Drakenfruit is vezelrijk en vetvrij, en daarom een gezonde fruitsoort. Je kan het los eten. Hiervoor snij je de vrucht door het midden met een mes en lepel je het vruchtvlees eruit. Drakenfruit is ook een populaire vrucht om in de yoghurt te doen, in je smoothiebowl te mixen of in een cocktail te verwerken.
Je kunt ze halveren en uitlepelen (net als bij een kiwi), maar je kunt ook de schil eraf halen met een mesje en het vruchtvlees in plakjes of stukjes snijden. De pitjes zijn in de verte krokant en kun je dus gewoon prima mee eten.
Dragon fruit bevat veel vitamine C en ijzer. Dit maakt het een gezonde vrucht om aan je eetpatroon toe te voegen. Het bijzondere uiterlijk van deze fruitsoort en de 'superfoodkrachten' die eraan worden toegeschreven, hebben ervoor gezorgd dat het erg populair is onder foodies en mensen die gezond willen eten.
De schil van een dragon fruit kun je trouwens niet eten. Snijd je pitaja dus doormidden en lepel 'm uit. Net als een avocado of kiwi bijvoorbeeld.
Smaak. Pitahaya's hebben een zoetzure smaak die iets doet denken aan die van een peer. De rode variant is veel minder zoet dan de geelwitte. Je kunt de pitahaya lekker uitlepelen of verwerken in een gezonde vruchtensalade.
Drakenfruit heeft 4 tot 7 dagen nodig om te rijpen. Even geduld hebben dus! Onrijp drakenfruit kun je gewoon laten rijpen op een fruitschaal. Zodra de schubben een mooie egale kleur hebben en de uiteindes droog aanvoelen, is de vrucht rijp.
Drakenfruit is een exotisch fruit dat steeds populairder wordt bij gezondheidsbewuste consumenten. Hoewel het duur kan zijn, zijn er verschillende redenen waarom dit het geval is. De kosten van productie, transport en arbeid dragen allemaal bij aan het hoge prijskaartje van drakenfruit.
De pitahaya bevat veel folaat (vitamine B11) en kalium en is rijk aan vezels. Folaat is in je lichaam betrokken bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je rode en witte bloedcellen. Daarnaast is folaat een belangrijke vitamine voor de groei van de ongeboren baby tijdens de zwangerschap.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Zet verse dragon in een glas water of bewaar de dragon in vershoudfolie in de koelkast. Het kruid blijft zo een paar dagen houdbaar. Je kunt dragon ook invriezen.
Drakenfruit wordt ook wel Pitaja (drakenvrucht) genoemd, en is de vrucht van enkele cactus-soorten die groeien in Midden- en Zuid-amerika en Mexixo, in China en andere landen in Azië worden ze gekweekt en ze heten daar dus dragon fruit.
Thuis: in de groentelade van de koelkast 3 dagen tot 1 week houdbaar of op de fruitschaal bewaren.
Je kunt rijpe drakenvruchten een paar dagen in de koelkast bewaren. Leg nog wat onrijpe vruchten op de fruitschaal om verder te rijpen. Halveer de vrucht en schep het vruchtvlees eruit.
De structuur is een beetje die van een kiwi, dat komt ook door alle kleine pitjes die er in zitten. Verder is de smaak lichtzurig tot zoet. De smaak is niet erg uitgesproken dus zo uit de hand etend is het wel lekker maar ik denk dat de smaak weg valt als je er een fruitsalade van maakt.
Teelt en seizoen
Drakenvruchten groeien aan een cactus. Ze worden geteeld in Columbia, Vietnam en Israël. Witte zoete drakenvruchten zijn er van december tot maart en in juni en juli. De witte drakenvrucht is beter verkrijgbaar dan de rode zoete drakenvrucht.
Strooi de zaden van het drakenfruit in de pot en bedek vervolgens de kleine zaadjes met een dun laagje aarde. Je hoeft de zaden niet veel te bedekken, omdat je ze niet diep hoeft te planten. Spuit, nadat je de zaden hebt gezaaid, wat water op de potgrond om deze te bevochtigen.
Schil de mango's en snijd het vruchtvlees van de pit. Doe de pitahaya, mango, kokosmelk en bananen in een blender. Houd twaalf frambozen apart voor de garnering en doe de rest bij het fruit in de blender. Pureer tot een gladde smoothie.
De vraag "Is papaya goed voor je?" kunnen we gemakkelijk met een volmondig "Ja" beantwoorden. Papaya is rijk aan vitamine C, foliumzuur, antioxidanten en vezels.
De tropische vruchten zijn niet alleen heerlijk, ze hebben ook een hoge voedingswaarde. De drakenfruit is een klimplant met luchtwortels en klimt vaak op boomstammen, verwaarloosde muren of rotsblokken. De plant heeft veel licht nodig, maar is gemakkelijk te verzorgen en kan in een tuin geplant worden.
De vruchten (bekend als pitaya) zijn doornloze, vlezige, ronde of ovale bessen met een rijp rozerode schil met driehoekige, tot 8 cm lange schubben. De pitaya's worden tot 20 cm groot.
De pitahaya varieert van 150 tot 1000 gram, of 5 tot 35 ons, in gewicht en hebben meestal een eivormige of ronde vorm.