Aangebrand voedsel wordt meestal veroorzaakt door de pan te snel of te hoog te verwarmen. We raden aan om je pan geleidelijk aan te verwarmen. Om de aangebrande etensresten te verwijderen, kan je de pan best even laten weken in wat water en schoonmaakazijn.
Er zijn twee manieren waarop antiaanbakpannen kunnen verbranden: droge verhitting en oververhitting . Droge verhitting treedt op wanneer u uw antiaanbakpan gedurende langere tijd verhit zonder dat er iets in zit. Om droge verhitting te voorkomen, voegt u altijd kookvet of andere ingrediënten toe aan uw pan voordat u het vuur aanzet.
Een aangekoekte pan schoonmaken met soda werkt vaak het best. Doe hiervoor één of twee scheppen schoonmaak soda met kokend water in de aangebrande pan en kook het nog even een paar minuutjes door. Of maak een papje van baking soda met water, smeer dit op aangekoekte resten en laat het een uurtje staan.
Een roestvrijstalen of gietijzeren pan met een dikke bodem heeft deze laag nog niet en daarom moet je die zelf creëren door de pan in te branden. Dit moet je doen voordat je de pan gaat gebruiken, zodat je er daarna zonder problemen mee kunt bakken en braden.
Oververhitting van de pan
Een van de meest voorkomende oorzaken van aanbakken is oververhitting. Als je pan te heet wordt, kan de antiaanbaklaag beschadigd raken. Dit maakt het oppervlak minder effectief en veroorzaakt aanbakken.
Als u een pan met een beschadigde antiaanbaklaag gebruikt, kan uw voedsel besmet raken met PFAS, micro- en nanoplastics .
Door de teflon-laag wordt water, vuil en vet afgestoten, maar het onderdeel PFOA kan bij blootstelling onder meer lever-, teelbal- en pancreaskanker veroorzaken. 'Bij dierproeven is de link tussen PFOA en kanker duidelijk aangetoond.
Aangebrand voedsel wordt meestal veroorzaakt door de pan te snel of te hoog te verwarmen. We raden aan om je pan geleidelijk aan te verwarmen. Om de aangebrande etensresten te verwijderen, kan je de pan best even laten weken in wat water en schoonmaakazijn.
Omdat het aluminium de roestvrijstalen pan vrij snel opwarmt en de hitte vasthoudt , kan voedsel snel verbranden. Aan de positieve kant van een verbrande pan is dat het verwijderen van verbrande vlekken op roestvrij staal gemakkelijker is dan je zou verwachten.
Maar er is nog een andere truc om je roestvrijstalen pan anti-aanbak te maken. Dit proces heet inbranden. Zet de RVS-pan op het vuur of de kookplaat en zorg dat-ie gelijkmatig opwarmt tot ongeveer 100 graden Celsius.
Dek de pan af
Je kunt de pan afdekken met een deksel, een bakplaat of stevig dienblad. Houd deze als een schild voor je, zet eerst de onderzijde op de rand van de pan en duw de vlammen met de deksel terug. Als je tijd hebt, bedek dan je handen of trek ovenhandschoenen aan.
Een stuk of vijf keer is meestal voldoende. Laat het afkoelen. Laat de pan volledig afkoelen voordat je deze gebruikt of opbergt. Je roestvaststalen pan is nu ingebrand en klaar voor gebruik!
Inbranden zorgt ervoor dat er een dun laagje olie op de pan achterblijft. Hiermee voorkom je dat eten blijft plakken aan de pan door de natuurlijke antiaanbaklaag. Dankzij inbranden zorg je ervoor dat de pan minder snel roest.
Een onbeschadigde pan met antiaanbaklaag gaat maximaal vijf jaar mee. Als de laag in je pan ook maar een beetje beschadigd is of als de bodem is kromgetrokken, kun je de koekenpan beter weggooien.
Het schoonmaken van uw pannen is ook belangrijk, omdat oude resten of gebruikte oliën uw eten sneller kunnen laten verbranden. Antiaanbakpannen zijn geweldig om te voorkomen dat eten aanbrandt, en een beetje olie en boter toevoegen zijn ook geweldige opties die helpen om uw eten niet te laten aanbranden.
Aluminium mag niet worden gebruikt in een pan als het direct in contact komt met voedsel. Pannen van aluminium hebben dus altijd een anti-aanbaklaag. Aluminium is licht en kan goed warmte geleiden. Bij normaal gebruik zijn pannen gemaakt van aluminium met een anti-aanbaklaag veilig.
De meeste roestvrijstalen potten en pannen zijn bedoeld om te worden gebruikt bij matige hitte en kunnen technisch gezien temperaturen tot 500 of 600 graden Fahrenheit weerstaan. Een grill kan veel heter worden, wat het metaal kan beschadigen en kromtrekken .
Stainless steel (RVS) pannen
Net als de cast iron en carbon steel pannen is er geen ongezonde synthetische antiaanbaklaag. Bij het juiste gebruik zorgt deze pan dan ook voor levenslang kookplezier. Geen anti-aanbaklaag. Dus gezond, en gaat lang mee!
Hoe te voorkomen? Houd de afzuig- of wasemkap vrij van vet. Dit verkleint de kans dat bij een vlam in de pan het vuur direct overslaat op de kap. Zorg altijd voor een passende deksel binnen handbereik.
Voeg dan olie (geen olijfolie, deze heeft een te laag rookpunt en zal snel verbranden) of boter toe.
Als het de eerste keer is dat er eten aanbrandt op de pan, zou het goed moeten zijn . Anders is het niet ideaal om door te koken of eten uit een aangebrande pan die niet is schoongemaakt. Probeer een aangebrande pan zo snel mogelijk schoon te maken nadat deze is aangebrand, zodat de chemicaliën niet op uw eten terechtkomen.
PTFE is door gezondheidsautoriteiten zoals de Wereldgezondheidsorganisatie en de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) erkend als een materiaal dat veilig is voor de menselijke gezondheid en compatibel is met voedselcontact.
Ze zitten in verschillende producten. Bijvoorbeeld in smeermiddelen, voedselverpakkingsmaterialen, blusschuim, anti-aanbaklagen van pannen, kleding, textiel en cosmetica. Ook worden ze gebruikt in verschillende industriële toepassingen en processen.
Is koken in aluminium pannen slecht voor de gezondheid? Uit studies is gebleken dat de inname van aluminium een verhoogde kans kan geven op ziektes zoals Alzheimer en dementie. Door te koken met een aluminium pan, komen er namelijk kleine deeltjes aluminium vrij. Iets wat je liever niet in je lichaam wilt hebben.