Nederland: 荷兰, helan. Lotus Orchidee, Helan klinkt ongeveer hetzelfde als Holland.
(你好!) Goedemorgen! — Zǎoshàng hǎo! (早上好!)
”xie xie” is de meest gebruikte manier om iemand te bedanken in het Chinees, met name in het Mandarijn Chinees. Mandarijn Chinees wordt in het noorden en zuidwesten van China gesproken. Mandarijn Chinees is het meest gesproken dialect. ”Xie” kan niet los vertaald worden, maar “xiè xie” betekent dus “dank je”.
(wǎn'ān!) Hoe gaat het? 您好吗?(nín hǎo ma?) Goed, bedankt.
你好 – Nǐ hǎo.
In het land zijn ze niet erg goed voorbereid op vegetariërs en soms kan er raar op gereageerd worden. Het is vaak handiger om te zeggen dat u Boeddhist bent en daarom geen vlees eet. Ook Halal eten wordt niet vaak gedaan want een basisproduct in veel gerechten is varkensvlees.
De meeste hotels bieden 's morgens tussen 7.00 en 9.30 uur het ontbijt aan. Voor het ontbijt in China zijn er verschillende stijlen in verschillende steden. Het meest voorkomende ontbijt is sojamelk, gefrituurde deegsticks, pap, gestoomde gevulde broodjes (wij kennen deze als bapao) of noedels.
Chinezen maken meestal meerdere gerechten met vlees of vis met groenten. Daarvan mag iedereen wat pakken en scheppen ze bij wanneer ze willen. Het is dus, in vergelijking met Westerse eetgewoonten, erg informeel. Alles wordt gedeeld en er is ook altijd wat over!
Iemand groeten door "nǐ hǎo" te zeggen.
Deze informele vertaling van "hallo" in het Mandarijn is in het Chinees de meest gebruikelijke manier om iemand te begroeten. Letterlijk vertaald betekenen deze woorden zoiets als "jij beter." In het Chinese schrift ziet de begroeting er zo uit: 你好.
halo (zn): 晕 , 暈
De begroetingsregels in China zijn voor mannen en vrouwen hetzelfde. Wil je iemand op de juiste wijze begroeten, zeg dan gewoon 'Ni hoa', geef een lichte handdruk en knik even kort met je hoofd. Het hoofd even buigen, wordt hier zeer gewaardeerd.
Er zijn 3 manieren waarop je jezelf kunt voorstellen in het Chinees. Wǒ shì hélán rén. Hier zeg je letterlijk: Ik (wǒ) ben (shì) een Nederlands (hélán) mens (rén).
Chinesen, Chineses (meerv.)
Als aanduiding voor een restaurant dat Chinese gerechten serveert, is zowel de chinees als de Chinees correct. Bijvoorbeeld: een maaltijd afhalen bij de chinees / Chinees. De schrijfwijze met kleine letter is correct omdat een restaurant met Chinese gerechten niet per se door mensen van Chinese origine wordt uitgebaat.
Tips, weetjes & recepten Basmati rijst is de rijst voor een Indiase maaltijd, maar voor een Chinese, Indonesische of Thaise maaltijd gebruik je liever pandan rijst (ook wel jasmijnrijst genoemd). Er bestaat ook zilvervlies basmati rijst.
Je kunt daarom beter vertellen dat je boeddhist bent en daarom geen vlees eet. Eten in China: Eten doe je in China met stokjes. In principe is het niet moeilijk, alle ingrediënten zijn zo bereid dat ze aan tafel niet gesneden hoeven worden. En anders mag je slurpen.
#1 Pekingeend
Dit is misschien wel het bekendste gerecht uit China, afkomstig uit Peking (Beijing). Het wordt gezien als het nationale gerechten van China en de variaties op het gerecht zijn eindeloos. Pekingeend wordt gemaakt van eend en staat bekend om de dunne en knapperige schil.
Het gezegde in China zegt ook dat een tafel na een goede maaltijd eruit ziet als een slachtveld. Ook is het normaal om te slurpen, te boeren, hard te smakken en met volle mond te praten. Dit toont namelijk respect en laat blijken dat het een goede maaltijd is. Weet jij nog meer opmerkelijke tafelmanieren?
Vanaf 11.30 uur begint de lunchtijd. De Chinezen die overdag werken nemen doorgaand niet veel tijd om te lunchen (tenzij ze een werklunch hebben). Vaak eten ze wat noodles in een eettentje of een sandwich. Fastfood is ook een optie die steeds vaker gebruikt wordt.
Dit houdt in dat iedere maand 29 of 30 dagen heeft, wat concreet betekent dat een maanjaar ongeveer 11 dagen korter is dan een zonnejaar. Los van het feit dat er anders wordt geteld, heeft ieder jaar ook een andere naam. Dit is ieder jaar afwisselend het jaar van de hond, het konijn, het paard, de draak, enzovoorts.
De meest voorkomende wijze van “hallo” zeggen in het Chinees is nǐ hǎo.