Van een oude spijkerbroek kun je natuurlijk ook allerlei nieuwe kledingstukken maken. Vroeger knipte ik broeken die te kort waren of gescheurd waren af om er een korte broek van te maken, maar je kunt jouw jeans ook omtoveren in een rokje of een kledingstuk voor één van de kinderen.
Bij sommige supermarkten of op straat staan bijvoorbeeld verzamelcontainers voor oude kleding een textiel. Ook bij een kringloopwinkel, liefdadigheidsinstelling of soms bij een kledingwinkel kan je oude jeans inleveren. Daarnaast kan je ze wegbrengen bij het gemeentelijk afvalstation.
Je kunt een klein gaatje herstellen met naald en draad of een groter gat dichtnaaien met behulp van een lapje, wat bijpassend garen en een naaimachine. Als je een spijkerbroek hebt die wel een kleine reparatie kan gebruiken, naai dan het gat dicht en de broek is bijna weer zo goed als nieuw!
Wat je nu ook veel ziet in de winkels zijn gaten die op een grappige manier dicht gestikt zijn. Eerst strijk je een stuk reparatiedoek aan de binnenkant van de broek of je speldt er een stuk spijkerstof aan vast. En dan lekker zigzaggen met de naaimachine, net zolang totdat het gat in de broek dicht is.
Een smalle 'gespleten naad' is veel gemakkelijker dicht te naaien dan een groot, volledig gat in de stof. Als het gat een gespleten naad is, dan moet je de naad met sterk draad weer aan elkaar kunnen naaien. Als er daadwerkelijk stof ontbreekt, kun je het gat versterken met draad, of een lapje over het gat naaien.
Reparatiedoek gebruik je om kleding aan de binnenzijde te repareren.
Van stukken spijkerstof kun je allerlei leuke accessoires maken, zoals armbanden en haarbanden. Je hoeft niet eens écht handig te zijn om deze leuke haarband van Sewing zelf te maken.
Als je een kledingstuk echt niet meer gaat dragen, wat kun je er dan het beste mee doen? 'Je kunt het in een bak van het Leger des Heils of Sympany doen. Alles wat je daarin gooit, wordt verkocht aan bedrijven.
Hoe werkt het ReStyle reparatiedoek:
Hittegevoelige stoffen als de synthetische stoffen PVC, Nylon, Rayon en Acetaat kunnen meestal niet tegen hitte. Bij zwaardere stoffen als jeansstof of denim is het verstandig om het te repareren stuk eerst te strijken. Hierdoor wordt de stof goed warm en zal de lijm beter hechten.
Geen probleem: je kunt je broekzak eenvoudig vervangen door de vernaaibare broekzakken van Prym. Keer de broek binnenstebuiten, knip de kapotte zak eruit en vervolgens kun je de nieuwe broekzak er eenvoudig innaaien. Een verpakking bevat 2 witte broekzakken.
Alle ingezamelde textiel gaat naar een van onze sorteercentra in Nederland. Hier wordt het restafval tussen de kleding uitgehaald, en sorteren we het op soort en kwaliteit. Vervolgens krijgt de textiel een nieuwe bestemming.
In de meeste gemeenten staan textielcontainers waar je kleding, schoenen en huishoudtextiel kunt inleveren. Als die er niet zijn, kun je het naar de milieustraat brengen. Je kunt deze spullen ook naar de kringloopwinkel brengen. Sommige goede doelen zamelen oude kleding huis-aan-huis in.
Heb je een klein buikje of een dikke buik? Dan is een high waist jeans perfect om je buikje in te verstoppen. Door de hoge tailleband zijn vetrolletjes of een klein buikje vrijwel onzichtbaar. Heb je een dikkere buik dan zorgt de hoge taille band dat deze veel minder opvalt.
Uitrekken. Doe wat lauw water in een sprayflacon en spuit je volledige jeans ermee in. Leg de broek nadien op de grond, ga met je voeten onderaan op de zoom staan en trek in alle richtingen aan de broek om 'm uit te rekken.
Stap 1: losse draden wegknippen. Stap 2: de garen (de draad) door de naald krijgen. Stap 3: Over de randen van het gat naaien. Stap 4: Het gat / scheur in de spijkerbroek dichtnaaien.
Met een textiellijm kun je deze ongelukjes vaak snel en gemakkelijk zelf repareren. Een speciale textiel lijm, zoals de Pattex Textiellijm is zeer geschikt voor dit soort klusjes. De lijm is wasbaar en droogt transparant op. Je kunt het gebruiken voor allerlei soorten textiel.
Je kunt de gaatjes dichtnaaien met naald en draad, aan de binnenkant van het kledingstuk. Haal wat lusjes van de stof rondom het gat op op je naald en trek de draad aan. De stof van het gat komt zo weer bij elkaar. Je ziet het wel een beetje als een bobbeltje.