Werkt u in loondienst bij een bedrijf?Dan bent u waarschijnlijk vrij op Koningsdag en krijgt u die dag gewoon doorbetaald. Dit is in ieder geval zo bij de meeste bedrijven.
In de wet is namelijk geen bepaling opgenomen dat een officiële feestdag gelijkstaat aan een vrije dag. Voor de meeste bedrijven is Koningsdag een vrije dag en krijgen werknemers gewoon doorbetaald.
Koningsdag is de nationale feestdag waarop de verjaardag van de Koning wordt gevierd.
Niet werken, wel doorbetalen
Op de volgende feestdagen en verplichte vakantiedagen zijn de werknemers vrij en wordt het loon door de werkgever doorbetaald: Goede vrijdag, vrijdag 7 april. Tweede Paasdag, maandag 10 april. Koningsdag, donderdag 27 april.
Het is een wijdverbreid misverstand dat je vrij bent op Koningsdag. Officiële feestdagen zijn niet standaard ook een vrije dag. Vrije dagen zijn enkel en alleen een afspraak tussen jou en je werkgever. In principe is dat geregeld in je CAO of andere arbeidsafspraken.
Nederland erkent negen officiële feestdagen. Koningsdag is er daar een van. Dit betekent dat de kans groot is dat je vrij bent, maar dit geldt niet voor iedereen. Per organisatie zal het verschillen welke feestdagen je wel of niet moet werken.
In de meeste cao's is afgesproken dat je op officiële feestdagen een toeslag krijgt. Meestal is dat een toeslag van 100%. Koningsdag is een officiële feestdag en je hebt dus kans dat je dubbel betaald of bijvoorbeeld een extra vrije dag krijgt. Om dit zeker te weten, moet je even je cao of contract erbij pakken.
Is 5 mei dit jaar een vrije dag? Alleen op 5 mei 2025 is Bevrijdingsdag een officiële vrije dag. In de meeste cao's is afgesproken dat 5 mei alleen geldt als een betaalde vrije dag in lustrumjaren, dus elke vijf jaar. Dat was het in 2020 en de volgende pas weer in 2025.
Bevrijdingsdag is officieel een feestdag. In de meeste cao's staat dat je elke 5 jaar vrij bent op Bevrijdingsdag. De volgende keer is in 2025.
De feestdag die samenvalt met een rustdag, die kan verschillen van werknemer tot werknemer, moet worden bekeken als een gewone inactiviteitsdag : hij moet dan ook worden vervangen door een gewone activiteitsdag van de werknemer.
Voor elk uur dat de medewerker heeft gewerkt op de feestdag, krijgt hij een uur vervangende doorbetaalde vrije tijd.
Voor veel ambtenaren is 5 mei jaarlijks een vrije dag. Dat geldt bijvoorbeeld voor medewerkers bij de rijksoverheid en in het onderwijs. In veel andere cao's is vastgelegd dat er om de 5 jaar een vrije dag gegeven wordt, zoals in 2020 en 2025. Dit zijn de zogenaamde lustrumjaren.
Zomertijd dus klok verzetten: Zondag, 26 maart 2023. Secretaresse dag: Donderdag, 20 april 2023. Dag van de Arbeid: Maandag, 1 mei 2023. Dodenherdenking: Donderdag, 4 mei 2023.
Rijksambtenaren zijn jaarlijks vrij op 5 mei met behoud van salaris. In artikel 4.2 van de cao Rijk zijn alle feestdagen benoemd waarop u recht heeft op een betaalde vrije dag.
Bijzonder verlof of buitengewoon verlof is bedoeld voor persoonlijke situaties.Denk daarbij aan een huwelijk, examen, begrafenis, doktersbezoek, huwelijksjubileum of je verhuizing.
In de cao of arbeidsovereenkomst kunnen afspraken staan over deze extra vakantiedagen. Gemiddeld heeft een werknemer in Nederland een totaal van 25 vakantiedagen. De vakantiedagen bouw je op naar evenredigheid van het verstreken deel van het jaar.
De werknemer krijgt net als vorig jaar ook in 2022 op jaarbasis één extra vrije dag op 1 mei of de verjaardag. De werknemer bepaalt op welke dag hij vrij wil hebben. Deze keuze kan niet afgewezen worden, tenzij er aantoonbaar bedrijfseconomische omstandigheden zijn die het opnemen van de vrije dag onmogelijk maken.
Veel werknemers zijn één keer in de vijf jaar vrij op 5 mei, Bevrijdingsdag. Hoewel het een officiële feestdag is, krijgen we er niet elk jaar een dagje vrij voor op kosten van de baas. Dat komt doordat er geen wettelijke verplichting bestaat over feestdagen als betaalde vrije dag.
In Nederland is wettelijk niets geregeld over een hogere betaling wanneer je werkt op een feestdag.
Nee, meestal niet. Goede Vrijdag staat in de lijst met officiële feestdagen, maar is vaak alleen een vrije dag voor scholen en overheidsinstellingen. Ook staan er in de meeste cao's en arbeidsovereenkomsten geen afspraken over extra toeslagen in de vorm van tijd of geld op Goede Vrijdag.
Je werkt op Hemelvaartsdag (donderdag) van 16.00 tot 24.00 uur (acht uur). Over de hele acht uur krijg je 50% feestdagentoeslag.Daarnaast krijg je over zes uur (18.00 tot 24.00 uur) 10% toeslag bijzondere uren.