Gefaseerd. Maaien is belangrijk, want zonder maaien groeit terrein helemaal dicht en verdwijnen de bloemen. Bij het gefaseerd maaien blijft een deel van de vegetatie ongemaaid, dit deel wordt bij de volgende maaibeurt meegenomen.
Bij een extensief maaibeheer wordt er slechts 2 maal per jaar gemaaid met afvoer van het maaisel. Hiermee verschraalt de bodem wat nodig is om meer bloemen en bloeiende planten te krijgen wat interessanter is voor de honingbij. Veldbloemen hebben namelijk een schrale grond nodig.
Extensief gras is gras dat soms één keer of twee keer per jaar gemaaid wordt. Denk aan gras in bermen langs paden, water en wegen. Omdat het maaisel wordt afgevoerd, krijgen diverse plantensoorten en ook bloemen een kans zich te ontwikkelen. Extensief gras komt in verschillende kleuren op de kaart terug.
“We maaien om twee redenen. De eerste reden is dat als we niet maaien er in de berm spontaan struiken en bomen gaan groeien, terwijl we juist insecten en bloemen de ruimte willen geven. Bovendien is het niet veilig voor het verkeer. De tweede reden om te maaien is om voedingstoffen af te voeren.
Een weidebloter is een cirkelmaaier met meestal 3 messen. Leverbaar in werkbreedte van 120 tot 210 cm. Cirkelmaaiers zijn geschikt voor het maaien van pollen in weiland en het volvelds maaien van gras van maximaal 15 a 20 cm lang.
Weidebloters zijn doorgaans goedkoper in aanschaf dan bijvoorbeeld klepelmaaiers en vergen tevens minder onderhoud. Bekijk ons aanbod onderstaand. Weidebloters zijn ideaal voor het maaien van gras wanneer dit niet voor hooien gebruikt wordt.
Waar een klepelmaaier bijvoorbeeld vooral geschikt is voor het maaien van allerlei taaie gewassen (met hier en daar 'n tak) is een weidebloter (hij heet echt zo) bedoeld voor het maaien van hoog gras.
Niet klepelen!
Klepelen is een vorm van maaien waarbij de vegetatie min of meer wordt stukgeslagen en al het maaisel blijft liggen. Dit zorgt voor verrijking van de bodem, waardoor de vegetatie sterk verruigt en dichtgroeit. Dit gaat ten koste van de bloemenrijkdom en dus van de bijen. Gebruik licht materieel.
Hoe vaak wordt de berm gemaaid? Alle bermen worden minimaal één keer per jaar gemaaid. Bermen langs drukke wegen en onoverzichtelijke kruispunten worden vaker gemaaid en ook als allereerste.
Wat gebeurt er met het bermmaaisel? Het bermmaaisel wordt verwerkt tot groengas. Het maaisel wordt op innovatieve wijze duurzaam verwerkt. De schatting is dat dit 150.000 m3 groengas per jaar oplevert.
Deze begroeiing vraagt om intensief onderhoud voor de instandhouding van de beplanting. Dit onderhoud bestaat uit water geven, snoeien, bemesten, onkruid wieden, net als bij een gewone tuin.
Normaal maaien (één of tweemaal per jaar) of extensief maaien (minder dan één maal per jaar). Vaker dan tweemaal per jaar maaien draagt niet bij tot een soortenrijk grasland. De grassoorten kunnen dan niet tot bloei en zaad komen voordat de (volgende) maaibeurt er aan komt..
Laat het gras maar groeien
Voor minder intensief gebruikte grasvelden hanteert de gemeente een extensief maaibeheer. Dat wil zeggen dat een perk slechts 1 à 2 maal per jaar gemaaid wordt, met afvoer van het maaisel.
Bloemenweide onderhouden
Heb je hele voedingsrijke grond, dan moet je drie keer per jaar maaien. Zit je op hele schrale grond, dan kan het met slechts één keer maaien per jaar. Nóg beter is het om in etappes te maaien, dus niet alles tegelijk.
Geef de weide na het maaien of begrazen dan ook de nodige rust, zodat het gras terug kan groeien. Best laat je de weide rusten als het gras korter wordt dan 8 cm. Vraag ook aan de loonwerker om niet te kort af te maaien. Zeker wanneer het heel warm is, gaat het gras beter hergroeien als het nog wat bladgroen heeft.
In het voorjaar kan het gras iedere week gemaaid worden. Tijdens de zomer, is eenmaal in de 2 weken voldoende en aan het einde van de zomer mag het weer wekelijks gemaaid worden. De frequentie van het maaien hangt ook af van de grassoort: Een siergazon moet vaker gemaaid worden dan een speelgazon.
Ecologisch maaien of begrazingsvervangend maaien is een natuurvriendelijke manier van groenbeheer, waarbij door verschillen in beheerintensiteit een afwisselend beeld ontstaat. Binnen een gebied worden sommige delen intensief beheerd en dus kort en 'netjes' gehouden. Andere delen krijgen meer rust.
De manier van beheren van de bermen en sloten langs de provinciale wegen heeft tot doel dat de natuur meer kans krijgt om zich te ontwikkelen. De bermen bieden ruimte aan kruiden, grassen en dieren en verbinden hun leefgebieden.
Chopperen is een vorm van verdiept maaien of van ondiep plaggen, afhankelijk van de diepte, waarop de machine wordt afgesteld. Chopperen kan als vorm van plaggen worden gebruikt op plaatsen waar de strooisellaag dunner is dan twee centimeter.
In graslanden gebeurt dit als hooi of via natte afvoer. Bij hooibeheer keren we het gemaaide gras een aantal keer om zodat het kan drogen en persen het dan samen tot balen om van het grasland te halen. Bij natte afvoer wordt het maaisel onmiddellijk opgeraapt of opgezogen na het afmaaien.
Een klepelmaaier hakselt de vegetatie fijn. Meestal blijven de verhakselde plantenresten liggen om ter plaatse te composteren. Dit leidt tot een toename van de voedselrijkdom van de bodem, waardoor er uiteindelijk alleen nog plek is voor grassen en ruigteplanten als Grote brandnetel en Fluitenkruid.
Klepelmaaiers TA
Voor trekkers van 15 tot 40 PK, verkrijgbaar in werkbreedtes van 110, 125 en 140 cm.
Rollen. Het is ook aan te raden je weilanden in de lente te rollen met een zware metalen of betonnen rol achter de tractor. Met de roller kun je graszoden gelijk maken en de gaten in het land wegwerken.
Een weidesleep is een landbouwwerktuig dat achter een tractor wordt bevestigd en als doel heeft het gras te verluchten en eventuele grote stukken aarde, zoals molshopen, of mest (koeienvlaaien) te verdelen in kleinere stukken. Zo krijgen de graszoden meer licht en lucht, waardoor de groei van het gras bevorderd wordt.