Messing draadborstels: Messing is zachter dan staal.
Messing wordt ook wel “geelkoper” genoemd. Het wordt gebruikt in onder andere koppelingen en zelfs kogel hulzen. Dit is omdat messing bekend staat als een sterk en stevig materiaal.
Messing als metaal is sterker en stijver in vergelijking met koper. In termen van hardheid, vertoont messing een hardheid van 3 tot 4.
Een element als aluminium maakt het messing sterker en corrosiebestendig. Het aluminium zorgt voor een zeer dun en doorzichtig, hard laagje dat zelfherstellend is. Het element tin heeft een soortgelijk effect; men vindt het bijvoorbeeld in legeringen die toegepast worden in zeewatermilieus (de z.g. naval brasses).
Messing heeft een hogere buigzaamheid dan brons. Het relatief lage smeltpunt van messing varieert van 900 tot 940 ℃, afhankelijk van de samenstelling.
Bewerking van messing
Het materiaal roest niet en is dus zeer geschikt voor gebruik in vochtige omstandigheden. Er kan zich wel een oxidatie laag op het metaal vormen, maar dit is eenvoudig weg te poetsen. Echter kiezen veel ervoor om deze oxidatie laag te laten zitten.
Messing dat bestand is tegen ontzinking of DZR corrodeert minder bij blootstelling aan water. Sommige messinglegeringen met een laag kopergehalte kunnen corroderen bij blootstelling aan water. Hoogwaardige roestvrijstalen kranen roesten niet gemakkelijk, vooral de 304 kwaliteit, die zeer hitte- en corrosiebestendig is.
Onderzoekers van MIT hebben een van de sterkste en lichtste materialen ontwikkeld. Hiervoor is gebruik gemaakt van grafeen. Het materiaal is 20 keer lichter en 10 keer sterker dan staal. Grafeen is een carbon-soort en in een 2D-vorm het sterkste materiaal op aarde.
Het beste antwoord
Dat is Hardox Extreme met een brinell hardheid (HBW) van rond de 650-700. Dit is buidend harder dan gietijzer (100-274) of HSS staal (HB 250-300). Hardox plaat krijgt zijn extreme hardheid door zijn chemische compositie en door het snelle afkoelen na het rollen.
De voordelen van messing
Door de toevoeging van zink is het een goedkopere metaalsoort dan koper. Het heeft bacterie-werende eigenschappen en is daarom veilig om toe te passen bij producten die in aanraking komen met de consument. Ook is het goed bestand tegen vochtige omstandigheden en roest het niet.
Harder dan staal, zwaarder dan beton en toch fragiel
Toch is het zwaarder dan beton, want beton weegt "slechts" 2,3 kg per liter (ongewapend). Glas is ook harder dan gewoon staal, iets wat je niet zo zeggen als je een hamer en een wijnglas naast elkaar legt. Hardheid van materialen wordt gemeten op de schaal van Mohs.
Messing (ook wel geelkoper) is een legering van zink en koper. Door zijn hardheid en uitstekende zelfsmerende eigenschappen is messing een waardevolle materiaalsoort. Bovendien is het goedkoper dan volledig koper.
Messing is een waardevol materiaal en het kan zeer de moeite waard zijn om eventuele overgebleven stukken messing te verkopen aan een opkoper. Messing bestaat voor het grootste deel uit eerder gebruikt materiaal. Het metaal wordt vooral gebruikt voor waterleidingen en kogelhulzen.
Hoewel de bovenlaag van een verzinkt stuk staal uit zuiver zink bestaat, is deze laag toch merkbaar harder en slijtbestendiger dan verflagen. De onderliggende zink-ijzerlegeringen daarentegen zijn zeer hard, vaak harder dan de staalbasis.
Zilver (argentum) is namelijk een edelmetaal en roest bijna niet. Andere edelmetalen zijn goud (aurum) en plantina (platinium). Let op: deze edelmetalen reageren wel met zuurstof en water, maar ze zullen niet snel roesten. Zilver moet je bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd even oppoetsen.
Koolstofstaal (zacht staal) is het meest gevoelig aan roest en daardoor de goedkoopste van de meest voorkomende geperforeerde metalen. Koolstofstaal wordt vervaardigd als platen of op rol gevlakt op de gewenste dikte wanneer het staal nog warm is of nadat het is afgekoeld.
Ook ijzer is een metaal. Maar ijzer alleen is niet zo geschikt om te verwerken – zo leert ons een scheikundeboek – omdat het nogal bros is. Als je er koolstof aan toevoegt, wordt het hard en veerkrachtig, en dan heet het staal. staalsterk kunnen zeggen, omdat staal veel sterker is dan ijzer.
Er kan er maar eentje de beste zijn en dat is Wolfraam. Concurrentie heeft deze metaalsoort niet te duchten. Zet de cijfers maar tegen elkaar af en je ziet het vanzelf. Helaas is Wolfraam niet bepaald een veel voorkomend stuk metaal.
Het hardste algemeen bekende mineraal is diamant. Met een indruklichaam van diamant kan in elk ander materiaal gekrast worden. Alleen ultrahard fulleriet en aggregated carbon nanorods zijn harder, met een geschatte hardheid van 1,17x tot 1,52x van die van diamant.
Zilver wordt zwart door waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen. Wanneer zilver hiermee in aanraking komt ontstaat er een chemische reactie en wordt het zwarte laagje gevormd.
Niet ijzer metalen geven bij het slijpen geen vonk, waarbij Nikkel een uitzondering is die hele kleine rode vonkjes afgeeft. Verder vormen de staalsoorten zeer karakteristieke vonken. Aan de kleur en vorm van deze vonkenregens kunnen een inschatting worden gemaakt over de samenstelling van het soort staal.
RVS is sterker en kan een hogere temperatuur aan dan staal. Over het algemeen heeft roestvrij staal een temperatuurbestendigheid tot wel 650 graden celsius. Nadeel van RVS is dat het duurder is. Daarnaast is roestvrijstaal ook moeilijk te lassen, dit komt door de snelle dissipatie van hitte.
Resistent messing
Dit metaal heeft zich bewezen als gelijkwaardig aan brons bij gebruik op zout water. Daarom is het tegenwoordig veelvuldig in gebruik in maritieme en nautische omgevingen.
De magnetische eigenschappen kunnen uitsluitsel geven. Koper en brons zijn absoluut niet magnetisch. Messing kan enigszins magnetisch zijn, afhankelijk van de samenstelling. Met een sterke magneet is het onderscheid waar te nemen.