Ze smaken uiteraard allebei naar kaneel, maar er zijn verschillen. Zo heeft cassia een wat scherpere en bittere smaak en is Ceylon kaneel daarentegen subtiel, warm en aangenaam. De kleur van deze specerijen is ook verschillend; Ceylon kaneel heeft een lichtbruine kleur en cassia een dieprode.
Omdat Verstegen haar producten bij de oorsprong vandaan haalt, komt de kaneel van Verstegen uit Sri Lanka en Indonesië. De Verstegen gemalen kaneel is kaneel van Cassia (van origine Indonesië). De Verstegen kaneelstokjes is Ceylon kaneel (van origine Sri Lanka).
Cassia-kaneel blijkt effectiever te zijn om Diabetes type2 te bestrijden of cholesterol te verlagen. Helaas bevat deze kaneel coumarine wat oa leverschade kan veroorzaken. Ceylon-kaneel is veiliger in gebruik en heeft al is het in mindere mate dezelfde gezondheidsvoordelen. Ceylon-kaneel is zachter en zoet van smaak.
Ceylon kaneel gemalen heeft de echte smaak van kaneel, heerlijk in gerechten en thee. Voor €3.50 kunt U 90 gram Ceylon kaneel kopen bij De Kruidenkoning.
Ceylon kaneel is afkomstig uit Sri Lanka, voorheen Ceylon, en uit het zuiden van India. Het wordt ook wel de 'echte' kaneel genoemd. De kaneel komt uit de Cinnamomum Verum en kenmerkt zich doordat het pijpje van slechts één kant naar binnen is gerold. De smaak van Cassia kaneel en Ceylon kaneel verschilt.
Kaneelsmaken en kleuren
Ze smaken uiteraard allebei naar kaneel, maar er zijn verschillen. Zo heeft cassia een wat scherpere en bittere smaak en is Ceylon kaneel daarentegen subtiel, warm en aangenaam. De kleur van deze specerijen is ook verschillend; Ceylon kaneel heeft een lichtbruine kleur en cassia een dieprode.
Wel staat vast dat ceylon kaneel ontstekingstremmende effecten heeft. Zo kan het de bloeddruk onder controle houden en draagt het bij aan een gezonde hartfunctie. Verder heeft het volgens de wetenschap ook invloed op je bloedsuikerspiegel, wat belangrijk is voor mensen met bijvoorbeeld PCOS of diabetes.
De fabrikanten van deze producten adviseren een dagdosis variërend van 900 tot wel 2000 milligram kaneel. ,,De Europese Voedselveiligheidsautoriteit heeft een toelaatbare dagelijkse inname voor coumarine vastgesteld op 0,1 milligram per kilo lichaamsgewicht. Voor iemand van 70 kilo dus zeven milligram.”
Kaneel activeert de spijsvertering en vetverbranding waardoor het helpt bij afvallen. Dat werkt alleen als je ook je voedingspatroon aanpast. Je kunt niet zomaar raak blijven eten en hopen dat kaneel het wel allemaal oplost. Het is een gezonde suikervervanger vanwege de zoethout-achtige smaak.
Het dagelijks gebruik van honing en kaneelpoeder versterkt het immuunstelsel en beschermt het lichaam tegen bacteriële en virale aanvallen. Wetenschappers hebben ontdekt dat honing diverse vitamines en ijzer in grote hoeveelheden bevat.
Kaneel zit vol met polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die uw lichaam beschermen tegen bacteriën en infecties die ontstekingen veroorzaken. Kaneel helpt zelfs beschadigde cellen herstellen, doordat het enzymen activeert die cel-herstel versnellen. Ook kan kaneel verlichtend werken bij jeuk.
Van oudsher wordt kaneel aanbevolen bij spijsverteringsproblemen en maag-darmklachten. De olie in kaneel kan de doorbloeding van je spijsverteringsstelsel en de aanmaak van spijsverteringssappen bevorderen. Vandaar dat het gebruik van kaneel vaak de eetlust opwekt en kan helpen tegen zure oprispingen.
Een derde team onderzoekers keek naar het verband tussen kaneel en bloeddruk (3). Er bleek geen effect te zijn op de diastolische onderdruk. De systolische bovendruk daalde na 8 weken met 1,25 mmHg. Een normale bovendruk schommelt rond de 120 mmHg.
Cassia bevat ongeveer 1% coumarine, Ceylon maar 0,0004%, ofwel 250 keer minder. Dit is zo weinig dat het vaak niet eens te vinden is (3, 13).
Voeg kaneel toe
Je kan bijvoorbeeld kiezen om meer kaneel toe te voegen aan je eten. Kaneel laad de spieren vol met glucose. Glucose wil je dan ook niet als vet opslaan, glucose gebruik je als brandstof voor je spieren. Kaneel is het niet enige 'middel' met deze eigenschap.
De gedroogde binnenbast, krult op en dát is onze kaneel. Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, Cinnamomum, heeft natuurlijk dezelfde oorsprong als het Engelse woord voor hiervoor: cinnamon.
1. Kaneel. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat kaneel indirect helpt bij het verliezen van lichaamsvet. In die onderzoeken bleek dat mensen die ongeveer 6 gram kaneel per dag namen een lagere bloedsuikerspiegel hadden en minder insuline aanmaakten.
Mede door het feit dat kaneel bloedverdunnend werkt, wordt het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Ook helpt kaneel het bloedsuikerniveau na een maaltijd beter in balans te houden.
Je kunt natuurlijk wat kaneel door je thee strooien, maar als je het écht goed wil aanpakken, dan laat je een kaneelstokje ongeveer 15 minuten in een kopje heet water trekken. Haal het stokje er vervolgens uit en voeg een schijfje citroen toe met een beetje honing om je thee net iets meer smaak te geven.
Kaneel zit boordevol polyfenolen. Dat zijn antioxidanten die je lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen. Antioxidanten spelen een belangrijke rol in het tegengaan van veroudering van het lichaam. Ze herstellen beschadigde cellen, en activeren enzymen in het lichaam die de cel daarbij helpen.
Het is lastig voor kaneel een alternatief te vinden, omdat er geen ander specerij heeft wat een gelijkende, zoete en aromatische geur en smaak heeft. Wanneer je kaneel nodig hebt in zoete gerechten kun je het soms vervangen door honing, basterdsuiker of een klein beetje cacao.
Om te beginnen: kies dus voor biologische Ceylon kaneel, liefst afkomstig uit Sri Lanka, en zorg dat ze de namen “ CEYLON KANEEL” of “ CINNAMOMUM VERUM,” dragen. Als je stokjes koopt, kun je de verschillen vooral zien in de kleur en hoe de pijpjes zijn gerold. De Cassia kaneelbomen hebben een veel hardere bast.
Je hebt maar 1 stokje kaneel nodig voor in de thee en dat is hooguit 2 gram. Dat betekent niet dat je daarom maar heel veel kaneel moet gaan eten, want een teveel wordt afgeraden omdat dat schadelijk kan zijn. Maar kaneelthee is dan wel een gezonde keuze. Ook gember is gezond (lees hier waarom).
Voeg 1 theelepel kaneel toe aan je warme koffie.