Het vooraanzicht is wat je ziet wanneer je voor het voetenbord van het bed staat met je gezicht naar het hoofdbord. Conclusie: wanneer je een rechtsslaper bent, slaap je rechts van je partner en dus aan de linkerzijde van het bed.
51% Van de mensen heeft een voorkeur voor de linkerkant en 49% voor de rechterkant. De voorkeur is vaak al jaren oud. 80% slaapt namelijk al sinds het begin van de relatie aan dezelfde kant van het bed. Om welke kant het gaat, hangt vooral af van de partner.
Hoewel niet iedereen met een partner in een bed slaapt, wordt bij de vraag of je een rechts- of links slaper bent, gekeken naar de positie t.o.v. je partner. Dus, wanneer je links van je partner slaapt, ben je een linksslaper. Wanneer je rechts van je partner ligt, ben je een rechtsslaper.
De slaap is de zijkant van het hoofd, achter de ogen.
De aorta maakt vanaf je hart namelijk een bocht via de linkerkant om bij de buik te komen. Lig je op je rechterzij, dan moet het bloed eerst omhoog gepompt worden en dit kost meer moeite dan naar beneden. Heb je vlak voor het slapengaan nog wat gegeten? Dan is het zeker aan te raden om op je linkerzij te gaan liggen.
Wanneer je rechts van je partner ligt, ben je een rechtsslaper. Om te bepalen wat de linker- en rechterzijde is, wordt er gekeken vanuit het vooraanzicht van het bed.
Van de mannen sliep 22 procent naakt, van de vrouwen gaf 13 procent de voorkeur aan een naakte nacht. Het liefst kruipen mannen in hun onderbroek in bed (37 procent). Vrouwen slapen graag in een pyjama of nachtjapon (49 procent).
Uit onderzoek is gebleken dat links-slapers positiever in het leven staan en stressbestendiger zijn. Maar liefst een kwart van de links-slapers staat positief in het leven, tegenover 18% van de rechts-slapers. Ze reageren rustiger in een stress situatie ten opzichte van een rechts-slaper.
Op je zijde slapen heeft –ongeacht welke zijde– ook zo zijn gezondheidsvoordelen: Het verhoogt de gezondheid van je hersenen. In vergelijking met slapen op je rug of buik, helpt slapen aan je linker- of rechterkant je lichaam om het zogenaamde interstitiële afval uit de hersenen te verwijderen.
Iedereen heeft op merkwaardige wijze een bepaalde voorkeur: de een slaapt liever links en de ander liever rechts. Maar wat zegt dat over je karakter? Als je liever aan de linker kant slaapt is de kans groter dat je in 't algemeen wat vrolijker bent. Je bent positiever en je bent beter bestand tegen werklast en stress.
Samen slapen verbetert onder andere je REM-slaap. En dat bevordert ook je mentale gezondheid, geheugen en probleemoplossende vaardigheden. In veel landen is het gebruikelijk om samen met je partner in één bed te liggen. Toch weten we nog steeds niet goed hoe het delen van het bed de slaapkwaliteit beïnvloedt.
Slapen op de linkerzijde kan maar beter vermeden worden, en er zijn indicaties dat slapen op deze zij (wellicht ten overvloede: het hart bevindt zich grotendeels in de linker borstkas) zorgt voor meer druk op het hart, zeker bij mensen met overgewicht.
Slapen doe je beter met het hoofd naar het noorden en met de voeten naar het oosten gericht, klinkt het vaak. Het lichaam zou op die manier in het magnetische veld van de aarde liggen, waardoor de lichamelijke energie in harmonie is met de energie van de aarde.
De slaaphoudingen die het meest gezond zijn, zijn de rug- en zijligging. Waar je voor kiest hangt af van jouw eigen voorkeur. Wanneer je op je rug ligt, is de kans groter dat je gaat snurken. Wanneer je op je zij ligt, kan het zijn dat je toch half op je buik gaat liggen.
Op je zij slapen is veruit de beste slaappositie als je zwanger bent. Op je zij slapen zorgt er namelijk voor dat de bloedtoevoer naar de placenta toeneemt zodat meer voedingsstoffen en zuurstof je baby kunnen bereiken. De beste kant is je linkerzij, maar ook op je rechterzij zit je helemaal op safe.
Naakt slapen naast je partner heeft zeker voordelen - je kunt je namelijk, mocht jij het koud hebben en je partner warm, je aan diegene's lijf opwarmen. Of andersom natuurlijk. Maar er zijn nog meer voordelen voor het slapen in je birthday suit. Snoozing zonder kleren kan je gezondheid en je seksleven verbeteren.
Door in je blootje te slapen, vertraag je het verouderingsproces. Door nachtkleding te dragen koelt je lichaam immers minder snel af en dat remt de aanmaak van melatonine en groeihormonen. Melatonine is niet alleen een slaaphormoon, maar ook een sterke antioxidant die celbeschadiging tegengaat.
Volgens onderzoek is het niet goed voor je lichaam om in een pyjama te slapen. Ook ondergoed laat je maar best achterwege. Je vagina moet namelijk kunnen ademen om gezond te blijven. Door er een slipje over te dragen, zijn er veel meer bacteriën.
De rugligging met de armen omhoog is een goede houding voor de rug en werkt rimpelvorming tegen. Rugligging werkt snurken wel in de hand. De armen kunnen het beste naast het lichaam gelegd worden in tegenstelling tot naar boven omdat dit zenuwen af kan knellen.
Er bestaat, voor zover bekend, geen onderzoek dat aantoont dat het slecht voor je hart is om op je rechterzij te slapen. Er zijn aanwijzingen dat slaaphouding en de zij waarop je ligt invloed kunnen hebben op de klachten van mensen met een hartritmestoornis.
De reden? Buikslapen veroorzaakt een verkeerde druk op de nekwervels en soms ter hoogte van de lage rug. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat buikslapen ongezond is. Maar volgens ergonomen is op de buik slapen wél slecht voor uw rug.
Adem gedurende 4 seconden heel rustig in door je neus. Houd je adem 7 seconden in. Adem heel rustig uit door je mond gedurende 8 seconden.
Veel zwaar of eiwitrijk eten. Na een zware maaltijd met veel vlees word je gauw moe omdat je lichaam een groot deel van je energie aan je spijsverteringsstelsel levert, waardoor de rest minder energie krijgt.
Een kussen onder de benen kan ischias verlichten (pijn in de rug, heupen en buitenbenen). Als zijslaper zorgen knikkende knieën ervoor dat je heupen niet in de juiste stand staan. Als je als rugslaper met een kussen onder je knieën slaapt, zorg je voor een goede slaaphouding en kun je rugpijn en ochtendpijn verlichten.