Het verstelbare segment voor de rug hoort op een derde van de gehele lengte van je lattenbodem te liggen (vanaf het hoofdeinde). Het beengedeelte zou op twee derde van de totale lengte moeten liggen (bij het voeteneinde).
Hoe stel ik handmatig mijn lattenbodem bij? Bij sommige lattenbodems is het mogelijk om de latten bij het heupgedeelte, individueel bij te stellen. Hierbij kan je de latten harder (dus niet zachter) maken. Deze schuifjes bevinden zich altijd in het midden van de lattenbodem.
Een goede lattenbodem heeft minimaal 28 latten. Hoe meer latten de bodem heeft, hoe meer ondersteuning hij biedt. Op zijn hoogst heeft een lattenbodem 42 latten, dit is nodig wanneer de bodem zwaar belast wordt.
Het aantal latten per lattenbodem verschilt. De ruimte tussen de latten is een cruciaal aspect van de lattenbodem. Lattenbodems waarbij de afstand tussen de latten boven de 4 centimeter ligt raden wij af.
Al onze lattenbodems, met uitzondering van de Medi XXL, zijn tot een breedte van 100 cm geschikt voor een lichaamsgewicht tot 130 kilogram. De lattenbodems met een breedte van 120 cm en 140 cm hebben een maximale gewichtsbelasting tot 220 kilogram.
Lattenbodems zijn het meest geschikt voor latex-, lucht-, en watermatrassen. Op een lattenbodem kunt u beter geen binnen- of pocketvering matrassen gebruiken, tenzij de bodem meer dan 24 latten bevat. Dit komt omdat, waar geen lat zit, de veren in de matras (de pocketveer) geen tegendruk krijgen.
Een matras moet gedragen worden door een bedbodem. Het belang van een goed ventilerende bedbodem is groot omdat er anders snel kans is op schimmelvorming onder het matras. Daarnaast draagt de bedbodem bij aan het comfort en levensduur van het matras. Een bedbodem draagt 10 tot 20% bij aan het comfort.
De latten van een lattenbodem moeten bol staan, maar na jarenlange slijtage kunnen ze draag- en veerkracht verliezen. Je test dit door je matras op te tillen. Staan de latten recht of zijn ze vervormd, dan is het tijd om na te denken over een nieuwe lattenbodem.
De gemiddelde levensduur van een goede matras is +/-10 jaar. Dit heeft voornamelijk te maken met de kwaliteit en soort matras. Tevens spelen postuur, gewicht, transpiratie, veel draaien en de soort bodem een aanzienlijke rol in de duurzaamheid.
Belang van een goede bedbodem bij rugklachten
De beste bedbodem voor mensen met rugklachten is een ergonomische lattenbodem die de lage rug ondersteunt in zowel zijlig als ruglig. De lage rug is de belangrijkste probleemzone bij mensen met rugpijn.
Nee, het is een fabeltje dat een boxspring per definitie beter is dan een lattenbodem of omgekeerd. Hoewel de bodem van een boxspring uit veren bestaat in plaats van flexibele latten, bieden beide type bedbodems een gelijkwaardig ligcomfort en lichaamsondersteuning.
Kan elk matras op een elektrische lattenbodem? Nee, niet elk matras kan op een elektrische lattenbodem. Een pocketveringmatras is vaak niet buigzaam genoeg om mee te veren.
Het hangt af wat voor soort boxspring matras je hebt. Zo kan een matras met pocketvering niet op een lattenbodem. Heb je een ander soort matras, zoals een koudschuim of latex matras, dan kunnen deze wel gewoon op een lattenbodem worden gebruikt.
Neem zeker contact op met de kringloopwinkel voor producten in goede staat. Overleg met uw Dorsoo Adviseur voor de meename en recyclage van uw oude lattenbodem, bedkader of boxspring bedbodem.
De gemiddelde levensduur van een lattenbodem is 15 tot 20 jaar. Als deze leeftijd bereikt is, kan het tijd zijn om je bedbodem te vervangen. Maar dit is slechts een indicatie. De snelheid waarmee je bed verslijt, heeft natuurlijk te maken met je lichaamsbouw, gewicht, transpiratie …
Lattenbodem. De bekende lattenbodem kan worden gecombineerd met verschillende soorten matrassen: pocketvering matrassen, polyether matrassen, koudschuim matrassen, traagschuim matrassen, latex matrassen en pocketvering matrassen.
De meest verkochte lattenbodems bestaan uit 28 latten of uit 42 latten. Bijna altijd voldoet een lattenbodem met 28 latten wel, maar mocht het bed intensief belast worden kies dan voor een 42-lats bodem.
In tegenstelling tot een lattenbodem kan een schotelbodem over de gehele breedte dezelfde tegendruk bieden waardoor het gewicht perfect verdeeld wordt. Hoe meer schoteltjes hoe beter het gewicht verdeeld wordt. De betere schotelbodem heeft instelbare schotels waardoor u de stevigheid per schotel kunt instellen.
Lattenbodems zijn universele bedbodems die veel variaties en toepassingen kennen. Eigenlijk bestaan alle bodems uit een houten frame met daarop of daarin de latten. Het aantal latten dat in dit frame komt is weer bepalend voor het comfort en draagvermogen dat het creëert.
Bedbodem niet belangrijk voor lichaamsondersteuning
'Wie een nieuwe matras koopt, kan beter ook zijn bedbodem vervangen,' adviseren beddenwinkels vaak. Maar zo belangrijk voor de lichaamsondersteuning is een matrasbodem helemaal niet. Dit ontdekten onze Duitse collega's van Stiftung Warentest.
Juiste bedbodem voor een traagschuim matras
Een goed traagschuim matras kan in principe op elke bedbodem gebruikt worden. Echter komt een traagschuim matras het beste tot zijn recht op een schotelbodem of boxspring bodem. Dit komt omdat deze type bedbodems een egale tegendruk bieden.
Het matras kan zonder problemen gebogen worden tot een hoek van 45 graden. Dit betekent dat een Emma ook op een verstelbare bodem gelegd kan worden. Een boek lezen in bed of lekker televisie kijken is dus geen enkel probleem.
Pocketmatrassen zijn koele matrassen en niet geschikt voor mensen die het snel koud hebben. Een pocketmatras is iets minder hygiënisch. Een pocketmatras is hierdoor minder geschikt voor mensen met allergieën. Het ijzer van de pocketveren creëert een magnetisch veld en verhoogt zodoende spierspanning.
Sommige matrassen hebben een bovenkant en onderkant die volledig anders is. Maar bij de meeste matrassen is de opbouw symmetrisch. Je matras draaien wil zeggen dat je de hoofdkant aan de voetenkant gaat leggen. Dit kan bijna bij iedere matras.