Resten laminaat van een nieuwe vloer of een oude uit gebroken vloer kunnen naar het afval breng station/ milieu straat worden gebracht. Omdat laminaat onder de categorie houtafval valt moet het dus in de container met hout worden gedeponeerd. Vergeet niet een paar planken op reserve te bewaren.
Laminaat- en houtresten vallen onder de categorie houtafval en moeten dus in de container met houtresten komen en PVC valt bijvoorbeeld onder kunststof.
In een restafval container mag je (onder andere) het volgende kwijt: as uit de asbak, de (open) haard en de barbecue, bakpapier, bubbelenveloppen, chipskokers en -zakken, foto's, gebruikte zakdoekjes, tissues en keukenpapier, geplastificeerd papier en karton, hydrokorrels, incontinentiemateriaal, kattenbakkorrels, ...
Gips is een afvalstroom die zoveel mogelijk apart van andere afvalstoffen ingezameld dient te worden, dit omdat het vermengen van gips in bouwafval sloopafval of puin kan leiden tot een afkeur van het materiaal vanwege de sulfaatvervuiling.
wat hoort niet bij bouw- en sloopafval
parket. laminaat. tapijt/zeil.
De reden dat laminaat bol gaat staan zijn vocht en te weinig ruimte. Laminaat heeft een kern van hout. Dit is een natuurproduct dat reageert op vocht. Vocht zorgt ervoor dat het laminaat uitzet, dus groter wordt.
Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout
Als je bewerkt hout stookt komen er zware metalen vrij. Het is daarom verboden om bewerkt hout te verbranden. In (spaan)plaat en laminaat zit veel lijm. Ook die horen daarom níét in de houtkachel of open haard.
Wat kost het? U kunt wit- en bruingoed gratis afgeven. Bedrijven mogen geen wit- en bruingoed naar de Milieustraat brengen. Zij moeten hun eigen afvoer regelen.
Geïmpregneerd hout, zoals van tuinschuttingen, mag u niet verbranden of weggooien bij het restafval. U brengt geïmpregneerd hout weg naar de milieustraat van uw gemeente.
Kleine stukken mogen bij het restafval. Of geef het hout een tweede leven: er is een markt voor tweedehands hout. Schoon hout (zonder impregneermiddel, lijm, houtrot of schimmel) gaat naar de spaanplaatindustrie of wordt verbrand in afvalenergiecentrales. Geverfd of geïmpregneerd hout gaat naar de afvalverbranding.
Grofvuil is afval dat te groot is voor de vuilniszak, bijvoorbeeld kapotte matrassen, tapijt, meubels en grote stukken piepschuim. Je kunt het in veel gemeenten laten ophalen. Spullen en materialen die hergebruikt kunnen worden, gaan naar recyclebedrijven.
Papier, uit verpakkingskarton, kartonnen dozen en oude kranten/folders. Metaal, verscheidene soorten zoals blik en aluminium, maar ook kleine hoeveelheden koper (uit apparaten). Glas, zoals kapotte glazen, potten en gloeilampen. Textiel, zoals oude kleding.
Afhankelijk van de dikte van je laminaatvloer, gaat deze 6 tot 25 jaar mee. Een dunne laminaatvloer van 6mm gaat zo'n 6 tot 15 jaar mee. Een dikkere laminaatvloer van 8mm kan tot wel 25 jaar mee. Hiermee behoort laminaat tot de soort vloer met de kortste levensduur, daar is de prijs dan ook naar.
laminaat heeft een gemiddelde levensduur van 20 jaar.
Dit is een zeer belangrijk proces! Wanneer je dit niet doet, bestaat er een grote kans dat het laminaat tijdens het leggen gaat krimpen of uitzetten. En je wilt niet dat je nieuwe vloer bol gaat staan of andere beschadigingen oploopt!
Hoe haalt u de planken dan weg? Simpel, door ze iets omhoog te wippen totdat u een klik hoort. Hierna zijn ze los en kunt u ze eenvoudig verwijderen. Het is erg belangrijk, zeker als u de vloer wilt hergebruiken, dat u voorzichtig te werk gaat.
Is er tijdens de verbouwing veel houtafval vrij gekomen? Huur dan een houtcontainer. Deze container is geschikt voor onder andere spaanplaten, hardhout, pallets of hardboard. Daarnaast is een container voor alleen hout, goedkoper dan een container voor bouw en sloopafval.
Als je de keuken gaat verbouwen of renoveren is het goed om rekening te houden met het afval dat vrij komt en de afvoer hiervan. Alle onderdelen van een keuken zoals het aanrecht, kastjes, fornuis, wasbak en inbouwapparatuur mogen in een bouwafval container of grofvuil container.
In een puincontainer kunt u veel verschillende soorten tegels kwijt, waaronder cementtegels, betontegels, straatstenen, natuurstenen tegels (zoals leisteen, kalksteen graniet en marmer) en keramische tegels.
Vieze wegwerpluiers gooi je gewoon weg bij het restafval. Soms staat er op de verpakking dat deze in de gft-bak mogen, maar dan nog moet je ze bij het restafval gooien. Dit restafval belandt allemaal tezamen naar een verbrandingsoven.
Bouwafval en sloopafval bestaat vaak uit verschillende soorten afval. Denk aan hout, kunststof, steen, dakpannen, bakstenen, beton, zand, metaal en chemisch afval.