Vanaf wanneer kan je een zwangerschapstest doen? Een zwangerschap is in principe opspoorbaar vanaf zes dagen na je ovulatie (eisprong). Dat is zo'n twee weken na je vorige menstruatie. Een echt betrouwbare zwangerschapstest kan je pas doen vanaf de eerste dag waarop je normaal gesproken zou menstrueren.
Wanneer kun je de vroege zwangerschapstest doen? Een vroege zwangerschapstest kun je dus al eerder doen; 6 tot 4 dagen voordat je menstruatie zou moeten beginnen. Gebruik hiervoor wel een andere test; de gewone zwangerschapstest kan zo vroeg in je cyclus nog niet meten of je al zwanger bent.
Zwangerschapstest ultravroeg
Deze test kan je al vanaf 6 dagen voor je gemiste menstruatie (NOD) gebruiken. Hou er wel rekening mee dat jouw lichaam in dit geval nog niet voldoende hCG zwangerschapshormoon heeft aangemaakt waardoor je een negatief resultaat kan hebben terwijl je eigenlijk wel zwanger bent.
NOD symptomen
De NOD, dus het uitblijven van je menstruatie, is vaak een eerste teken van dat je zwanger bent. Maar ook dan kun je al last hebben van andere zwangerschapssymptomen. Zoals misselijkheid, vermoeidheid, een sterker reukvermogen en gevoelige borsten.
Alles wat je moet weten over vroeg testen op zwangerschap.
Alle zwangerschapstesten voor thuisgebruik detecteren dit hormoon en sommige tests zijn zo gevoelig dat je ze tot 6 dagen voor je gemiste menstruatie kunt gebruiken (dit is 5 dagen voor je verwachte menstruatieperiode).
Het beste advies is om voor het eerst te testen op de dag je ongesteld had moeten worden. Dan is, normaal gesproken, de hoeveelheid hCG in je urine hoog genoeg om de test positief uit te laten slaan.
Het HCG hormoon wordt gedurende de zwangerschap opgebouwd en kan op het moment van testen nog te weinig aanwezig zijn. Op de dag dat je zou moeten menstrueren heb je ongeveer 75% kans om een zwangerschaps te meten. Pas een week later is de test pas echt 99% accuraat in het detecteren van een zwangerschap.
De innesteling vindt gemiddeld zo'n 9 dagen na de bevruchting plaats. Op dat moment is er vaak nog niet genoeg hCG aanwezig voor een positieve zwangerschapstest. Het duurt over het algemeen ca. een week na innesteling voordat je voldoende hCG hebt aangemaakt om te testen.
Voor een positieve zwangerschapstest moet de hCG-waarde in je urine ongeveer 25 IU/l zijn. Een zwangerschapstest kan deze waarden meten vanaf je NOD. Deze is ongeveer 28 dagen nadat je laatste menstruatie is begonnen. Je zou dus vanaf de eerste dag dat je overtijd bent een zwangerschapstest kunnen doen.
Het hCG hormoon verdubbelt zich iedere 72 uur, en bereikt zijn piek tijdens de eerste 8 tot 11 weken zwangerschap. Hierna zal het zwangerschapshormoon langzaam verminderen.
Een te vroege test geeft geen uitsluitsel
Mogelijk heb je te vroeg getest en kan het hCG nog niet met een urinetest worden aangetoond. Ondanks dat je dat weet, kun je door een negatieve test uit het veld geslagen zijn. Een vroege positieve test geeft helaas evenmin garantie.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Je kunt tot 6 dagen voor je gemiste menstruatie testen. Dat is 5 dagen voordat je menstruatie zou moeten beginnen. Als je de test gebruikt voordat je menstruatie zou moeten beginnen en de uitslag is 'Niet Zwanger', dan bestaat er een kans dat je toch zwanger bent.
Hoe betrouwbaar is een (extra) vroege zwangerschapstest? Vroege zwangerschapstesten van Clearblue en Telano zijn net zo betrouwbaar als laboratoriumtests. De Telano vroege zwangerschapstest is bijvoorbeeld meer dan 99% nauwkeurig. Daarmee is het een van de betrouwbaarste vroege zwangerschapstesten op de markt!
Deze week kan het zijn dat je afscheiding dik en slijmerig is. Hoe dichter je bij je menstruatieweek komt, hoe meer afscheiding je zal krijgen. Het kan ook zijn dat deze wat troebeler wordt. In principe kan deze toename en verandering van afscheiding geen kwaad en hoef je er niks aan te doen.
Waar voel je pijn bij innesteling? Onderin je buik, rond je schaambeen of in je onderrug kun je lichte krampen voelen: Een innesteling kramp. Het kan ook zeurend aanvoelen. Veel vrouwen omschrijven het als een hele milde kortdurende menstruatiepijn.
Die innesteling vindt ongeveer 8 dagen ná de bevruchting plaats en sommige vrouwen ervaren hierbij een innestelingsbloeding. Vanaf dit moment kan je ook een zwangerschapstest doen omdat deze het zwangerschapshormoon meet dat vanaf het moment van innesteling wordt aangemaakt.
Ongeveer 28 dagen na het begin van je laatste menstruatie is er genoeg hCG hormoon in je lichaam aanwezig om dat te kunnen meten met een zwangerschapstest. Daarvoor kan er te weinig hCG hormoon aanwezig zijn, waardoor de test negatief is, maar je wel zwanger bent.
HCG verdubbelt zich elke 48 uur in de eerste maand van de zwangerschap en stijgt daarna nog door tot week 1-12, waarna waarden zakken tot de 20ste week en daarna constant blijven.
Vindt er geen bevruchting plaats dan begint 14 dagen na de eisprong de volgende menstruatie. De periode van eisprong tot menstruatie is vrijwel altijd 14 dagen. De periode van menstruatie tot eisprong kan variëren van 7 tot 21 dagen. Hierdoor kan de lengte van een gehele menstruatiecyclus variëren van 21 tot 35 dagen.
Een vroege-zwangerschapstest is gevoeliger voor het hormoon hCG dan een gewone test. Omdat de test lagere niveaus van hCG kan meten, kunt je de test dus ook al heel vroeg uitvoeren. Ook als je net pas zwanger bent geworden. Het nadeel is dat er in dit vroege stadium een grotere kans is dat er iets mis is met de foetus.
Je kunt al testen vanaf 4 dagen voor de verwachte datum van je menstruatie en daarmee is deze test extra vroeg. Ben je overtijd dan kun je direct testen. Het testresultaat is binnen 5 minuten af te lezen.
Een vaginale afscheiding is meestal niet een teken dat je zwanger bent, maar tijdens de eerste dagen van een zwangerschap kan je wat lichte bloedvlekjes in je ondergoed tegenkomen. Dit is implantatiebloeding en kan voorkomen wanneer het bevruchte eitje zich in het baarmoederslijmvlies nestelt.
Afscheiding begin zwangerschap
Normale vaginale afscheiding is wittig van kleur en voelt slijmerig aan en is geurloos of iets zurig van geur. Tijdens je zwangerschap is dit niet heel anders, het moet wittig en geurloos blijven. Wel wordt het (veel) meer en kan het wateriger worden.