Koorts Het is mogelijk dat u de eerste tijd een geringe verhoging heeft. Een temperatuursverhoging tot 38,5ºC is een vrij normale reactie op een operatieve behandeling onder narcose. Krijgt u echter koorts, boven 39ºC, dan is het verstandig ons even te bellen.
Na een operatie bestaat er een kans op infectie.Koorts is dan een van de eerste waarschuwingssignalen. Als u koorts heeft, is het daarom belangrijk om contact op te nemen met de verpleegafdeling of met uw huisarts.
Tot 48 uur na ontslag
Heeft u klachten zoals koorts (> 38,5°C), (acute) pijn, gaat de wond nabloeden of komt er pus uit, neem dan contact op met het wondexpertisecentrum. Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 08.30 – 16.30 uur.
Als u koorts heeft of last heeft van een ernstige verkoudheid op het moment dat u opgeroepen wordt voor de opname, is het belangrijk om dit direct door te geven aan de specialist die u gaat opereren. In dat geval kan de operatie meestal niet doorgaan.
koorts, koude rillingen, ziek voelen. plots sterke toename van wondvocht met verandering van kleur/of geur van het wondvocht. roodheid en/of zwelling van de wondomgeving. toenemende pijnklachten in de wond.
Postoperatieve wondinfecties (POWI) treden meestal binnen 30 dagen na de chirurgische ingreep op. De infectie kan optreden in de huid of in het subcutane weefsel rond de incisie. Of het kan verschijnen in de diepere weefsels, zoals de fascia en spieren.
Hiervoor is geen vaste periode aan te geven maar meestal duurt de koortsperiode een paar dagen. Koorts kan gepaard gaan met griep, dan houdt deze aan tot je jezelf beter gaat voelen, meestal is dat na 5-7 dagen. Wanneer koorts afwisselend opkomt en weer verdwijnt is het verstandig je (huis)arts te raadplegen.
boven de 39 °C oploopt (hoge koorts kan de hersenen en andere organen in de war sturen en beschadigen)
Bijwerkingen en complicaties
Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt. Uw lichaam zal echter nog enkele dagen tot weken nodig hebben om helemaal te herstellen, afhankelijk van de grootte van de operatie. Na het wakker worden uit de narcose kunt u misselijk zijn en moet u misschien overgeven.
Paracetamol is een pijnstiller die het beste werkt als u deze op tijd en regelmatig inneemt. Voor volwassenen wordt een dosis van 1000 mg (2 tabletten van 500 mg) per keer aanbevolen, 3 tot 4 x per dag. Wij adviseren u om de eerste 48 uur (=2 dagen) na de operatie standaard 4 x per dag 2 tabletten in te nemen.
Wanneer u een operatiewond heeft, kunnen deze micro-organismen uw lichaam binnendringen.Sommige soorten bacteriën kunnen dan een wondinfectie veroorzaken. Dat geldt vooral voor een stafylokok-bacterie, ofwel de Staphylococcus aureus. Deze bacterie veroorzaakt ongeveer drie van de tien wondinfecties.
In het kort: Koortsaanvallen zijn plotselingen stijgingen van je koorts, dit gaat vaak samen met een gevoel van algemene malaise. Sommige aandoeningen staan er bekend om dat ze koortsaanvallen veroorzaken. Koorts is vaak een reactie op virussen of bacteriën die je lichaam zijn binnengedrongen.
Een operatie heeft na-effecten: het lichaam reageert op de ingreep en start herstel- en genezingsprocessen. Die processen worden vaak door veranderende hormonen gestuurd. Daardoor kan de patiënt zich tijdelijk minder goed voelen. Meestal gaan klachten na korte tijd weer weg.
Behandeling met paracetamol is aangetoond niet-effectief bij de preventie van koortsconvulsies. Er zijn aanwijzingen dat koortsremming door paracetamol nadelig is voor de immuunrespons. Bij paracetamolgebruik bestaat een risico op geringe bijwerkingen en hepatotoxiciteit.
Behandeling met een hoge dosis paracetamol resulteerde in 0,4 graden C lager lichaamstemperatuur dan placebo behandeling na 24 uur (95% BI 0,1 ° C tot 0,7 ° C).
U heeft koorts als de temperatuur van uw lichaam 38 graden of hoger is. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter. Rust ook genoeg. Koorts kan geen kwaad.
Je hebt koorts als je lichaamstemperatuur 38 graden Celsius of hoger is. Vaak krijg je bij koorts gloeiende wangen, een warm voorhoofd en ga je zweten. Je kunt het ook koud krijgen of koude rillingen voelen.
Koortspieken van 41°C en 42°C komen ook voor, bij koortspieken van 43°C is de situatie levensbedreigend.
Als je een hogere lichaamstemperatuur dan 37,5 graden hebt, wordt er ook wel eens gezegd dat je verhoging hebt. Je kunt dan ook al wat symptomen van koorts hebben.
- pijn of gevoeligheid - lokale zwelling - roodheid - warmte - koorts > 38 °C én spontane wonddehiscentie of wond geopend door de chirurg en de wondkweek is positief of niet gekweekt.
Douchen en baden
Ga niet in bad tot de wond helemaal gesloten is en de hechtingen zijn opgelost of verwijderd. Als de wond te nat wordt, is er een grotere kans op infectie en geneest de wond minder goed. Zwemmen en het gebruik van de sauna wordt de eerste 5 weken na de operatie afgeraden.
Ze kan bij hen infecties op verschillende plaatsen van het lichaam veroorzaken. De symptomen hangen af van de plaats van de infectie. Het kan gaan om infecties van de huid, zoals zweren of etterende wonden, of van de bloedbaan, longen of urinewegen.