Hoewel zout je bloeddruk verhoogt, is het geen goed idee om heel veel zout te gaan eten als je je licht in je hoofd of duizelig voelt. Dit is namelijk niet goed voor je nieren. Gebruik een normale hoeveelheid zout. Dat is voor een volwassene zo'n 6 gram per dag.
Vaak wordt een lage bloeddruk veroorzaakt door te weinig eten, in het bijzonder een te lage inname van zout en water. Dit kan ervoor zorgen dat u zich flauw gaat voelen, rillerig wordt, last krijgt van duizeligheid of sterretjes gaat zien.
Kalium is belangrijk voor een normale bloeddruk. Veel kalium zit in banaan, krenten en rozijnen. In een appel zit niet zo veel kalium. Maar appels zijn de meest gegeten fruitsoort in Nederland.
Als u last heeft van lage bloeddruk na het eten:
Neem voor de maaltijd een cafeïnehoudende drank, zoals koffie of cola. Cafeïne vernauwt de bloedvaten in de darmen.
Eet gezond en let op zout
Zout eten kan de bloeddruk verhogen. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Probeer verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet en eet elke dag 250 gram groenten en 2 stuks fruit.
Een portie van 20 g chocolade bevat 119 kilocalorieën, waardoor het lichaamsgewicht na twee maanden met één kilogram kan stijgen, waardoor de bloeddruk eveneens kan stijgen. Dit kun je uitsluiten met gepaste maatregelen, zoals meer bewegen of andere voedingsmiddelen en/of dranken beperken.
Oorzaken. Orthostatische hypotensie wordt o.a. veroorzaakt door aandoeningen van het zenuwstelsel, waaronder de ziekte van Parkinson, suikerziekte, bloedarmoede, obstipatie en het gebruik van bepaalde medicatie.
Een lage bloeddruk kan verschillende oorzaken hebben zoals bloedverlies, vochtverlies of gebruik van bepaalde medicijnen. Vaak is er geen oorzaak en gaat het om leren omgaan met de klachten.
Maar wanneer u chronisch lage bloeddruk heeft kan het vervelende gevoel aanhouden. Zo kan het zijn dat u altijd vermoeid bent, u zich slap voelt en het koud hebt. Ook duizeligheid kan dan hele dagen aanhouden.
Het is over het algemeen niet zo goed bekend dat een lage bloeddruk door stress kan ontstaan. Vaak denkt men dat stress alleen voor een te hoge bloeddruk zorgt. Vooral wanneer stress ontstaat door te weinig rust en te weinig tijd voor uzelf kan de bloeddruk sterk dalen. Neem dus genoeg tijd voor pauzes en nachtrust.
Bananen kunnen de bloeddruk verlagen. Door het hoge gehalte aan kalium in bananen zijn bananen goed voor je hart. Want het hart heeft kalium nodig om bloed in het lichaam rond te pompen. Het hoge gehalte aan magnesium kan er voor zorgen dat je migraine minder wordt.
Kikkererwten en asperges bevatten veel foliumzuur. Een tekort aan foliumzuur kan bloedarmoede veroorzaken en bloedarmoede kan weer de oorzaak zijn van een lage bloeddruk. Als je makkelijk last hebt van een lage bloeddruk, kan het dus helpen om producten met veel foliumzuur te eten, zoals kikkererwten en asperges.
Zorg voor voldoende vitamine B12, foliumzuur, kalium en zink in de voeding. Drink voldoende water. Met name bij warm weer kan water drinken je bloeddruk laten dalen.
Alle vormen van beweging zijn goed; zelfs handgreeptraining heeft al effect. Het lichaam moet meer bloed rondpompen naar de spieren, die zuurstof nodig hebben, waardoor de hartslag stijgt. Na de inspanning daalt de bloeddruk. Meestal duurt die daling vier tot tien uur, maar soms wel tot 22 uur na de inspanning.
Een plotselinge daling van de bloeddruk kan gevaarlijk zijn. Een verandering van slechts 20 mm Hg - een daling van 110 systolisch naar 90 mm Hg systolisch, bijvoorbeeld - kan duizeligheid en flauwvallen veroorzaken wanneer de hersenen niet genoeg bloed krijgen.
Hoge en lage bloeddruk
Een hoge bloeddruk verhoogt je risico op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of beroerte. Dit geldt vooral voor een hoge bovendruk. Een lage bloeddruk verhoogt de kans op hart- en vaatziekten niet. Je kunt er wel klachten van hebben, zoals duizeligheid en flauwvallen.
Een normale bloeddruk is dus per leeftijd hetzelfde. Een gezonde tensie is onder de 140/90. Ook voor ouderen gelden dezelfde bloeddrukwaarden. Alles boven de 140/90 is dus aan de hoge kant, of je nu 18 bent of 81.
Een normale bloeddruk ligt tussen een bovendruk van 100 en 140 en een onderdruk van 70 tot 95 mmHg. Wanneer huisartsen de bloeddruk uitdrukken, delen ze het getal door 10. Een bloeddruk van 12/7 is bijvoorbeeld normaal terwijl een bloeddruk van 9/6 te laag is. Hier spreekt men dan van een lage bloeddruk.
Doorgaans kunt u spreken van een (te) hoge onderdruk wanneer deze waarden stelselmatig boven de 90 mmHg a 100 mmHg zitten. Wel is het zo dat een te hoge onderdruk minder relevant is voor het bepalen van een hoge bloeddruk. Met andere woorden: de bovendruk is belangrijker voor de diagnose hoge bloeddruk.
Breng de bloeddrukband aan om je arm op de hoogte van je hart; Meet bij voorkeur aan de niet-dominante arm. Als je rechtshandig bent, dan meet je links, tenzij de arts anders adviseert; Praat niet tijdens de meting.
Een lage onderdruk kan in de eerste plaats vooral wijzen op een onderliggend probleem. Soms kunnen ernstige problemen namelijk aanleiding zijn voor een lage bloeddruk. De bloeddruk kan bijvoorbeeld dalen door bij brandwonden, bloedverlies of hartritmestoornissen.
120/80 of lager is een ideale bloeddruk. 140/90 of hoger is een hoge bloeddruk. 135/85 of hoger is een hoge bloeddruk bij thuis meten.
U kunt de volgende klachten krijgen als u gaat staan en uw bloeddruk te laag is: duizeligheid, draaierigheid en/of licht in het hoofd worden. hoofdpijn.
Normale bloeddruk bij ouderen
Bij gezonde mensen van boven de 60 jaar wordt over het algemeen een bloeddruk van 160/90 mmHg aangehouden als te hoog. Bij gezondheidsklachten kun je het beste met de huisarts overleggen wat voor jou gezonde bloeddrukwaarden zijn.