Je ouders garant laten staan kan alleen bij een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Bij een NHG-hypotheek staat namelijk het Waarborgfonds al garant als jij je hypotheek niet meer kunt betalen. Een dubbele garantiestelling op je hypotheek is niet mogelijk.
Dit betekent dat je ouders voor 100% verantwoordelijk zijn voor je hypotheek. Hierdoor kun je tot maximaal 25% meer lenen. Deze regeling is vooral bedoeld voor starters, die later een hoger en stabieler inkomen zullen hebben.
Het kan uitkomst bieden als ouders garant kunnen staan want u krijgt wellicht een hogere hypotheek als ouders garant staan. Dan kun je net iets meer lenen. Helaas gaan veel geldverstrekkers hier niet zomaar mee akkoord, omdat ze het risico dat je de maandlasten niet kan betalen graag willen beperken.
Dat kan op drie verschillende manieren: Je kunt een schenking van je ouders gebruiken om eigen geld in te leggen voor je hypotheek; Je kunt je ouders vragen om borg te staan voor je hypotheek; Je ouders kunnen een huis voor je kopen als belegging.
Als je een huis wilt kopen maar op basis van je eigen inkomen zelf niet voldoende kan lenen, kunnen je ouders dan borg staan, of garant staan.
Garant staan betekent dat wanneer u als kind de maandlasten niet kunt betalen, de ouders dit van u overnemen. Met een garantstelling waren geldverstrekkers bereid om een hogere hypotheek af te sluiten. Dit was dus tot voor kort mogelijk, omdat het vaak mis ging. Hiervoor in de plaats is 'meetekenen van ouders' gekomen.
In principe kan iedereen borg staan voor een lening. Je hoeft geen naaste verwanten te zijn, maar de borgsteller moet wel aan enkele voorwaarden voldoen. De bank zal nagaan of de borgsteller kredietwaardig is en of die in aanmerking komt voor de borgstelling.
Uw kind geld schenken
Of kan hij het gebruiken bij het (over)bieden, mocht hij een huis graag willen hebben. U mag in 2019 een bedrag van maximaal € 102.010 schenken voor een huis, zonder dat uw kind schenkbelasting betaalt.
Ouders tekenen voor hun gedeelte van de hypotheek, het deel dat het kind op basis van zijn inkomen niet zelfstandig kan dragen. De ouders zijn ook voor dit deel van de ouder/kind hypotheek aansprakelijk. De rente en aflossing van de volledige ouder/kind hypotheek worden bij het kind van de betaalrekening afgeschreven.
Is je dochter of zoon tussen de 18 en 40 jaar? Dan mag je als ouders eenmalig een belastingvrije schenking doen tot € 106.671 (in 2022) voor de aankoop van een huis. Je moet wel schriftelijk aan kunnen tonen dat de schenking voor het kopen van een eigen woning is.
Voorwaarden om garant te kunnen staan
Uw inkomen is ten minste gelijk aan het minimumloon (exclusief vakantiegeld). Voor echtparen geldt een gezamenlijk inkomen van ten minste het minimumloon (exclusief vakantiegeld).
Kan ik met 2, 3 of 4 mensen een huis kopen? Ja u kan een huis kopen met 3 of 4 aanvragers, u zal wel met zijn allen daar moeten wonen en ingeschreven staan, u mag niets verhuren. Een 3 persoons of 4 persoons hypotheek is sinds 2020 dagelijkse kost omdat je met meerdere personen veel meer hypotheek kan krijgenð .
Iedereen kan besluiten om borg te staan voor een lening, zonder enige relatie te hebben met de kredietnemer. Als u als borgstelling optreedt, moet u wel de juridische en intellectuele bekwaamheid hebben.
Eén van jullie koopt het huis
Dan hebben jullie wellicht bedacht dat één van jullie het huis koopt. Om de vaste lasten te bekostigen, betaalt de ander huur. Helaas kan dit in de praktijk niet. De geldverstrekker moet jou namelijk toestemming geven om een deel van de woning te verhuren en dat gebeurt vaak niet.
Bij sommige geldverstrekkers is het mogelijk om de hypotheek te verhogen en met het vrijgekomen bedrag geld te schenken of te lenen. Dat zou een optie kunnen zijn voor je ouders. Voorwaarde is wel dat je ouders voldoende inkomen en overwaarde hebben om voor zo'n verhoging in aanmerking te komen.
Aan een onderhandse lening is geen maximumbedrag verbonden. Bedenk wel dat je een marktconforme rente moet betalen. Anders wordt de lening gezien als een schenking en krijg je een naheffing van de Belastingdienst. Bij een onderhandse lening betaal je dus ook rente.
Dit kun je op twee manieren regelen: Je leent al het geld dat je nodig hebt voor de koop van je woning van een familielid. Je leent een deel van de benodigde hypotheek bij een familielid en gaat voor het overige geld een hypotheek aan bij een 'gewone' geldverstrekker.
Hoe werkt de familielening? In principe werkt deze constructie hetzelfde als een gewone hypotheek. In dit geval is alleen het familielid in plaats van een bank de geldverstrekker. Het zijn meestal kinderen die van ouders lenen om bijvoorbeeld een huis te kopen.
U mag de schenking alleen gebruiken om uw eigen deel van uw hypotheek of restschuld van uw eigen woning af te lossen. Maar bent u getrouwd of geregistreerd partner, en hebt u samen een hypotheek of restschuld? Dan mag u de schenking ook gebruiken om de hypotheek of restschuld van u beiden af te lossen.
Wat is een familiehypotheek? Een familiehypotheek is hetzelfde als een gewone hypotheek, alleen wordt (een deel van) het geld niet geleend van een bank maar van een familielid. Het onderpand van de lening is de woning.
Je kunt bij elke lening iemand vragen borg te staan, maar het is natuurlijk alleen aangeraden wanneer het een meerwaarde heeft voor jouw overeenkomst met de bank. Dit zijn enkele gevallen waarin een borg jou kan helpen: Je wilt meer lenen dan het bedrag dat je in jouw situatie mag lenen.
Wat is een borgtocht en wat is borg staan voor iemand? De wet definieert de borgtocht als een overeenkomst, waarbij de ene partij, de borg, zich tegenover de andere partij, de schuldeiser, verplicht om een verbintenis na te komen als de schuldenaar verstek laat gaan.
Voorbeelden van borgstellingen zijn de holding die zich jegens de bank borg stelt voor een financiering van de werkmaatschappij (dochtervennootschap), de DGA die zich jegens de bank borg stelt voor de financiering van zijn B.V. of ouders die zich jegens de bank borg stellen voor de betaling van de hypotheekrente door ...