Je kunt ervoor kiezen om je schutting te beitsen in een mooie transparante kleur zodat de kleur van je hout beter naar voren komt. Denk dan aan blank (kleurloos), lichtbruin, donkerbruin.Ook kun je ervoor kiezen om de schutting in een meer trendy kleur te beitsen zoals White wash, Groen of Antraciet.
Afhankelijk van de eindkleur die je wilt bereiken, kun je kiezen voor een transparante kleur. Is je schutting nu licht van kleur, zoals vuren of grenen, dan kun je de schutting beitsen in een donkerder kleur. Andersom gaat niet, je kunt met een transparante beits je teakkleur schutting niet in licht eiken veranderen.
Welke beits voor jou de beste is hangt af van je budget en wensen. Wil je de schutting beitsen en tot 2 jaar beschermen dan is Cetabever Schuttingbeits een goede keuze. Kies je voor een langere bescherming, ga dan voor Jotun Demidekk. Deze beits beschermt tot wel 12 jaar.
Voor de meeste dekkende beitsen geldt dat ze in vrijwel iedere kleur gemengd kunnen worden. Bij transparante beitsen ligt dit sterk aan wie het product aanbiedt. Sommige merken bieden alleen vaste kleuren aan, terwijl er ook merken zijn bij wie je de keuze hebt uit een beperkt aantal kleuren.
Bij een transparante beits blijft de structuur van het hout zichtbaar. Een dekkende beits maakt het mogelijk om het hout een andere kleur te geven, hierbij is de houtnerf niet of nauwelijks meer te zien.
Beits heeft wel altijd minimaal twee lagen nodig om de juiste bescherming te bieden. Vind je de kleur van je transparante beits donker genoeg na 1 laag? Breng dan een laag kleurloze beits of een laag lichtere kleur beits aan.
Beits voor hout
De meeste beitsen gaan minstens 3 a 4 jaar mee. Er bestaan ook beitsen die soms tot na wel 8 of 9 jaar nog steeds goed zijn. Lees ook hiervoor altijd goed de verpakking en de productinformatie. U kunt zich natuurlijk ook altijd laten adviseren door experts.
Het is belangrijk om voor het beitsen goed te schuren. Zeker wanneer het hout eerder is gebeitst met dekkende beits.
Toch is het helemaal geen verkeerd idee om dit hout van extra bescherming te voorzien door middel van een beits. Dit helpt vooral tegen vergrijzing en voorziet het hout van een nog betere mate van bescherming. Het gemiddelde onderhoudsinterval voor geïmpregneerd en gebeitst hout is drie tot vier jaar.
De meest populaire beits voor een tuinhuis of ander tuinhout zijn de beitsen van Tenco. En dat is niet zo gek. De beitsen van Tenco zijn namelijk weervast, waterafstotend, in verschillende kleuren en ook transparant te koop. Bij een transparante beits zal de structuur van het hout duidelijk zichtbaar blijven.
Denk van tevoren wel goed na over de kleur, want een hout wat in een donkere kleur is gebeitst, kan niet meer lichter worden gemaakt met transparante beits.
U kunt geïmpregneerd hout beitsen met een kleurloze beits, maar er is ook beits met kleur verkrijgbaar. Bijvoorbeeld Remmers HK Lazuur douglas. Heeft u geïmpregneerd douglas hout, dan kunt u deze lazuur gebruiken ter bescherming, maar ook vanwege de mooie kleur.
Beits is een speciale soort verf, die compleet in de ondergrond trekt. Je hebt voor dekkende beits dus ook nooit grondverf nodig. Door de goede vochtregulerende werking kun je deze verf heel goed gebruiken op ondergronden die wat vochtiger dan normaal zijn. Daardoor kun je de verf vaak ook goed buiten gebruiken.
Vermijd zon
Ideaal is om te werken wanneer de zon weg is. Het restvocht in de poriën van het hout is dan verdampt.
Het drogingsproces van beits
Geef beits altijd de tijd om goed te drogen! Dit is zeker 24 uur. De beits kan zo diep in de poriën van het hout trekken. Door te snel te beginnen met een volgende laag beits kan de eerste laag loslaten.
Werk met een kleinere verfkwast de hoeken goed bij en de delen tussen de houtpanelen en bij de palen, waar je met de grote kwast niet goed bij kan. Bij onbehandeld hout; breng de beits aan in drie lagen voor het beste resultaat.Bij eerder behandeld hout is twee lagen voldoende.
Nood aan een beetje meer zelfvertrouwen? Draag dan iets roods. Uit een recent onderzoek, gepubliceerd in de European Journal of Social Psychology, blijkt namelijk dat mensen zich fysiek aantrekkelijker voelen als ze de kleur van de liefde dragen.
Door naastliggende kleuren op de kleurencirkel te combineren krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Veel gebruikte combinaties zijn oranje-rood, blauw-turquoise en groen-geel. Om de harmonieuze kleuren tot hun recht te laten komen combineer je ze best met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart.
Complementaire kleuren zijn eigenlijk kleuren die vloeken, zoals geel en paars of rood bij groen. Deze kleuren staan tegenover elkaar in de kleurencirkel.
Beitsen in de regen is zeer af te raden.
Het verschil tussen olie en beits is vooral dat beits over het algemeen betere bescherming biedt, maar dat door olie de natuurlijke uitstraling beter bewaard blijft. Voor houtbehandeling van kasten of meubels, kun je wellicht beter kiezen voor olie, omdat de weersinvloeden binnen natuurlijk zeer beperkt zijn.