Het ontstaan is een proces van moeder natuur. Wanneer vruchtensap gaat gisten, wordt er alcohol gemaakt (zo wordt druivensap dus wijn). En wanneer er bij dit vergiste sap zuurstof komt én een bepaalde bacterie (later door Louis Pasteur gedoopt als de Acetobacter), kan het alcohol transformeren naar azijnzuur.
Technisch gesproken is azijn een zure vloeistof die ontstaat door vergisting van alcohol. Dat kan alcohol zijn uit de vergisting van suiker, maar ook uit wijn, bier of appelcider. De vergisting naar azijn vindt plaats door de azijnazuur-bacterie Acetobacter.
Natuurazijn is een product wat ontstaat door fermentatie van alcohol. Alcohol wordt door azijnzuurbacteriën omgezet in azijnzuur. Bij het fermentatieproces van azijn wordt de combinatie alcohol + voedingsstoffen + lucht + temperatuur omgezet naar azijnzuur.
Schoonmaakazijn en azijnzuur
Schoonmaakazijn en azijnzuur zijn min of meer hetzelfde: Schoonmaakazijn is azijnzuur aangelengd met water. Doorgaans bevat schoonmaakazijn tussen de 5% en 10% azijnzuur. De overige 90-95% is dan water. Hoe hoger de concentratie azijnzuur, hoe sterker de werking van de oplossing.
Vanaf 10 procent kan azijn huidirritatie en ernstige oogirritatie veroorzaken als het op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25 procent kunnen ernstige brandwonden en oogletsel ontstaan. Als gebruikers damp of nevel inademen, zullen vergelijkbare effecten op de luchtwegen optreden.
Een sopje met soda maakt wel schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak." Bovendien zijn de middeltjes uit grootmoeders tijd volgens Groothuis ook een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan de kant-en-klare producten die in de winkel te koop zijn.
Azijndampen of de nevel hebben een zogenaamde etsende werking op de slijmvliezen. Bij inademing is er een grote kans dat de damp je longen beschadigt.
Azijn heeft de neiging het kalk wel lost te maken maar heeft daar iets langer de tijd voor nodig waardoor de kalkdeeltjes in de dunnen leidingen vast kunnen gaan zitten. De ontkalker loopt heel veel sneller door het koffiezetapparaat en ontkalkt sneller en neemt dus alles mee.
Azijn bevordert de gezondheid, bestrijd allergi n, werkt bloedzuiverend en laat de eetlust onder controle houden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat azijn een natuurlijke bron is van o.a. vitaminen, mineralen, enzymen, aminozuren, pectine en beta-caroteen.
Azijn. Door de zuurgraad conserveert azijn zichzelf en hierdoor is het bijna eeuwig te bewaren. Uitzondering hierop is azijn met een smaakje, zoals wijnazijn. De kleur van azijn kan na verloop van tijd veranderen, maar dat heeft geen consequenties voor de smaak en kwaliteit van de azijn.
Als azijn in beperkte mate wordt geconsumeerd, kan het weinig kwaad. Maar naar de effecten op de lange termijn is nog weinig onderzoek gedaan.” Wel is bekend dat het zure goedje niet zo goed is voor je maag en je tanden.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Natuurazijn, ook wel tafelazijn genoemd, kun je in tegenstelling tot schoonmaakazijn wél consumeren. Je kunt het bijvoorbeeld als dressing verwerken in een salade of zelfs je haar ermee wassen. Haar zou hierdoor namelijk meer gaan glanzen.
In azijn, of het nu om witte wijn- rode wijn- of gewone azijn gaat, is er altijd nog een heel minieme rest alcohol maar deze is zo klein dat het te verwaarlozen is. Tevens verdampt deze heel snel waardoor je in een fles azijn maar enkel honderdsten van een procent alcohol kan hebben.
Schoonmaakazijn is een reinigingsmiddel op basis van ongeveer 7 tot 15 % synthetisch geproduceerd azijnzuur. Dat is twee tot driemaal zoveel als gewone tafelazijn bevat. Het kan ook methanol bevatten.
Appelciderazijn is goed voor de pH van je hoofdhuid en zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten, waardoor je haar minder snel klit en beschadigt, en meer glanst. Het spoelt opgehoopte restanten weg. Restjes zeep, kalk, en ook eventueel residu van haarproducten als wax en synthetische shampoos en conditioners.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken.
Wat doet azijnzuur in het oor en waarbij gebruik ik het? Azijnzuur is een zure stof en werkt ontsmettend. Artsen schrijven dit medicijn voor bij gehoorgangontsteking.
Meng de azijn met 2 ml afwasmiddel voor 1L (azijn). Door het kleine beetje afwasmiddel toe te voegen, zorg je ervoor dat het azijn blijft plakken op onkruid. Vul vervolgens een sproeier/plantenspuit (of iets vergelijkbaars), met het mengsel van azijn en afwasmiddel.
Gebruik azijn of soda in de wasbak of emmer vol met water. Dompel de douchekop volledig in het gemaakte schoonmaakmiddel en laat hem 24 uur lang erin weken. Spoel vervolgens de douchekop af met kraanwater en hang hem weer droog terug.
De waterkoker ontkalken met schoonmaakazijn
Schoonmaakazijn heeft zowel een ontvettende als ontkalkende werking. Giet een deel water en een deel schoonmaakazijn in de waterkoker en breng dit mengsel vervolgens aan de kook. Voor het beste resultaat even laten doorkoken, als dit kan met de waterkoker.
Het doekje met azijn laat langzaam het zure component van de azijn vrij en lost zo de kalk op. Deze supermakkelijke oplossing is ook nog eens een stuk milieuvriendelijker. Vergeet het doekje met azijn vervolgens niet uit het toilet te halen voordat je het weer gaat gebruiken.
Appelazijn voor gezonde darmen
Omdat appelcider gefermenteerd is, bevat het veel goede bacteriën en werkt het als een prebiotica. Dat betekent dat het een positief effect heeft op het herstel en behoud van goede darmbacteriën en zo je darmen gezond houden.
Drink elke ochtend een glas lauw water met 2 eetlepels appelazijn en je verdrijft de honger dankzij de pectine in appelazijn. Pectinevezels hebben de eigenschap dat ze uitzetten in je lichaam en zo het hongergevoel iets kunnen verminderen. Overdrijf het alleen niet met de hoeveelheden.