Het lijkt dat het water zo van je haar af glijdt. Wanneer het nat is duurt het ook weer erg lang voordat het weer droog is, dit kan gerust 1 tot 2 dagen duren. Haar met een lage porositeit is erg gezond en sterk haar.
Blijft jouw haar na het wassen lang nat? Dan is de kans groot dat jouw haar een lage porositeit heeft. Dit type haar heeft namelijk een schubbenlaag met plat liggende, overlappende schubben. Dit reflecteert licht, waardoor het haar er meestal glanzend uitziet.
De tijd die het droogproces in beslag neemt, hangt af van de dikte van je haar, hoeveel water je al verwijderd hebt en het weer. Als het drogen erg lang duurt, kun je je hoofd om de paar minuten ondersteboven houden.
Dit gebeurt er als je gaat slapen met nat haar
Hierdoor wordt je haar heel poreus; breekbaar. Doordat de schacht anders opdroogt dan dat het gestyled wordt, breekt je haar gemakkelijk af of kan het zorgen voor gespleten haarpunten.
Het kan maar duidelijk zijn: "Ga nooit, maar dan ook nooit met nat haar slapen." Volgens Mika van Leeuwen, beautydeskundige van Koffietijd, is nat haar veel kwetsbaarder en breekt daardoor veel sneller af. "Het beste is om je haar eerst aan de lucht te drogen en om het daarna droog te föhnen.
Draag je haar vast
Door je haar vast te dragen, voorkom je dat er wrijving ontstaat tussen je kussen en je haar. Zeker wanneer je veel beweegt in je slaap, is het af te raden om met los haar te slapen.
Zo'n één of twee keer per dag is voldoende. Onder de douche bijvoorbeeld, of erna. Wanneer je nat haar borstelt, zorg dan dat je eerst conditioner erin doet voordat je gaat kammen.
Je haar kammen als het nat is
Niet zo gek, want dit weten heel veel dames niet! Nat haar is zwakker dan droog haar en daardoor breekt het snel af. Zeker als je met een borstel je klitten gaat kammen! Tip: kam of borstel je haar voordat je gaat douchen goed door en kam het pas weer als je haar droog is na het douchen.
Vlechten
Want als je nat haar in een strakke vlecht doet, heb je grote kans dat je het haar flink aan het beschadigen bent. Nat haar is namelijk de helft meer elastischer dan droog haar. Dit betekent dus dat als jij het in een strakke vlecht draagt. je jouw haar als het ware uitrekt.
Wring je haar voorzichtig uit
Om je haar sneller droog te krijgen, kan je plukje voor je plukje je haar uitwringen. Dit kost net even iets meer tijd, maar met een microvezeldoekje absorbeert het water voor een heel groot deel, waardoor het vocht uit je haar in je handdoek terechtkomt.
Nadat je snel onder douche bent gesprongen en je haar keihard hebt lopen boenen met de handdoek, nog even snel op het maximale standje föhnen. Lekker snel droog en mooi in model. Dat zou je denken, maar nee toch niet. Misschien wel ideaal, maar het is op den duur beschadigend voor je haar.
Toch kan teveel warmte je haar broos maken, vooral als je de haardroger te vaak gebruikt. De truc is om eerst het water met een handdoek weg te deppen. Probeer ook om je haardroger niet te dicht bij je hoofd te houden, hou hem op ongeveer 15 cm van je hoofd.
Je kunt droog haar herkennen aan de volgende kenmerken: Je haarpunten zijn gespleten en voelen droog en ruw aan. Je hebt vaak last van statisch haar. Je haar is niet flexibel en breekt daardoor snel af.
Jullie vragen je nu waarschijnlijk af waarom je het niet mag borstelen als het nog nat is. Heel simpel, wanneer het haar nat is, is het erg gevoelig voor beschadiging. Water zorgt er namelijk voor dat je haar erg verzwakt. Wanneer je haar dus is verzwakt is de kans groter dat het afbreekt.
Als je teveel borstelt stimuleer je te talgproductie. Hierdoor wordt je haar sneller vet. Daarnaast kun je jouw haar beschadigen door te vaak te kammen. Kam je haar dus enkel als het nodig is!
Een mens verliest per dag rond de 100 haren, en die vallen zeker vanaf een bepaalde lengte niet meer vanzelf op de grond ; ze blijven in het haar zitten, kunnen daar zelfs gaan klitten, en als je dat niet minimaal dagelijks kamt of borstelt, kan het haar zelfs helemaal gaan vervilten.
Niet waar. Een haar kan niet ' stikken' of op welke manier dan ook door helm of pet in gevaar komen. Een haar krijgt de voeding van binnenuit ( via bloedvaatjes in onderhuids bindweeefsel) en alles aan de buitenkant staat daar helemaal los van. Een handvol haarverlies per dag leidt tot kaalheid.
Je haar wassen met alleen water is ook een natuurlijk alternatief voor het gebruik van shampoo. Door je haar te wassen met alleen water vermijd je dat je haar in aanraking komt met de sulfaten in shampoo, die je haar anders droog en broos kunnen maken.
Je haar nat maken zonder het te wassen kan na het sporten dus bijvoorbeeld prima. Wil je je haren nog niet wassen, maar is het wel vettig en is droogshampoo niet genoeg? Draag je haren dan vast, zoals in een staart of knot. Zo valt het een stuk minder op dat het greasy is!
Zet door en verwacht niet onmiddellijk resultaat
Na een week niet wassen is je hoofdhuid zelden hersteld en word je haar niet op slag terug niet-vettig. Het duurt langer en het is geen fijne fase. Ikzelf waste het de eerste keer 12 dagen niet, behalve 2 keer na het sporten met water.
Even snel in een knot of een staart zodat je er geen last van hebt, lijkt dan misschien een hele goeie oplossing. Maar zeker slapen met een knot in, moet je eigenlijk nooit doen. Je haren worden op deze manier afgekneld én breken af.
Het structureel dragen van een knot 's nachts kan dan ook zorgen voor ernstige beschadiging van je haar. De gezondheid van je haar kan achteruit gaan en de dikte van je haar kan verminderen. Dat wil je natuurlijk niet. Ga daarom voor het slapen altijd voor een kapsel waarbij geen spanning op je haren komt te staan.
Zo'n 50-120 haren per dag, in de winter wat meer dan in de zomer. Omdat je er ook weer nieuwe haren bij krijgt, wordt je haar niet dunner. Gemiddeld heeft de mens zo'n 100.000 haren op zijn of haar hoofd.