De bloempjes zijn eetbaar; ze hebben dezelfde smaak als het blad maar dan iets zachter van smaak. Ook tijdens de bloei kun je de blaadjes gewoon oogsten en eten, zonder noemenswaardig smaakverlies.
Op een gegeven moment gaat de basilicum bloeien. Als je wilt dat alle energie naar de vorming van blaadjes gaat, kan je de bloemstengel uit de plant knippen. Het vormen van een bloem kost namelijk energie die de plant dan niet meer in het vormen van bladeren kan steken.
Bepaalde darmbacteriën, E. coli en salmonella, overleven op verse basilicum die op verschillende temperaturen bewaard worden en kunnen gezondheidsrisico's inhouden bij het niet verhitten.
Dé truc zit 'm in het laag genoeg afknippen van de steeltjes. Haal dus niet roekeloos de blaadjes los, maar knip de steeltjes altijd ongeveer een centimeter boven de aarde af. Zo gaat er geen energie naar de rest van het steeltje, maar naar de wortels en krijgt de plant de kans nieuwe blaadjes te groeien.
Je moet hem dagelijks water geven en dat doe je het beste van onderaf. Daarom is een pot met gaatjes ook zo handig, deze zet je vervolgens in een bakje met water, zodat de plant zich van onderen vol kan zuigen met water.
Basilicum: knip je niet helemaal tot boven de grond af. Je knipt tot aan het laatste stel blaadjes. Daar zal de plant opnieuw scheuten vormen en in leven blijven. Salie: mag je vrij diep plukken.
Losse blaadjes basilicum kun je enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren. In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
Harde en zachte stelen
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar. Ze hebben dezelfde smaak als de blaadjes van het kruid. Kruiden met een zachte, eetbare, steel zijn bijvoorbeeld bieslook, dille, peterselie, basilicum en koriander.
In principe is het een meerjarige plant, maar in de winter dient basilicum wel naar binnen gehaald te worden om de basilicum tegen de kou te beschermen.
Basilicum houdt van zonlicht, dus plaats de pot op de vensterbank of een andere plek waar hij veel licht krijgt. Maar hij droogt uit wanneer hij in de volle zon staat. De smaak en geur van de plant gedijt het beste als de plant een paar uur per dag (min.
Waarom is de basilicum goed voor je gezondheid:
Basilicum bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Zo bevat het riboflavine (vitamine B2), een belangrijke vitamine voor onder andere je energiestofwisseling en het behoud van een gezonde huid.
Basilicum kan verlichting geven bij verkoudheid, hoesten, astma, verstopte bijholten, hoofdpijn, artritis, reumatiek en koorts. Ook is het erg goed voor de spijsvertering; het stimuleert bijna alle spijsverteringssappen en het verlicht krampen in de maag.
Gedroogd verliest basilicum veel van zijn aroma. Basilicum is een echt tomatenkruid, maar het past ook uitstekend bij knoflook, uien, pastagerechten en salades. Ook gestoofde groenten zoals courgetten of aubergines smaken heerlijk met wat basilicum. Je mag basilicum laten meekoken: het kruid wint zelfs nog aan smaak.
Basilicum kan o.a. aan de volgende dieren gegeven worden: Konijnen, cavia's, muizen, chinchilla's (alleen gedroogd geven), ratten, hamsters, kippen, vogels, honden en paarden.
Basilicum houdt van zon! Laat je plantje lekker in de zon staan, in de schaduw staan zal het je niet in dank afnemen.
Als je je basilicum wilt laten overwinteren, moet je de plant uitgraven en in een geschikte pot aanplanten. Als je plant al in een pot is aangeplant, dan is deze stap logischerwijze overbodig.
Zorg dat je basilicum groot genoeg is om te stekken: de stengels moeten zo'n tien centimeter lang zijn. Zoek zo'n stengel en knip hem af. Verwijder vervolgens de onderste paar blaadjes. Je kunt op twee manieren basilicum stekken: door het stengeltje in volle aarde te planten, of door het in water te zetten.
Waar kweek je basilicum het beste? Kies voor het kweken van basilicum een zonnig plekje dat beschermd is tegen de kou. Als je basilicum in een verhoogd bloembed plant, verbetert de drainage van de grond, waardoor je minder last hebt van huisjes- en naaktslakken.
De verse stelen snijd je fijn en verwerk je in sauzen, salades of soepen. Voorbeeld: Gebruik de steel van je basilicumplantje bijvoorbeeld bij het maken van verse groene pesto of gebruik de hele kruiden voor kruidenolie, kruidenazijn of kruidenboter.
Basilicum kan eigenlijk slechts tegen langer warm maken. Daardoor wordt de smaak van het kruid vrij bitter. Er wordt dan ook aangeraden om het kruid pas tegen het einde van de bereiding toe te voegen, dat is zoveel lekkerder. Basilicum kun je het beste gewoon rauw gebruiken.
Gebruik de bloemen van peterselie, dragon, maggiekruid en zuring niet in de keuken.
Bij verse basilicum bestaat bij meekoken echter het gevaar dat deze zijn smaak verliest, deze moet dus pas op het laatste moment worden toegevoegd. Verse blaadjes basilicum kun je het makkelijkste in kleine stukjes snijden door eerst de blaadjes bij elkaar te doen en op te rollen.
Vers geplukte takjes basilicum kun je in de koelkast, niet in afgesloten plastic zakje, tot 5 dagen bewaren. Je kunt ook een vaasje of glas met een beetje water vullen en daar de takjes in zetten in de koelkast. Dit zal al snel een paar dagen schelen dat het kruid langer vers blijft.