Zieke vogel herkennenWanneer je vogel met opgezette veren (ook wel bol zitten genoemd) gaat zitten, voelt je vogel zich niet lekker. Je vogel is dan vaker ook stiller en heeft minder zin om te spelen. Je vogel kan zelfs lusteloos op de grond in de hoek van de kooi gaan zitten.
Vogels vertonen niet dezelfde pijnsymptomen als bijvoorbeeld honden, katten of mensen. Zo schreeuwen ze nooit als pijnreactie en verstijven ze eerder dan dat ze zich verzetten. Het laten zien van zwakte kan in de natuur namelijk je doodvonnis betekenen. Ze ervaren pijn echter wel op dezelfde manier.
Een zieke of gewonde vogel wordt bijvoorbeeld opgehaald en verzorgd door de dierenambulance. Ook wordt de vogel als dit nodig is gecontroleerd op besmettelijke ziekten. Is de vogel zwaar gewond of heeft het een besmettelijke ziekte als vogelgriep? Dan is het vaak beter om de vogel te doden.
Vogels die wel verschijnselen laten zien, kunnen stinkende ontlasting hebben, slijmerige diarree, en ze kunnen mager worden.Na een tijdje kunnen ze sloom worden en stoppen met eten. Door de slechte conditie die op deze manier ontstaat, zijn ze gevoelig voor allerlei andere soorten ziektes.
Vogels die verkouden zijn zitten als een bolletje in elkaar gedoken. Met hun kop tussen de veren. Ze zetten hun veren op om zo een dikke isolatielaag te maken. Ze zijn vaak sloom, hebben soms diarree, en vaak problemen met hun ademhaling.
Een vogel die het heet heeft ademt heel snel en is soms wat lusteloos. Zo'n dier zit vaak met gespreide veren en de snavel open te hijgen om via de tong en de bek vocht te verdampen; een soort zweten dus wat tot afkoeling leidt. Je kunt zulke situaties helpen voorkomen.
U kunt luchtpijpmijt herkennen aan een piepende ademhaling, hoesten/niezen, het hoofd schudden, snakkende ademhaling, hijgen, vochtafscheiding uit de neus en stoppen met zang. Verder kunnen algemene ziekteverschijnselen zoals een verminderde conditie en bol zitten worden waargenomen.
Een vogel kan dus niet zoals de mens, hond en kat vele dagen tot weken zonder eten. Dit geldt wat minder voor de hele grote vogels dan voor de kleine vogeltjes. Een dag niet eten en drinken betekent voor een klein vogeltje al vaak dat ze flink verzwakt zijn.
Wanneer een vogel zich niet goed voelt, zie je dat – afhankelijk van waaraan hij lijdt – vaak terug in bewegingsproblemen of hangende vleugels. Lukt het hem bijvoorbeeld niet meer op te vliegen of trekt hij raar met één van zijn pootjes, dan is dat een reden om de dierenarts te contacteren.
Grasparkieten kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden, zolang de temperatuur niet onder de 5°C komt. Buiten in een volière dienen ze daarom wel een tochtvrij binnenverblijf tot de beschikking te hebben. De hangparkiet en valkparkieten kunnen over het algemeen niet goed tegen winterse kou.
Bel dan de dierenambulance, die het jong kan komen ophalen en ervoor zal zorgen. Houd de vogel in de tussentijd warm in een doosje met wat tissues en een handdoek op de bovenkant. Laat de vogel zoveel mogelijk met rust, en geef 'm geen voedsel of water. Probeer het jong nooit zelf groot te brengen.
Breng de vogel zo snel mogelijk naar de dieren/vogelopvang of een ander erkend vogelasiel of laat dit doen via de dierenambulance. Dit is vooral voor jonge dieren belangrijk.
zwelling en blauwkleuring van kam, lellen en poten. oogontstekingen. zenuwverschijnselen, zoals draaien met de kop, kreupel lopen, de vleugels laag houden en niet meer kunnen vliegen. ademhalingsproblemen.
Vooral vogelsoorten die bekendstaan als monogaam en intelligent, zoals papegaaien en parkieten, hebben daar last van. Er ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat vogels rouw ervaren. Gedrag dat mensen associëren met rouw zou ook andere oorzaken kunnen hebben.
Met de staafjes in het netvlies zien vogels licht en donker. Kegeltjes zorgen ervoor dat vogels kleuren waarnemen en een scherp beeld hebben. Daarnaast zien vogels, in tegenstelling tot mensen, ook ultraviolet licht en beleven de wereld daardoor toch heel anders dan wij.
De vogels zitten ineengedoken, zijn inactief en hebben de veren opgezet waardoor ze dikker lijken. 'Dik zitten' kan door veel verschillende aandoeningen veroorzaakt worden. Bijvoorbeeld vogels die benauwd zijn of vogels met buikpijn kunnen dit vertonen. Het is erg belangrijk om snel actie te ondernemen.
Grasparkieten worden gemiddeld 5-10 jaar oud.Maar als je jouw grasparkiet goed verzorgt met goede voeding, klimaat, UV-licht, enzovoorts, dan kunnen ze zelfs wel tot maximaal 15 a 20 jaar oud worden.
Parkieten kunnen wel verdrietig zijn, maar gaan niet tranen zoals wij dat kunnen. Als een parkiet wel zulke traantjes heeft, dan kun je er beter even naar laten kijken door een vogelarts.
Sommige vogels, met name insecteneters, halen veel van het water dat ze nodig hebben uit hun voedsel en hoeven soms maar één of twee keer per dag te drinken. Zaadeters daarentegen moeten veel vaker drinken omdat in hun voedsel maar heel weinig vocht zit en ze dit dus moeten aanvullen.
Ook de voeding luistert nauw. Ze moeten de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen, anders worden ze snel ziek. Ze eten twee keer per dag: 's ochtends en 's avonds.
Vanaf het besmet raken met de mijt kan het weken tot zelfs maanden duren voordat de ziekteverschijnselen optreden. Bestrijding luchtpijpmijt: Om de luchtpijpmijt effectief te kunnen bestrijden is het van belang dat alle mijten, dus ook die in diepere gedeelten van het luchtzaksysteem of in de buikholte, worden bereikt.
Om de luchtpijpmijt effectief te kunnen bestrijden is het van belang datalle mijten, dus ook die in diepere gedeelten van het luchtzaksysteem of in de buikholte, worden bereikt. Preventie: Druppel de vogel voor het broedseizoen om te voorkomen dat ze jonge vogels in het nest kunnen besmetten.
Een zieke vogel slaapt vaak met opgezette veren en op twee poten op een stok. Zijn snavel kan hij tussen de veren stoppen, maar hij kan ook met de kop recht vooruit slapen, waarbij het lijkt alsof hij adem te kort komt. Uiteindelijk gaat hij op de grond zitten.