Harissa. Harissa is een hete rode saus die oorspronkelijk in Tunesië en bij uitbreiding Noord-Afrika gebruikt wordt. Deze pittige pasta op basis van chilipeper, knoflook, komijn, karwij, koriander en geroosterde paprika heeft veel weg van sambal maar heeft een iets zoetere smaak.
Sambal oelek is, in tegenstelling tot manis, badjak en brandal, niet gebakken en vormt eigenlijk de basis voor veel andere sambals. De naam komt van de 'ulek', in Indonesië de stamper waarmee in een vijzel de pepers met specerijen worden gemengd. Veel meer is er in de sambal oelek dan ook niet toegevoegd.
Als oelek je iets te heet is, kan je misschien beter een lepeltje badjak opscheppen. Deze saus is namelijk iets milder doordat hij gebakken is en doordat er ui in zit. Hierdoor heeft badjak ook een iets diepere smaak.
Sambal oelek is de meest pure vorm van sambal. Hij wordt alleen gemaakt van rode pepers en zout en smaakt dus echt naar pepers. Rauwe pepers zijn heter dan gebakken pepers en sambal oelek wordt niet gebakken. Hij is daardoor flink pittig en scherp.
sambal zelfst. naamw. (de) Verbuigingen: sambals 1) een op hete pepers gebaseerd gerecht of saus Voorbeeld: `Ik had er wat veel sambal op gedaan.
Welke soort sambal je ook kiest, eigenlijk bestaat de basis altijd uit rode pepers. En laten rode pepers nou eens hartstikke gezond zijn. Ze zitten boordevol allerlei gezonde voedingsstoffen denk hierbij aan: vitamine C, vitamine B6, magnesium, kalium, ijzer en fosfor.
Via SambalProeverij kunt u meteen eenvoudig en snel sambal kopen. Alle producten worden vanuit onze voorraad geleverd. De producten in ons assortiment worden bereid in Nederland.
Sambal van de Chinees
De Sambal die je vaak bij de Chinees krijgt, in kleine zakjes, is meestal een soort Sambal Oelek, en dus niet de Sambal Badjak. Hoewel deze laatste soort vaak door mensen lekkerder gevonden wordt, en eigenlijk ook beter, door de zoetigheid, bij diverse andere (vlees)gerechten past.
Als je van de smaak van sambal wilt genieten maar je kan niet zo heel pittig eten, dan is sambal Manis een goede keus. Manis is Indonesisch voor zoet. Deze soort sambal is nog minder pittig dan sambal Badjak, en de meeste mensen kunnen sambal Manis dan ook prima verdragen door de toevoeging van suiker.
Sambal Bawang is een sambal op basis van gemalen rode pepers, ui en knoflook. Deze sambal soort wordt ook wel "Shallot Chili Sauce" genoemd en is erg pittig. Deze extra pittige sambal is heerlijk bij nasi, bami, andere Oosterse gerechten en niet te vergeten door gehakt!
Dan kun je beter voor badjak gaan. Deze sambal is iets milder omdat deze variant wel gebakken is en omdat er ui aan is toegevoegd. Mede hierdoor heeft badjak een iets diepere smaak. Brandal: deze saus, ook wel berandal genoemd heeft de Indonesische betekenis 'rakker' of 'deugniet'.
Een lepeltje sambal is niet alleen goed voor de smaak, maar ook voor je gezondheid. Rode pepers bevatten onder andere vitamine C en de mineralen kalium en magnesium. Maar een rood pepertje wordt meer gezonde eigenschappen toegekend.
Sambal Badjak is oorspronkelijk een Oost-Javaans recept en staat bekend als zeeroverssambal. Mogelijk doordat de Sambal aan wal werd bereid en door een langere houdbaarheid zeer geschikt was om aan boord mee te nemen en het eten te kruiden.
Bij de roti hoort een sambal van Madame Jeanette pepers. Deze sambal is erg heet, maar de smaak is heerlijk en een roti zonder sambal is niet compleet. Koop de pepers op de markt of in een Surinaamse toko, dan zijn ze goedkoper dan bij de supermarkt.
Pittige sambal, een smaakmaker op basis van rode pepers op smaak gebracht met gember, knoflook en ketjap. Lekker bij de Indonesische recepten zoals nasi. Schil de gember en verwijder de schil van de knoflook en sjalotjes. Verwijder als je de sambal iets milder wil hebben de zaadjes uit de pepers.
Extra pittige, frisse sambal, gemaakt met vers gemalen rawit pepers.
In peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper zou ook helpen tegen slechte cholesterol.
Sauzen zoals Sambal manis zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Sambal manis kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Carolina Reaper – 2.2 miljoen SHU
Op de Scovilleschaal, die de 'heetheid' van pepers meet, scoort de Carolina Reaper gemiddeld al 1.569.300 eenheden, maar er zijn dus uitschieters die de 2,2 miljoen behaalt hebben en is daarom uitgeroepen tot de heetste peper ter wereld.
Sambal oelek scoort op de schaal van Scoville 2000, Tabasco iets hoger met 5000. Jalapeño's variëren tussen de 2500 en 30000, en habanero's kunnen een heetheid van 300.000 eenheden op de schaal van Scoville bereiken.
Sambal is een pittige saus. Het is gemaakt van Zuidoost-Aziatische specerijen en gemalen hete pepers.
Yildriz Sambalsaus is lekker pittig van smaak en onweerstaanbaar bij frites, kapsalon of Turkse pizza.
Houdbaarheid Sambal
Een gesloten potje is tot wel negen maanden houdbaar, maar geopend wordt dit natuurlijk wat korter. Dit moet je dan ook in de koelkast bewaren. Zelf gemaakte sambal kun je ongeveer een week in de koelkast bewaren.
Vertaal sambal van Nederlands naar Engels
sambal.
Vergeet de sambal uit de supermarkt. Met eazie sambal (vegan) weten je smaakpapillen niet wat ze te wachten staat! Bereid met verse én duurzame ingrediënten uit het Westland (NL). De grof gesneden ingrediënten geven de sambal een tapenade-achtige structuur.