De meeste honden vinden het heerlijk als je hun onder de oren aanraakt, op hun schouders en nek, en onder de kaak. Bij je eigen hond, kan je ook heel zachtjes tussen de wenkbrauwen aaien. Als je dat zachtjes en voorzichtig doet, zullen ze heerlijk de ogen sluiten.
Veel honden vinden het prettig om achter hun oren gekriebeld te worden. Of ze vinden het lekker om stevig over hun rug geaaid te worden. Ook over de flanken aaien vinden ze vaak prettig. Sommige honden maken er een feestje van en bieden hun buik aan.
Kwispelen is in de meeste gevallen een goed teken. Als de hond zijn staart in een langzamere, bredere baan beweegt, voelt je hond zich waarschijnlijk tevreden. Bij een ontspannen hond hangt de bek vaak iets open. De ogen en pupillen zijn bij ontspannen honden niet opengesperd en het oogwit is niet te zien.
Wanneer je jouw hond aait, geef je hem ook een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Aanraken geeft ze het gevoel dat je echt om ze geeft, dat je aanwezig bent en dat ze je kunnen vertrouwen.
Als een hond je lang, aanhoudend oogcontact geeft, is dat een manier om te zeggen: 'Ik hou van je'. Door dit terug te doen bij de hond, zeg je dit dus terug.
Ook bij huisdieren is nooit vastgesteld dat zij verliefd kunnen zijn. Misschien heeft je hond, kat, konijn of papegaai wel een maatje voor het leven, maar dat betekent niet dat ze echt verliefd zijn. Veel honden in de puberteit lijken wel op elke andere hond verliefd met hun speelse en uitsloverig gedrag.
Een gelukkige hond kan je herkennen aan een aantal signalen en gedragingen. kijkt je aan en kwispelt als je oogcontact maakt of tegen hem praat; gedraagt zich meestal rustig tot licht opgewekt en ligt het grootste deel van de dag gezellig op de bank of in zijn mand; staat klaar om te spelen en plezier te maken.
Met name het gapen, het wegkijken en het uitschudden zijn manieren om sorry te zeggen en aan te geven dat ze niets kwaads in de zin hebben.
Hij laat weinig stresssignalen zien, hij eet goed en beweegt graag. Als je hond gelukkig is, dan is hij ook vrij in zijn gedrag. Hij benadert jou vrolijk, met een zacht en beweeglijk lichaam. Hij durft zijn gedrag te laten zien, hij is zelfverzekerd en speels.
1) Buig niet over de hond heen
Dat is een teken van agressie. De hond kan zich in het nauw gedreven voelen. Sommige honden vinden het fijn om bovenop hun hoofd geaaid te worden, maar start hier nooit mee. Ook knuffelen of omhelzen is uit den boze.
De gezichtsuitdrukking en blik van een hond laten veel zien over hoe hij over jou denkt. Als je hond naar je kijkt met een ontspannen, open mond en opgetrokken wenkbrauwen en ontspannen oren, dan weet je: dit is een teken van liefde! Is je hond ontspannen, dan kan het heel verbindend werken om elkaar in de ogen kijken.
Grommen tijdens het aaien is een manier voor een hond om te zeggen dat hij de aanraking niet prettig vinden, omdat hij zich bedreigd voelt, de plek van de aanraking niet prettig vindt of de persoon die hem aait als onwenselijk ziet.
Vertrouwen en veiligheid
Honden zijn zeer sociale dieren die zich graag veilig voelen in de aanwezigheid van hun roedel (gezin). Als een hond op zijn rug slaapt in het bijzijn van mensen of andere huisdieren, kan dit een teken zijn van vertrouwen en dat hij zich op zijn gemak voelt bij zijn omgeving.
Aaien en geaaid worden is fijn. Als je jouw hond aait komen er endorfines vrij die zorgen voor een gelukkig gevoel. Zowel bij jou als bij je hond. Als je jouw hond aait dan komt er bij jou als mens ook oxytocine vrij, wat zorgt voor een ontspannen gevoel.
Honden vinden het niet prettig als je hen rechtstreeks benadert terwijl je ze in de ogen staart. Zeker niet als je een vreemde bent. Het kan voor de hond zeer bedreigend overkomen. Draai je liever iets af, kijk af en toe weg en knipper een keer wanneer je een hond ontmoet.
Eerste keer commando NEE zeggen
Trek niet je hand omhoog, maar houd deze bij de neus van de hond. Je zegt maar één keer de NEE. Deze mag ook duidelijk zijn, vanuit je onderbuik. Dit houdt niet in dat je moet gaan gillen of schreeuwen tegen de hond, je kunt ook duidelijk zijn zonder je stem te verheffen.
Hij lijkt te weten wat u voelt en u zelfs te willen troosten. Of beelden we ons dat maar in? Nieuw onderzoek wijst erop dat honden wel degelijk weten wanneer we verdrietig zijn. En dat ze vervolgens ook de behoefte voelen om hun medeleven te tonen.
Wat blijkt nu? Hij kan misschien niet terug praten. Maar volgens wetenschappers van de Amerikaanse Emory University snapt hij wél wat je zegt. De onderzoekers concluderen dat honden het gesproken woord op dezelfde manier verwerken als wij mensen.
Honden willen graag aandacht: samen spelen, knuffelen en wandelen.
Een hond komt graag bij je liggen op bed of de bank, dit komt omdat ze veiligheid zoeken, niet omdat ze de leiding willen overnemen.
Antwoord van de Bieb:Door rond te draaien op één plek, trappen de honden onbewust gras en bladeren plat om zo een vlak oppervlak te creëren om op te slapen. Ze bouwen dus eigenlijk een comfortabel nest. De voorouders van onze honden sliepen buiten, overgeleverd aan de elementen, zonder al te veel warmte of veiligheid.
Aanraken. Wanneer je hond lichaamscontact zoekt door bijvoorbeeld zijn pootje om je arm, zijn hoofd op je schoot of door gewoon lekker helemaal tegen je aan te leunen, wil hij duidelijk maken dat hij je een erg leuk persoon vindt. En slaapt hij ook nog eens dicht bij je? Dan is hij helemaal gek op je!
Het empathische vermogen van een hond
Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat honden onze emoties kunnen herkennen en per emotie anders reageren. Onderzoekers stelde vast dat honden eerder een huilend persoon benaderen dan iemand die gewoon praat of neuriet.
Wanneer je hond zich niet goed voelt, honger heeft, contact nodig heeft of wil spelen, zal hij jouw aandacht vragen. Voor jou kan het soms lijken dat hij jouw aandacht eist, maar in principe is het normaal natuurlijk gedrag van een huishond.