Een ander middel tegen hooikoorts is vette vis. Vette vis bevat omega 3-vetzuren. Omega 3 werkt als een natuurlijke ontstekingsremmer. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega 3 zijn tonijn, pompoenpitten, walnoten en koudgeperste oliesoorten.
Adviezen bij hooikoorts
Houd overdag ramen en deuren gesloten. Maai geen gras als u graspollenallergie heeft. Ga nadat u buiten bent geweest, onder de douche en trek andere kleding aan om het stuifmeel van u te verwijderen. Draag een zonnebril die uw ogen zoveel mogelijk afdekt zodat er geen stuifmeel in uw ogen komt.
Kruidenthee als natuurlijk middel tegen hooikoorts
Kamille-, zoethout- en brandnetelthee bevatten allemaal antioxidanten en antihistamines. De kalmerende warmte van thee kan ook verlichting brengen aan een verstopte neus.
Prenen raadt aan om suiker (snoep, frisdrank, chocolade), witmeelproducten, alcohol, koffie, azijn, cacao, charcuterie, sterke kazen, conserven, ingemaakte voeding, slechte vetten en koemelkproducten (behalve zure zuivel) te vermijden. Ook met met peper, zout, mosterd en kerrie moet je niet overdrijven.
Vitamine C is een natuurlijk anti-histaminicum en kan hooikoorts sterk doen verminderen en soms zelfs voorkomen. Ook enkele andere allergische reacties (van de luchtwegen) kunnen met ascorbinezuur (vitamine C) worden verholpen.
Honing, stuifmeelkorrels en propolis zijn drie natuurlijke middeltjes om hooikoorts tegen te gaan. Honing van bij je lokale imker bevat pollen en bacteriën die van nature voorkomen in je leefomgeving.
Door hooikoorts raken vooral de slijmvliezen van de ogen en de neus-, mond- en keelholte geïrriteerd. U kunt ook last hebben van algemene ziekteverschijnselen. De verschijnselen die het meest voorkomen zijn: jeukende neus.
Gember remt de afgifte van histamine. Hoe minder histamine er vrijkomt, hoe minder ernstig de symptomen van hooikoorts zijn. En een extra pluspunt: gember heeft een antimicrobiële werking. Hoewel dit niet direct helpt tegen hooikoorts, ondersteunt het wel je immuunsysteem.
Je kunt vermoeid raken door hooikoorts. Deze vermoeidheid veroorzaakt door hooikoorts kan een aantal redenen hebben. Allereerst is je immuunsysteem tijdens je hooikoortsallergie in gevecht met de pollen. De constante vrijlating van histamine om de 'gevaarlijke' pollen tegen te gaan, kan je lichaam energie kosten.
Dat mensen met hooikoorts 's nachts meer klachten ervaren, komt niet doordat er dan meer stuifmeel in de lucht hangt. Het komt vooral doordat we 's nachts in bed liggen om te rusten. Een verstopte neus raakt door een liggende houding nog voller. Het vele snot loopt hierdoor vanuit de neus naar de keel.
Door ontstekingen vernauwen de vertakkingen van de longen, dit kan leiden tot benauwdheid (moeite met ademen), hoesten en 'piepen' (piepende ademhaling). Omdat hooikoorts en allergisch astma deel uitmaken van dezelfde aandoening hebben veel mensen last van beide aandoeningen.
Vooral hooikoorts staat er bekend om: Deze allergie zorgt ervoor dat verschillende soorten slijm zich ophopen in uw sinussen en middenoor. Juist die zijn belangrijk voor uw balans. Als ze verstopt zitten, kunt u al snel duizeligheid ervaren.
Je kunt wel last hebben van een loopneus, hoest, ademhalingsproblemen en vermoeidheid. Allergiesymptomen komen voor wanneer je wordt blootgesteld aan allergenen. Het hooikoortsseizoen duurt gemiddeld 3 tot 4 maanden. In geval van griep of een verkoudheid zijn de symptomen van kortere duur.
Volwassenen en kinderen van 12 jaar en ouder: Neem eenmaal per dag 1 tablet in met een glas water, met of zonder voedsel.
De meeste bomen, grassen en planten bloeien tussen februari en september. In deze periode heb je dan ook de meeste kans op verschijnselen van hooikoorts. De echte piek van het hooikoortsseizoen ligt in mei en juni, als de grassen bloeien.
Honing gaat hooikoorts tegen
Een oude wijsheid tegen hooikoortsklachten is: neem dagelijks een theelepel honing. En dit kan inderdaad helpen. Het helpt echter alleen als er honing genomen wordt waarin stuifmeel zit van de windbloeiende bomen uit de directe omgeving.
Stuifmeel heeft een zeer goede werking bij: bloedarmoede, astma, bronchitis, hooikoorts, vermoeidheid, leveraandoeningen, darmklachten, acné, nervositeit, enz. Stuifmeel is gezond en goed voor jong en oud. Er is geen enkel natuurlijk kant-en-klaar product waar zoveel essentiële voedingsstoffen in zitten als stuifmeel.
Begin met een paar korreltjes per dag en neem iedere dag een beetje meer. Uiteindelijk kan je iedere morgen één eetlepel stuifmeelkorrels innemen bij het ontbijt. Dit kan met water, met melk of met wat yoghurt of vla of muesli. Op een boterham met honing komen de goede stoffen nog beter tot zijn recht!
Anders bestaat de kans dat je medicijnen in gaat nemen tegen hooikoorts, terwijl je toch een andere allergische reactie hebt. Vooral als de medicijnen die je gebruikt tegen de hooikoorts niet werken, is het verstandig om een huisartsbezoek in te plannen.
Q: Wat gebeurt er bij hooikoorts in je lichaam? A: Bij hooikoorts reageert je immuunsysteem op vreemde stoffen die je inademt. De zogenaamde mestcellen in de slijmvliezen van je luchtwegen herkennen het stuifmeel met een soort antenne (het immuunglobuline E, oftewel IgE).