Gebruik dit medicijn maximaal 7 dagen achter elkaar. Als uw kind het langer gebruikt, kan het neusslijmvlies beschadigen. Hierdoor kan uw kind altijd een verstopte neus hebben. Een gewone verkoudheid is binnen 2 weken over.
Niet meer dan 3 toedieningen per neusgat per dag. Kinderen van 6 tot en met 12 jaar: Onder toezicht van de ouders. 1 tot 2 verstuivingen in elk neusgat, 2 tot 3 maal per dag. Tussen 2 toedieningen dient er een tussentijd van 8 tot 10 uur te zitten.
Gebruik dit medicijn maximaal 7 dagen achtereen. Als u het langer gebruikt, kan uw neusslijmvlies beschadigen. Hierdoor kunt u continu een verstopte neus hebben. Een gewone verkoudheid is binnen 2 weken over.
Langdurig gebruik van neusspray kan leiden tot schaafwonden in het neusslijmvlies. Daardoor krijg je een chronische ontstekingsreactie, en dat is niet alleen pijnlijk maar kan je ook vatbaarder maken voor bacteriën en virussen.
Zij kunnen middelen die het neusslijmvlies laten slinken, zoals xylometazoline, niet langer dan een week achtereen gebruiken. Bij langer gebruik kunnen namelijk bijwerkingen ontstaan. U merkt meteen dat u uw neus makkelijker kunt snuiten. Ingedikte korsten laten na enkele minuten makkelijker los.
Neusspray moet niet verboden worden, maar mensen moeten wel weten dat het niet onschuldig is. Je moet echt stoppen na zeven dagen, ook als je nog steeds verkouden bent.
Vogel Cinuforce neusspray of Capsinol Neusspray. Deze soorten neusspray bevatten geen xylometazoline, en werken dus ook niet verslavend!
Er bestaan verschillende alternatieven die je zonder probleem langdurig kunt gebruiken, zoals neussprays met een zoutoplossing of zelfs neusspoelingen. Sterimar en Physiomer zijn twee voorbeelden van merken die bijzonder goede oplossingen aanbieden.
Klachten zoals een verstopte neus, een loopneus, prikkende ogen, een kriebel in de oren en keel en een verminderende reuk en smaak onaangenaam lang aanhouden ondanks zelfzorg. Je last krijgt van bijkomende symptomen zoals hevige hoofdpijn, hoestbuien of ademhalingsproblemen.
Voor kinderen tot 6 jaar zijn zoute neusdruppels dan ook meer geschikt. In ernstige gevallen kan het toch nodig zijn dat de arts xylometazoline voorschrijft. Bijvoorbeeld als de zoute neusdruppels of neusspray niet werken en als kinderen door een verstopte neus niet kunnen drinken.
Voortdurend verstopte neus
Dit komt omdat xylometazoline uw neusslijmvlies beschadigt als u het langer dan 1 week gebruikt. Hierdoor blijft het slijmvlies gezwollen en heeft u steeds opnieuw xylometazoline of andere neusdruppels tegen verstopte neus nodig.
Met name jonge kinderen zijn soms regelmatig verkouden, tot wel tien keer per jaar. Omdat baby's en jonge kinderen nog onvoldoende weerstand tegen ziekteverwekkers hebben opgebouwd, zijn ze vatbaarder voor virussen. Verkouden zijn is vervelend. Een verstopte neus, een loopneus, niezen en keelpijn.
Als het inademt, hoort u een gierend geluid. Uw kind hoest hard. Dat klinkt een beetje als een zeehond (blafhoest). Uw kind kan ook hees zijn.
Er wordt meer bloed naar het ene neusgat gestuurd, dat de lucht die binnenkomt verwarmt, maar er ook voor zorgt dat de luchtweg aan die kant opzwelt. Dat betekent wel dat er minder ruimte is voor zuurstof.
De arts en de Nederlandse Brandwonden Stichting adviseren niet meer te stomen. De gevolgen van hete stoom of een teiltje heet water dat omvalt kunnen desastreus zijn. Tientallen patiënten moesten de afgelopen jaren met brandwonden worden opgenomen in een ziekenhuis of in een brandwondencentrum.
De onderste neusschelpen filteren, bevochtigen en verwarmen de geïnhaleerde lucht. Tijdens het liggen stroomt er meer bloed naar het hoofd en neemt de doorbloeding van de neusschelpen toe. De doorgang kan hierdoor geblokkeerd raken.
Afbouwen – Gebruik de neusspray steeds minder vaak. Wanneer u bijvoorbeeld vijf keer per dag sprayt, doe dit dan een week vier keer per dag, dan drie enzovoort. Xylometazoline neusspray is ook in halve sterkte (kinderdosering) verkrijgbaar. Deze kunt u ook gebruiken om mee af te bouwen.
Meestal is er geen hoge koorts, maximaal 38,5° Celsius, behalve bij kleine kinderen. Een verkoudheid duurt over het algemeen niet langer dan een week. Als de verschijnselen van verkoudheid niet na 10 dagen zijn verdwenen, is er iets anders aan de hand, bijvoorbeeld een kaakholteontsteking of een allergie.
Bij chronisch gezwollen neusschelpen zal de KNO-arts u eerst medicijnen voorschrijven om te proberen om de zwelling te verminderen zodat u weer beter door uw neus kunt ademen. Als de medicijnen niet of onvoldoende werken en u heeft veel last van neusverstopping, dan kan een operatie van onderste neusschelpen helpen.
Het sprayen kan verlossing bieden, maar het heeft ook een keerzijde: je kan er namelijk verslaafd aan raken. Daarom is het verstandig om het niet te vaak en niet te lang te gebruiken. Kanttekening: het is niet zo dat je na één keer gebruiken al niet meer zonder kan, en lang niet alle soorten neussprays zijn verslavend.
De neus gaat nog steeds open door het middel, maar het middel zorgt er ook voor dat de neus na enkele uren weer potdicht gaat zitten. Het middel wordt de kwaal. Je raakt verslaafd aan het middel en je kan niet meer zonder. Verder raakt het slijmvlies van de neus hierdoor op termijn beschadigd.
Een beschadigd neusslijmvlies kan herstellen, maar daarvoor is het wel noodzakelijk dat je stopt met drugs. Vind je dat moeilijk? Zoek dan professionele hulp, bijvoorbeeld bij Trubendorffer.
Volgens Nederlandse KNO-artsen zijn tienduizenden tot honderdduizenden mensen in Nederland verslaafd aan neussprays. Het gaat hierbij om de afhankelijkheid van het stofje xylometazoline dat onder andere in Otrivin voorkomt.