Krachttraining heeft veel positieve effecten op het lichaam. Het is goed voor de gezondheid van hart- en bloedvaten, zorgt voor een toename van de spiermassa, heeft een positieve werking op de mentale gesteldheid door het verminderen van onzekerheid en zorgt ervoor dat bepaalde blessures worden voorkomen.
Energieker en gezonder
Krachttraining zal je niveau van endorfine verhogen waardoor je een goed gevoel krijgt. Daarnaast zorgt krachttraining voor een betere slaap, minder stress, verbeterde hormoonbalans, meer insulinegevoeligheid, betere cognitieve functies en een betere houding.
Door krachttraining te doen creëer je kleine scheurtjes in je spieren. Achteraf is dat vaak de spierpijn die je voelt. Door de juiste voeding te eten en voldoende rust te nemen, herstellen deze scheurtjes weer met nieuw spierweefsel. Zo worden je spieren steeds weer wat groter en sterker.
Het verlaagt je bloeddruk en traint de conditie van het hart. Het zorgt voor een betere doorbloeding. Daarmee wordt de kans op hart- en vaatziekten kleiner. Krachttraining is dus heel erg goed voor zowel je spieren als je gezondheid en geest.
Tijdens een cardiotraining verbrand je meer calorieën dan tijdens een krachttraining. Maar: cardio doet eigenlijk weinig voor je spieren. In verhouding verbruik je méér calorieën met krachttraining. Tijdens je trainingssessie belast je namelijk je spieren.
Kies voor krachttraining
Uit onderzoek van Harvard blijkt dat mannen die dagelijks twintig minuten krachttraining doen minder snel buikvet aanmaken dan hun meer op cardio gefocuste leeftijdsgenoten. Verwerk daarom oefeningen in je training die je hele lichaam aanspreken, zoals squats, deadlifts en pull-ups.
Calorieën en energieverbruik
Of krachttraining of cardio effectiever is om af te vallen, hangt er dus vanaf met welke soort inspanning je het snelst calorieën verbrandt. En dan is het antwoord overduidelijk: je verbrandt meer met cardio dan met krachttraining, als de intensiteit van beiden gelijk is.
KRACHTTRAINING. Je moet minstens drie dagen per week met gewichten trainen. Het onderzoek zegt dat op zijn minst minimaal twee dagen per week training nodig is om spiergroei te stimuleren. Hoe je je trainingen structureert en hoeveel dagen je aan krachttraining besteedt, hangt af van je huidige fitnessniveau.
Je risico op blessures - zeker als er sprake is van (matig) overgewicht - is hoog en het rendement voor je lichaam relatief laag. Wist je dat krachttraining veel effectiever is dan hardlopen als je wilt afvallen? Daarnaast is het ook nog eens veel beter voor je gewrichten.
Te veel sporten verhoogt risico op hartaanval, met name bij blanke mannen. Het is letterlijk mogelijk om jezelf dood te sporten, zo ontdekten wetenschappers uit Californië. Met name blanke mannen die wekelijks meer dan 7,5 uur sporten, hebben volgens hen namelijk bijna twee keer zoveel kans op een hartaanval.
Ten slotte is krachttraining, zoals alle vormen van sport, goed voor hart en bloedvaten. Het verlaagt je bloeddruk en traint de conditie van het hart. Daarmee wordt de kans op hart- en vaatziekten kleiner. Ook laten meerdere onderzoeken zien dat krachtsporters gemiddeld een lager cholesterolgehalte hebben.
Het doel van krachttraining is dus het sterker maken van je spieren. Dit doe je door je spieren te belasten, in het geval van krachttraining met behulp van je lichaamsgewicht, dumbbells, halters en fitness toestellen. Door je spieren te belasten creëer je kleine scheurtjes in de spiervezels.
Denk maar aan mensen die na een stressvolle werkdag hun hoofd 'leeglopen' of lopen als middel tegen depressie. Maar elke dag sporten kan niet gezond zijn.” De sportarts raadt dan ook iedereen aan om niet iedere dag te gaan sporten. Het is belangrijk dat je lichaam tenminste 1 rustdag per week krijgt.
Of je nu een beginner, halfgevorderde of gevorderde bent: in alle gevallen is het belangrijk dat je wekelijks minimaal één rustdag houdt om je lichaam helemaal te laten herstellen. Elke dag krachttraining doen kan dus niet, maar je zou wel zes dagen per week aan krachttraining kunnen doen.
Een krachttraining sessie hoort kort te zijn en zeker niet langer te duren dan ongeveer 90 minuten. Liefst zelfs maar rond de 45 a 60 minuten. Want hoe langer je traint, des te meer spierafbrekend cortisol in je bloed circuleert en des te meer hersteltijd je lichaam nodig heeft.
Het is juist een goed teken! Je hoort vaak dat spierpijn het gevolg is van melkzuur dat zich opbouwt. Dat is niet waar. Door intensief te trainen, verbrandt een spier veel glucose en als de aanvoer van zuurstof tekortschiet, ontstaat er inderdaad een beetje melkzuur (afvalstoffen in de spieren worden melkzuur genoemd).
Gelukkig liet ook dit onderzoek zien dat één keer per week nog steeds heel effectief is. De 1 keer per week groep had namelijk nog steeds 60% van de krachttoename had die de 3 keer per week groep liet zien. Bij dit onderzoek was de trainingsomvang van de 1 keer per week groep even groot als de 3 keer per week groep.
Als je 5 keer per week gaat sporten heb je natuurlijk eindeloos veel mogelijkheden. Hierbij is het wel aan te raden dat je een trainingsschema gebruikt. Dit zorgt ervoor dat je je tijd efficiënt benut, dat je veel kan trainen en toch voldoende herstelt en je verkleint de kans op overbelasting en blessures.
Met krachttrainingen zal je het vlugst resultaat zien; binnen de 1 tot 2 weken. Voeg daar cardiovasculaire oefeningen aan toe om ook je energieniveau en uithoudingsvermogen op te krikken. Dat is al merkbaar na 2 tot 3 weken. Hou er wel rekening mee dat je lichaam went aan alles, ook je workout.
Voeg er cardio aan toe om buikvet te verminderen. Ga hardlopen of joggen. Hardlopen en joggen zijn geweldige steady-state cardio-oefeningen om vet te verbranden. Als je snel kunt joggen of hardlopen, dan zal je meer calorieën verbranden en het helpt bij het verminderen van lichaamsvet.
Krachttraining
Je kunt per uur namelijk wel 800 tot 1200 calorieën verbranden. Er zijn heel wat verschillende oefeningen die je kunt doen met kettlebells, zoals squats, lunges en plankoefeningen bijvoorbeeld.