Een ritme is voor katten namelijk belangrijk. Laat een kitten jonger dan 6 maanden 's nachts niet alleen. Zorg als je echt weg moet, dat er iemand anders op je kitten past.
Leg de mand van uw kitten op een gezellige, rustig plaats met een deken en zorg ervoor dat hij toegang heeft tot zijn water-, voer- en kattenbak. U kunt het slaappatroon van uw kitten bepalen door het licht uit te doen, maar in de eerste nacht kunt u een nachtlampje laten branden zodat hij kan wennen aan de omgeving.
Als uw kat er vertrouwd mee is om regelmatig en dagelijks alleen te zijn, dan zal ze er waarschijnlijk goed mee kunnen omgaan als u haar een hele nacht of een hele dag alleen laat. Houd in dit geval rekening met de volgende extra tips: Zorg ervoor dat uw kat voldoende voer en water heeft.
Jonge kittens slapen bijna de hele dag (20 – 24 uur), volwassen katten slapen gemiddeld 15 uur per dag en Senior katten (vanaf een leeftijd van ongeveer 11 jaar) slapen bijna 20 uur per dag. Mensen slapen gemiddeld 8 uur per nacht, min of meer aan één stuk.
De leeftijd van de kat – een kitten dat je net in huis hebt gehaald laat je het beste maximaal 2-3 uur alleen. Een oudere kat kun je het beste niet langer dan 8 uur alleen laten. En een volwassen, gezonde kat kun je prima 8-12 uur alleen laten met een maximum van 24 uur.
Een kitten alleen thuis laten is dus ook goed mogelijk. Toch is het per ras en per kat verschillend hoe goed ze alleen kunnen zijn. Sommige katten zijn heel aanhankelijk en hebben graag iemand om zich heen. Door je kitten van begin af aan steeds iets langer alleen thuis te laten, train je hem zelfstandiger te worden.
U kunt het kitten ook 's nachts opsluiten in de bench (zorg wel dat er altijd water beschikbaar is) waar het veilig verder kan wennen aan de andere bewoners die vrij loslopen in de kamer.
De meeste katten poepen 1 of 2 keer per dag. Maar wat belangrijker is dan een richtlijn als 1 of 2 keer per dag, is dat er regelmaat in zit. Dus niet de ene dag helemaal niet, de volgende dag 3 keer en weer een dag later 1 keer.
De beste leeftijd ligt ergens tussen de 8 en 12 weken. Kittens die na de 12 weken worden geplaatst, en die alleen met andere katten gesocialiseerd zijn, hebben vaak moeite met het aanpassen aan mensen, en zijn dus vaak onhandelbaar.
Je kitten kan ermee vragen, klagen, protesteren of je vriendelijk groeten. Als je goed luistert en goed kijkt naar de situatie en haar gedrag, kun je erachter komen wat ze wil zeggen. Met miauwen kan je kitten overigens ook haar angst, pijn of verdriet uiten.
Hier is de bench een onmisbaar iets bij het wennen van nieuwe katten. Het gaat hier wel om veel katten en ze zijn volwassen. Het is niet te zeggen hoe lang het nodig is. Hier duurde het meestal een week of 3 a 4.
Katten kunnen in het donker zien
Als het volledig donker is, kan je kat niets zien. Dit fabeltje is waarschijnlijk ontstaan doordat katten wel kunnen zien bij heel weinig licht. Dat komt doordat hun pupillen zich enorm kunnen verwijden om al het beschikbare licht op te vangen.
Zorg dat je kitten eerst de nieuwe omgeving, de nieuwe gezinsleden en de kattenbak goed leert kennen en geef pas daarna steeds meer ruimte in huis. Soms is hier maar 24 uur voor nodig, maar dit kan afhankelijk van de leeftijd, de leefomgeving en de persoonlijkheid van de kitten ook gerust 2 weken duren.
Schep in ieder geval 1 x per dag plas en poep uit de bak. Katten gebruiken de bak meestal niet als deze vies is. Maak de kattenbak regelmatig (wekelijks) helemaal leeg om hem schoon te maken.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Uw kat vindt het leuk als u iedere dag even met hem speelt, hem knuffelt en zijn vacht verzorgt. Reken erop dat gemiddeld 2 tot 3 uur per dag aan uw kat wordt besteed moet worden.
Normaal gesproken stimuleert het moederdier het kitten te plassen en poepen door het perianale gebied te likken. Op een 2-3 weken leeftijd zal het kitten zonder stimulatie ontlasten. Probeer zo snel mogelijk aan te leren dat een kitten plast en poept buiten hun nestgebied.
Speel 2 of 3 keer per dag 10-15 minuten met je kitten. Spelen is namelijk enorm belangrijk voor haar ontwikkeling. Via spel leert ze, traint ze haar motoriek, en krijgt ze voldoende afleiding.
Kittens schakelen tijdens hun groei gewoonlijk over naar drie maaltijden per dag en wanneer ze ongeveer zes maanden oud zijn naar twee maaltijden per dag. Katten passen zich niet aan een ritme van maar één maaltijd per dag. Katten hebben hun eten liever op kamertemperatuur.
Ze eten steeds maar kleine hoeveelheden, omdat hun maag nu eenmaal niet groot is. Brokjes kun je goed de hele dag laten staan; deze blijven knapperig en vers. Natvoer geef je maximaal een keer per dag of verspreid in twee maaltijden per dag, zodat het niet vies wordt of bederft.
Het is noodzakelijk dat een kitten VOOR iedere voeding gestimuleerd wordt. Dit doet u door het kitten over de genitaliën te wrijven met een watje/oogpad/doekje. Het kitten zal direct gaan plassen en bij de anus zult u zien dat het kitten gaat persen om de ontlasting eruit te werken.
Hoeveel eet een kitten? Niet te veel, maar ook niet te weinig! Het beste is om kittens geen bijvoeding in de vorm van allerlei snacks of tafelrestjes te geven. Bijvoeding kan namelijk leiden tot overgewicht of tot een verstoring van de spijsvertering.
Wie z'n kat 's nachts binnen wil houden moet hier rekening mee houden: in de nacht gaat hij namelijk het allerliefst jagen, rennen en spelen: dat kan slecht voor je nachtrust zijn :-) Want waar de kat 's nachts op jacht gaat, daar slaapt hij overdag vooral. Uren achtereen kan je kat heerlijk in dromenland zijn!
Probeer het gedrag te negeren en corrigeren waar nodig. Straf jouw kat niet tijdens ongewenst gedrag, maar laat op andere manieren merken dat je het niet fijn vindt. Deze vorm met trainen wordt negatieve bekrachtiging. De kern van negatieve bekrachtiging is dat je iets leuks weghaalt bij gedraging.