Het leidingwater in Spanje kan een chloorsmaak hebben. Spanjaarden maken dan ook veel gebruik van flessenwater. Spanje staat op de 6e plaats wat betreft watergebruik: de gemiddelde Spanjaard gebruikt zo'n 320 liter water per dag. Nederlanders doen het met 200 liter minder.
Drinkwater. Over het algemeen is het kraanwater in Griekenland van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Op sommige plekken is het kraanwater echter licht gechloreerd en kan het maag- en darmklachten veroorzaken.
Je kunt het kraanwater in Spanje gewoon drinken en gebruiken met koken. In 99,3 % van de gevallen is het water van zodanige kwaliteit dat je het kunt drinken. Dus check altijd even of je niet toevallig over de 0,7 % beschikt die je niet kunt drinken.
Nee, Valencia is geen dure stad. Hoewel de vliegtickets en het verblijf aan de prijs kunnen zijn ben je in de stad zelf niet veel kwijt aan levensonderhoud. Ook activiteiten zijn niet erg duur, je kunt er goedkoop fietsen huren of een bezienswaardigheid bezoeken. Daarnaast zijn er ook genoeg activiteiten gratis.
Valencianen gaan net als overal in Spanje pas laat eten, het ontbijt wordt halverwege de ochtend genuttigd de lunch is tussen 14:00 en 16:00 dit is meteen de belangrijkste maaltijd van de dag, aan avondeten denken de Valencianen pas zo rond de klok van 21.00 uur.
Daarom plaatsen Spanjaarden vaak grote of kleine flessen water op de hoeken van of tegen de gevels van hun huis. Deze met water gevulde flessen zouden honden afschrikken waardoor deze hun plasje ergens anders zullen doen.
Veel landen, zoals Frankrijk en Spanje, voegen chloor toe aan leidingwater. Dit doen ze omdat chloor de bacteriën dood en het water dus schoner maakt. Het voordeel is dat chloor goed werkt tegen de meeste vervuiling en ook nog eens goedkoop is.
Kook het water voor u het drinkt: het koken van water vermindert het chloorgehalte, omdat chloor verdampt. Met het koken van water worden tevens bacteriën en andere schadelijke micro-organismen gedood die met het blote oog niet te zien zijn.
Op de Griekse eilanden mag je geen toiletpapier door de wc spoelen. Dit is om verstoppingen te voorkomen. Bij ieder toilet staat altijd een emmertje waarin je het papier moet deponeren. Dit is in het begin even wennen maar naar een paar dagen weet je niet beter.
Het leidingwater op Kos is drinkbaar, maar kan een chloorsmaak hebben. Op Kos wordt daarom veel gebruik gemaakt van flessenwater.
Drinkwater. Het kraanwater op Rhodos is te drinken, maar vanwege het hoge chloorgehalte wordt toch aangeraden om in de supermarkt mineraalwater te kopen.
Zwitserland biedt het beste kraantjeswater aan ter wereld. Het evenaart zelfs de kwaliteit van flessen mineraalwater, alleen is het bijna vijfhonderd keer goedkoper. De Noren hebben een speciaal systeem ontwikkeld om grondwater optimaal te beschermen.
Volgens TripSavvy zijn dit 'veilige landen' waar je kraanwater kunt drinken: Andorra, Oostenrijk, België, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Gibraltar, Griekenland (met uitzondering van de eilanden), IJsland, Ierland, Italië, Letland, Liechtenstein, Luxemburg, Macedonië, Malta, Monaco, ...
Chloor in kraanwater is nefast voor je darmflora.
Daarnaast heeft Chloor een langdurige werking (ook in je darmen). Daarbij komt dat chloor in leidingwater kan reageren met andere stoffen waardoor er heel schadelijk nevenproducten gevormd kunnen worden in de leidingwater dat je drinkt.
Laag in nitraat: in sommige streken, vooral in de landbouw, kan het water veel nitraat bevatten. Dat is op zich niet schadelijk, maak nitraat kan zich omzetten in nitriet, en een teveel aan nitriet leidt tot onvoldoende zuurstoftransport in het bloed. Voor baby's is maximaal 25 mg nitraat per liter water veilig.
Het drinkwater in Nederland is van goede kwaliteit. Het is schoon en veilig om te drinken. Dit blijkt uit metingen door drinkwaterbedrijven.
Chloor is giftig bij niveaus van 0,5 ppm en langdurige blootstelling aan niveaus van 50 ppm kan de dood tot gevolg hebben. Het gas is 2,5 keer zwaarder dan lucht, wat betekent dat het zich op grondniveau ophoopt.
Drinkwater in Spanje
Het kraanwater komt voor 1% uit de zee, 30% uit de grond en 69% uit rivieren en stuwmeren.
Het drinkwater in Barcelona is zeer onsmakelijk waardoor het hoogst aanbevolen is om flessenwater te drinken terwijl u hier bent. Ondanks dat u kraanwater veilig kunt drinken, is flessenwater echt beter.