Onder water gebruiken de vissen structuren zoals takken en stenen om de parasieten van zich af te schuren. Maar ook een sprong uit het water (en met kracht weer terug plonzen) kan de kwelgeesten dwingen om los te laten. Zie je vaak karpers springen en vang je in dat water een vis, check die dan maar eens op parasieten.
Het werkt als een soort uitbalanceren van het drijfvermogen. Door deze te ontluchten kunnen ze vervolgens makkelijker bij de bodem zwemmen. Vooral in dieper water zullen karpers dit vaker doen.”
Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
Door het kleine wateroppervlakte en het stilstaande water krijgen vissen snel zuurstoftekort. Dit is te herkennen aan de vissen die naar boven gaan, omdat het water bovenin extra zuurstof bevat. Maar wanneer de vis geen kracht meer heeft door het zuurstoftekort zal de vis op de bodem gaan liggen.
Angst en pijn
Net als bij de mens heeft een vis zenuwen dicht onder de huid. Met veel vissen in het net zitten, zorgt voor te veel contact en dus stress. Uit onderzoek is gebleken dat vissen die onder dezelfde omstandigheden gehouden worden, beter groeien als ze 's nachts eten krijgen in plaats van overdag.
Zorg voor voldoende wateroppervlak
Een goudvis ademt door het opnemen van zuurstof uit het water, ook geeft hij weer koolzuur aan het water. Dit gebeurt altijd vlakbij het wateroppervlak. Als dat wateroppervlak dus niet groot genoeg is, kan er niet genoeg zuurstof worden geabsorbeerd en koolzuur vrijgegeven.
Water. Leidingwater is geschikt om goudvissen in te houden. Een matige tot hoge waterhardheid (9-16 dGH) en neutrale tot basische pH (6,5 tot 8,5) is ideaal. Goudvissen kunnen vrij goed tegen schommelingen in de waterwaarden, maar vermijd dit zoveel mogelijk om stress bij de vissen te voorkomen.
Voor helder en gezond water is het nodig om het water wekelijks, gedeeltelijk te verversen. Vissen zullen anders maar blijven rondzwemmen in hun eigen uitwerpselen en etensresten. Niet zo fris dus. Laat vissen tijdens het schoonmaken in het aquarium, om te voorkomen dat de vissen in paniek raken.
Vissen 'gewoon' in het kraanwater laten zwemmen is geen optie. Het water moet aan specifieke eisen voldoen willen de vissen er in kunnen overleven.
Ze kunnen kreunen, grommen, kwaken, donderen, sissen, fluiten, schreeuwen en huilen. Ze ratelen met hun botten en knarsen met hun tanden.
Als de parasiet op de huid zit, zal de vis met zijn huid langs oppervlakten gaan schuren. Een besmetting van de kieuwen veroorzaakt ademhalingsproblemen, de kieuwen staan dan verder open dan normaal, zijn vlekkerig en kunnen bloedingen vertonen.
Je zult ook regelmatig de waterkwaliteit moeten nakijken. Goudvissen kunnen prima leven in een aquarium zonder verwarmingselement. Het is wel belangrijk dat de kamertemperatuur redelijk stabiel is, want ze kunnen niet goed tegen grote temperatuurschommelingen. Hoe warmer het water, hoe actiever de vissen zullen zijn.
Veel karpervissers speuren tijdens het vissen het wateroppervlak af naar springende karpers. Dit biedt inzicht in de plekken waar de vissen zich ophouden. Karpervissers zijn terecht enthousiast als er in de buurt van hun aas karper springt, want dit betek ent meestal actieve – en dus azende – vis.
Als vissen veelal bovenin hangen,zwemmen kan het een teken zijn dat er te weinig zuurstof in het aquarium is. Bovenin de meeste zuurstof. Zorgen dat je oppervlaktewater goed beweegt. luchtpompje geeft ook extra zuurstof.
Hoe lang je een vis moet overwennen ligt aan de waterwaarden van het oorspronkelijke water en het nieuwe water van je aquarium. Allereerst heeft de vis ongeveer 30-60 minuten nodig om te wennen aan de nieuwe leefomgeving.
Weetje: goudvissen kunnen twee weken zonder eten. Het is niet aan te raden maar het kan.
Hou voor één goudvis minimaal 80 liter aan en voor elke volgende zeker 40 liter extra. Goudvissen zijn grote vervuilers. Hoe minder ruimte ze hebben, hoe sneller je bak vies zal worden. Regelmatig water verversen is daarom nodig.
Maar belangrijker nog, goudvissen kunnen zich dood eten. Geef ze daarom één keer per dag te eten. Niet te veel, ze moeten de hoeveelheid voedsel die je geeft binnen een paar minuten op kunnen eten, anders heb je te veel gegeven. Geef goudvissen speciaal voer wat bedoeld is voor goudvissen.
In Nederland leeft de goudvis vaak in een aquarium of vijver. Het liefst leeft hij met meerdere goudvissen bij elkaar, want de goudvis is een groepsdier. Ze kunnen wel 20 jaar oud worden, in het wild worden goudvissen zelfs 25 jaar. Een goudvis is rond van vorm en oranje tot rood van kleur.
Blauw, groen, rood en ultraviolet
Op die manier zagen onderzoekers dat goudvissen vooral alert reageren op blauwgroen licht, en veel minder op rood licht. Het goudvisoog is dus gevoeliger voor blauwgroen licht dan voor licht met rood-oranje tinten.
Zoetwatervissen hoeven niet te drinken. De vochthuishouding in het lichaam wordt op een andere wijze geregeld dan bij mensen of andere dieren. Via de kieuwen komt er constant een stroom van water binnen. Het lichaamsvocht van de vis is een geconcentreerde mix van de stoffen uit het omringende water.
Als je hem helemaal blij wilt maken dan leg je in het aquarium een grote steen of een huisje waar hij zich achter kan verstoppen. Dan voelt hij zich nog veiliger. Zo, waterplantjes erbij. Zo ziet het er wat gezelliger uit, vissen kunnen zich daar ook achter verstoppen.
Hoewel je de hoeveelheid voedsel zelf kunt bepalen, moet je een zuurstof testkit gebruiken om de hoeveelheid O2 (zuurstof) in het aquarium te meten. Doe een zuurstoftest om er zeker van te zijn dat je vissen voldoende zuurstof hebben.
"Goudvissen zijn sociale dieren en zwemmen van nature graag samen, ze zijn dus gelukkiger in een groepje. Daarnaast zijn ze in het wild voortdurend op zoek naar voedsel. Wat ze hierbij heel graag doen is met hun snuit in de bodem wroeten, het zogenaamde grondelen. Op de bodem van het aquarium horen dus steentjes.