscheck of health check. De werkgever krijgt zo een goed beeld van de gezondheid van de werknemer.
Het doel van een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) is het signaleren van, en voorkomen van, arbeidsgerelateerde klachten. Ook helpt het onderzoek uw medewerkers meer bewust te maken van hun algemene gezondheid. Dit stimuleert uw medewerkers om hun leefstijl en persoonlijke duurzame inzetbaarheid te verbeteren.
Een preventief medisch onderzoek (ook wel PMO genoemd) is een medisch onderzoek bij mensen die geen concrete gezondheidsklachten hebben. Het doel van dit onderzoek is het vroegtijdig opsporen van een aandoening of kenmerken (risicofactoren) die de kans op bepaalde aandoeningen vergroten.
Deze risico's worden vastgesteld in de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E). Wanneer we uitgaan van een basis PMO, dan houdt dat in dat het PMO de algemene gezondheid en de mentale gesteldheid onderzoekt. Deze basiselementen kosten al snel tussen de 80 en 200 euro per werknemer.
Een medisch onderzoek omvat een gedetailleerde analyse van je medische geschiedenis. Aan de hand van een reeks onderzoeken gaat onze arts ook na of je voldoet aan de fysieke en mentale geschiktheidscriteria die zijn gedefinieerd in de regelgeving.
Werknemers die omwille van hun job mogelijk een gezondheidsrisico lopen, krijgen (meer)jaarlijks een uitnodiging voor een verplicht medisch onderzoek. De arbeidsarts en/of de bedrijfsverpleegkundige onderzoeken je werknemers aan de hand van enkele risicogebonden tests, vragenlijsten en een gesprek.
Waarom een PMO? Het PMO is een instrument om de gezondheid van werknemers periodiek te onderzoeken. Daarnaast worden arbeidsomstandigheden onder de loep genomen. Voor zowel de werkgever als de werknemer is het PMO waardevol omdat het bijdraagt aan een gezonde werkomgeving.
Het PAGO is een onderzoek van een bedrijfsarts dat erop gericht is om gezondheidsrisico's van het werk zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken. Het PMO is een aanvullend onderzoek en bestaat uit het verplichte PAGO en het niet-verplichte leefstijlonderzoek.
Werkgever en de ondernemingsraad (of Personeelsvertegenwoordiging) zijn actief bij het opstellen en uitvoeren van het PMO betrokken. Zij bepalen, samen met de bedrijfsarts, de inhoud van het PMO en acties die in het bedrijf worden uitgevoerd.
Preventief bloedonderzoek staat voor het testen van bloed zonder dat er bepaalde symptomen of klachten zijn. Een preventief bloedonderzoek, ook wel een Check-up genoemd, kan een goede methode zijn om inzicht in je gezondheid te krijgen.
De werkgever moet zijn werknemers volgens artikel 18 in de Arbowet periodiek een arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) aanbieden. Doel van het onderzoek is het zoveel mogelijk voorkomen van de risico's die de arbeid voor de gezondheid en de veiligheid van de werkenden met zich meebrengt.
Preventief medisch onderzoek (PMO) verplicht? Ja: elke organisatie is wettelijk verplicht om medewerkers periodiek een medisch onderzoek aan te bieden. Dit onderzoek moet zich richten op preventie van de gezondheidsrisico's die het werk met zich meebrengt.
Als patiënt kunt u om allerlei redenen een onderzoek, behandeling of andere medische tussenkomst weigeren. Dat kan bijvoorbeeld uit geloofsovertuiging of om persoonlijke redenen. De arts respecteert uw keuze en probeert alternatieven voor te stellen.
Hoe vaak moeten mijn werknemers op medisch onderzoek komen? De preventieve medische onderzoeken worden periodiek herhaald. Meestal jaarlijks, soms tweejaarlijks, zesmaandelijks … in functie van de specifieke risico's eigen aan het takenpakket van de werknemer.
De kosten van het onderzoek, inclusief het remgeld, vallen ten koste van de werkgever. De arbeidsgeneesheer verwijst door voor een niet-beroepsgebonden risico of hij wil een verslag bekomen van een werknemer die al in opvolging is bij een specialist.
Ja, preventief medisch onderzoek (zoals de bodyscan) is voor ondernemers vaak aftrekbaar voor de belasting.
De basisverzekering vergoedt preventieve zorg, zoals hulp bij het stoppen met roken en begeleiding bij het afvallen. Een aanvullende verzekering biedt vaak nog meer mogelijkheden. Wij bekeken enkele vergoedingen uit de aanvullende verzekeringen voor 2022 van de grootste verzekeraars: CZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis.
Vergunningsplichtige gezondheidsonderzoeken kunnen in Nederland niet als gezondheidstest worden uitgevoerd. Er zijn in Nederland wel organisaties die een total bodyscan buiten de zorg om aanbieden. De scans waarbij straling gebruikt wordt, vinden dan in een ander land plaats.