Over het algemeen is wonen in België iets goedkoper dan in Nederland. Vooral de huurprijzen liggen er een stuk lager, of je nou binnen of buiten het centrum woont. In restaurants en supermarkten zijn de prijzen vergelijkbaar met hier.
Verder zitten er een aantal voordelen aan het wonen in België vergeleken met Nederland, het is namelijk een stuk goedkoper in België. Het is niet alleen goedkoper om een huis te kopen, huren en verbouwen in België, er is ook nog eens een groter aanbod aan woningen én de belasting is minder.
In de jaren 90 deden rijke Nederlanders het massaal. Waar ga je tegenwoordig heen met je geld? Tussen de 100.000 en 150.000 vermogende Nederlanders trokken in de jaren 90 naar België vanwege het schappelijke belastingstelsel.
In vergelijking met Nederland biedt het wonen in België verschillende voordelen. Over het algemeen is de sfeer in België zeer gemoedelijk en de meeste mensen houden er een Bourgondische stijl van leven op na. Ook de natuur in België is prachtig en er is vaak meer leefruimte dan wij in Nederland gewend zijn.
De belangrijkste resultaten: De Belgische mediaanprijs voor een huis in gesloten of halfopen bebouwing bedroeg 259.500 euro. Voor een huis in open bebouwing betaalde men 365.000 euro.
In tegenstelling tot het verleden financieren Nederlandse banken de aankoop van een woning in België niet meer. Voor een hypotheek moet je dus bij een Belgische geldverstrekker zijn. Dat kan wel een Belgische vestiging van een Nederlandse bank zijn.
Als u als buitenlander langer dan drie maanden in België wilt verblijven, moet u zich binnen de acht dagen na uw aankomst melden bij de gemeente waar u verblijft. U moet er zich laten inschrijven in de bevolkingsregisters; daarvoor moet u wel over een reële verblijfplaats in deze gemeente beschikken.
U gaat in België wonen. Een verhuizing naar België heeft gevolgen voor uw belastingen. Na uw verhuizing betaalt u in principe in België belasting over uw inkomen. Maar heeft u nog inkomen uit Nederland, bijvoorbeeld loon, een pensioen of een uitkering?
Binnen Europa bent u vrij om te kiezen waar u wilt wonen en/of werken. Men kan uw Belgische verblijfsvergunning onder normale omstandigheden niet weigeren. U bent en blijft Nederlander en behoudt ook uw Nederlands paspoort.
Waar verhuizen Nederlandse emigranten naartoe? Van de emigranten die in Nederland geboren zijn, verhuist het grootste deel naar België (14,1 procent) of Duitsland (11,5 procent). Ook Spanje en Groot-Brittannië zijn populaire vestigingslanden.
Het Nationaal Geluksonderzoek van de Universiteit van Gent uit 2018 toont aan dat die grens op zo'n 4.000 euro netto per maand ligt. Zo blijkt dat wie 2.500 euro per maand verdient een half punt hoger scoort op de schaal van levenstevredenheid dan wie 2.000 euro heeft.
Als je naar België gaat emigreren, dan moet je worden uitgeschreven bij je gemeente in Nederland en worden ingeschreven in je nieuwe woonplaats in België. Kijk voor meer informatie hierover op onze pagina inschrijven in België.
Belasting op inkomsten uit vermogen in België
Wel hanteert België een aantal specifieke belastingen op het vermogen en vermogenstransacties, zoals bijvoorbeeld de taks van 0,15% op effectenrekeningen van meer dan 1 mio euro en de beurstaks voor bepaalde aan- en / of verkopen van financiële instrumenten.
Woont u in Nederland, en hebt u een pensioen, lijfrente of een uitkering op grond van een sociale verzekering uit België? Of woont u in België, en hebt u een pensioen, lijfrente of een uitkering op grond van een sociale verzekering uit Nederland? Dan betaalt u meestal belasting in uw woonland.
Een vraag die wij vaak krijgen, is: “Kan ik mijn Nederlandse bankrekening houden als ik emigreer?” Dit is mogelijk. Je kunt een betaalrekening, een opgebouwd pensioen en een hypotheek op een Nederlands onderpand behouden. Wel is het belangrijk om te weten dat je deze producten niet kunt uitbreiden.
U woont in België, u verhuist binnen België
Om te zorgen dat we uw pensioen kunnen betalen, doet u wat u normaal doet bij een verhuis: U laat zich inschrijven in uw nieuwe gemeente. De FPD wordt automatisch op de hoogte gebracht.
In België liggen de lonen gemiddeld iets lager dan in Nederland en betaal je meer loonbelasting. Voor de moneys hoef je dus niet per se naar België. Omdat de kosten voor levensonderhoud lager liggen, kom je trouwens wel prima rond als je gaat wonen en werken in België.
Als derdelander heb je recht om in België te verblijven voor de duur van je visum. Als je niet visumplichtig bent of als je een verblijfsrecht van meer dan 3 maanden in een andere Schengenlidstaat hebt, dan mag je 90 dagen in België verblijven binnen elke periode van 180 dagen.
Werkvergunning België
Dan is een werkvergunning niet nodig. Alle anderen moeten eerst een geldige 'arbeidskaart' krijgen om in België te mogen werken. De Belgische werkgever moeten een arbeidsvergunning en een arbeidskaart B aanvragen. Op basis van die arbeidsvergunning kan je ook een visum aanvragen.
20% eigen inbreng geen ijzeren wet
De gangbare regel is dat u 20% van de aankoopprijs zelf moet kunnen leggen, voor de overige 80% kan u naar de bank voor een lening. Stel dat u een appartement van 220.000 euro wil kopen, dan zou u dus 44.000 euro zelf moeten ophoesten en de overige 176.000 euro lenen.
De grondprijzen zijn in België een stuk lager en daardoor zijn de huizen en grond ook een stuk goedkoper. Wanneer je dit vergelijkt met ons eigen Nederland zie je eigenlijk wel dat de lage grondprijzen in België natuurlijk een stuk aantrekkelijker zijn voor mensen die een huis willen bouwen.
Vaak kan het enkel als je al in België woont, of er moet er op zijn minst een aantoonbare 'link' met ons land zijn. Je zal ook meer eigen inbreng moeten doen: reken toch op 20 tot 25% van het aankoopbedrag. Voor een eigen woning zal het trouwens meestal rond de 10% zijn die je uit eigen zak moet betalen.
Voor de huizenmarkt is het aantal gezinnen, het aantal mensen dat onder één dak woont, nog belangrijker dan het bevolkingsaantal. En ook dat stijgt fors: in 1991 telde Vlaanderen 2,2 miljoen gezinnen, nu meer dan 2,8 miljoen. Dat zorgt voor een grotere vraag op de vastgoedmarkt en creëert stijgende prijzen.