Het verhaal van
Lotus is een Britse sportwagenfabrikant gevestigd te Hethel (Norfolk).
gelukkig! Vandaag is Lotus Bakeries nog altijd een familiebedrijf. De ingrediënten van onze speculoos zijn nog altijd even puur, de smaak even uniek, het koekje even knapperig. Jaarlijks rollen er 6 miljard Lotus Biscoff-koekjes uit de oven.
Vóór de Tweede Wereldoorlog maakte Lotus behalve speculoos ook peperkoek. Het is pas na de oorlog dat het bedrijf zich ging toeleggen op speculoos, toen de meest veelbelovende productcategorie. De peperkoek bleef decennialang afwezig uit Lotus' productengamma.
Speculaas is iets typisch Nederlands en is gemaakt op basis van het specifieke speculaaskruid. De smaak van onze koekjes krijgen we net door een speciaal bakproces waarbij de suiker in het koekje karameliseert en dit heet dus Speculoos.
Het verhaal van Lotus Biscoff - The Original Speculoos begint in 1932 in een kleine bakkerij in het Belgische Lembeke. Daar wordt met zorgvuldig gekozen natuurlijke ingrediënten het originele recept voor het eerst bereid. Tot op vandaag is Lotus Bakeries een familiebedrijf, nog altijd gevestigd in hetzelfde Lembeke.
Hoe kan zo'n klein koekje zo lekker smaken? Het verhaal van Lotus Biscoff - The Original Speculoos begint in 1932 in een kleine bakkerij in het Belgische Lembeke. Daar wordt met zorgvuldig gekozen natuurlijke ingrediënten het originele recept voor het eerst bereid.
De meisjesnaam Lotus komt alleen voor in Nederland. Er zijn ongeveer 700 meisjes en vrouwen die zo heten.
De doorsnede van een lotus wortel is zo uniek dat je er direct blij van wordt. Gezond: naast voedzaam is de wortel ook erg gezond. Het bevat vitaminen en mineralen zoals vitamine B en C, ijzer en zink wat goed is voor je weerstand en bloedsuikerspiegel.
Is actief in de productie van speculoos, wafels, ontbijtkoek en gebak. Diversifieerde richting 'gezonde' snacks via overnames.
“In tegenstelling tot sommige andere gefortuneerde zakenfamilies zijn ze geen kasteelbewoners.” Karel Boone woont op de Zeedijk in Knokke, Matthieu in Lembeke, Jan jr. in Deurle en het koppel Jan Vander Stichele – Caroline Boone in Sint-Martens-Latem. Er wordt wel verstandig gehuwd.
Ingrediënten: TARWEbloem, suiker, plantaardige oliën (palm*, raap), kandijstroop, rijsmiddel (natriumwaterstofcarbonaat), SOJAbloem, zout, kaneel.
Geely, het Chinese moederbedrijf van Lotus (waar onder meer ook Volvo, Polestar en Lynk&Co onder vallen) ziet de komst van de Eletre als de beste manier om Lotus weer succesvol te maken.
De prijs van de 'klassieke' Eletre begint in België bij € 97.690, terwijl de S-versie minstens € 123.090 kost. Het enige verschil is het uitrustingsniveau.
De vanafprijs van de Lotus Elise Sport 220 bedraagt voortaan 62.561 euro, terwijl dat 72.108 euro was. Dat is dik 9.000 euro voordeel. De Lotus Exige 350 Sport is er nu vanaf 110.517 euro, dat is ruim 11 mille voordeliger dan voorheen.
De afkorting LOTUS staat voor Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffers.
De lotus is stralend, heilig, dierbaar aan de goden. In het hindoeïsme staat de lotus ook voor welvaart. De hindoe-godin Lakshmi (de godin van geluk, welvaart en materiele rijkdom) wordt dan ook vaak afgebeeld met een lotusbloem. De lotus werd het symbool van de leer van het boeddhisme.
De achternaam die het vaakst voorkomt is 'De Jong'. Meer dan 55.000 mensen hebben deze achternaam. Daarna volgt 'De Vries' met bijna 50.000 keer en pas op de derde plaats met bijna evenveel naamdragers staat Jansen.
“Spéculos” is een Belgisch gebak, dat vermeldt de Larousse Gastronomique in 1934. Alleen zijn we het er in Vlaanderen nog niet over eens of het nu speculaas of speculoos is.
Het idee voor een dergelijk koekje stamt uit een oudere tijd, namelijk de 14e eeuw. In China was het idee namelijk al eeuwen lang bekend, maar wie het koekje als eerste gemaakt is blijft onduidelijk.
Zoet beleg zoals Lotus Speculoos hagelmix is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Lotus Speculoos hagelmix kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
De naam Biscoff komt niet zomaar uit de lucht gevallen. Het is een samentrekking van biscuit en coffee, en de naam waaronder ons favoriete koekje wereldwijd gekend is. Enkel in België, Nederland en Frankrijk wordt Lotus Speculoos gebruikt. De naamswijziging past in het groeiverhaal van Lotus.
De term speculoos wordt in Nederlands trouwens niet gebruikt, tenzij men verwijst naar de Belgische koekjes (van Lotus). Maar als taaldeskundige geeft hij de voorkeur aan 'speculaas' omdat dit woord Standaardnederlands is.
In tegenstelling tot Nederland, waar de specerijen voor speculaas relatief goedkoop uit de kolonies werden geïmporteerd, waren de specerijen in België erg duur. Men ontwikkelde in België daarom een recept zonder de dure specerijen en noemde de koekjes Speculoos (LOOS omdat de koekjes zonder specerijen werden gebakken).