Mammoetsaus maar dan pikant. Zoete kruidige saus van de makers van Joppie. Legendarisch met stoofvleessaus.
Andalousesaus is een licht pikante saus die oorspronkelijk uit het Spaanse Andalusië komt. De karakteristieke ingrediënten zijn mayonaise, tomaten, paprika en een snufje peper. Lekker bij frites en smoskes.
Samurai is een koude saus die bereid wordt op basis van tomatenpuree en rode chilipepers. Bijgevolg beschikt deze saus over een zeer uitgesproken, pittige smaak. Bovendien wordt de Samuraisaus van Pauwels nog opgewerkt met chili-extract en chilipoeder voor een langdurige en diepe smaakbeleving.
Andalousesaus is een saus op basis van mayonaise, tomatenpuree en kruiden. Karakteristieke ingrediënten zijn plantaardige olie, ei, zout, tomaten en azijn. Door de toevoeging van mosterd of chilipeper kan het een ietwat pittige smaak hebben.
Ronde 1: alle calorieën tellen
Mayonaise, de oude dame onder de frietsauzen, wint met overmacht. Per 100 gram krijg je 664 kilocalorieën binnen. Een goede klodder op je friet (20 gram) levert dus al 133 kilocalorieën op, vergelijkbaar met een hele kroket.
Wat is 'gezonder'? Wie louter calorieën telt kan het beste gaan voor fritessaus. Daar zitten minder calorieën in. Fritessaus bevat per 20 gram, 1 eetlepel, 5, 5 gram vet en 1,4 gram suikers en mayonaise bevat 14, 3 gram vet en 0,7 gram suikers per 20 gram.
Wat is een Biggy burger? De Bicky Burger bestaat uit een gefrituurde gehaktschijf in een zacht, geroosterd broodje met sesamzaad. Hieraan worden een gele saus (dressing), rode saus (Bicky Tomato Sauce) en bruine saus (hot sauce) toegevoegd, alsook komkommer 'Bicky cucumb salad' en gefrituurde ui.
Een krachtige saus met een goed doorsmakende tomatenbasis en een verfijnde kruidenmengeling. Deze Americain saus is een ware ode aan de krachtige westerse smaken.
Unagi is het Japanse woord voor een specifieke palingsoort, deze saus wordt dan ook wel palingsaus genoemd. Gebruik de saus om paling, maar ook andere vissoorten, in te marineren, om ze daarna te roosteren of te bakken op de plaat.
Het is mogelijk om zelf samuraisaus te maken door mayonaise en sambal oelek te mengen met een verhouding van drie eetlepels mayonaise en één theelepel sambal oelek. Hiermee valt naar smaak te varieren. Een saus met half om half mayonaise en sambal oelek wordt ook wel Harakiri saus genoemd.
Andalusië als muze
Goed, andalousesaus komt dus uit België. Maar eigenlijk is de saus geïnspireerd op salsa brava: een populaire saus die je ook bij je patatas bravas eet. Die saus komt dan weer uit Andalusië, wat de Belgen waarschijnlijk heeft aangespoord tot de naam andalousesaus (ook wel sauce andalouse genoemd).
Mayonaise: de beroemdste saus. Met eidooier, olie, azijn en soms een druppeltje citroensap. Ketchup: Ook hier een populaire kruiderij, meestal gemaakt van tomatensaus, azijn en suiker. Cocktail: als je een beetje lui bent, kun je mayonaise en ketchup gewoon mengen voor een eenvoudige cocktailsaus.
Dat mijn neef de saus niet kende is ook helemaal niet zo gek. Want Madsauce, gemaakt van mosterd, uienpoeder, peterselie (of dille) en kleurstof, ontwikkelde McDonald's speciaal voor Nederland (en later België).
Wanneer je smacht naar een patatje met mayo, ben je bij de McDonald's niet echt aan het goede adres. De keten verkoopt namelijk alleen hun eigen fritessaus bij de frietjes. Welke overigens ook heel erg lekker is. De reden dat de fastfoodgigant geen mayonaise aanbiedt is eigenlijk heel erg logisch.
Reacties. Fritessaus is een Nederlandse bijgerecht bij frietjes, die alleen in Nederland en België geconsumeerd wordt. McDonald heeft deze saus speciaal voor deze markt ontwikkeld, omdat dit aansluit op de lokale eetgewoontes.
Bekend om zijn onnavolgbare Giant saus, op basis van mayonaise, ketchup en een vleugje kappertjes. Voeg daar twee gehakte steaks van puur rundvlees, gesmolten Cheddar, uitjes en knapperige sla in een warm broodje aan toe en je hebt dé iconische burger van alle generaties!
Augurk is gewoon een soort ingelegde komkommer, het gaat om het vlees bij een hamburger, en daar laat een bicky me zwaar in de steek : mottig vlees versierd met sausjes etc blijft mottig vlees. Bijna juist. Geen augurk maar wel met komkommer!
McDonald's, I'm Lovin It! Wie houdt er niet van een Big Mac met patat en niet te vergeten een flinke dot saus erbij. Heerlijk.
Uit de tabel blijkt dat ketchup uiteindelijk de meest gezonde saus is. Niet alleen bevat ketchup weinig calorieën in vergelijking met de andere sauzen, maar ketchup bevat ook weinig vet. Toch zijn er ook nog andere, lightketchupvarianten te krijgen. Dat heeft te maken met het suikergehalte van ketchup.
Ketchup wordt namelijk gemaakt van tomaten en bevat daardoor voedingsstoffen die goed zijn voor je gezondheid. Ketchup bevat namelijk lycopeen, vitamine C en vitamine E, een combinatie die positieve effecten heeft op je gezondheid. De meest gezonde eigenschap van ketchup is het voorkomen van hart- en vaatziekten.
Remia Friteslijn
Friteslijn is de lekkerste fritessaus met het laagste percentage vet. Met slechts 5% vet is deze fritessaus de gezondere keuze!