Het is ook mogelijk om audiobronnen zoals mp3-spelers en cd-spelers aan te sluiten op de audio-aansluitingen van de soundbar. Sommige soundbars zijn uitgerust met een USB-poort waarmee je muziek van mobiele harde schijven kunt afspelen.
Soundbar aansluiten
Een groot voordeel van soundbars is dat je ze vaak alleen met een hdmi-kabel of optische audio-kabel aansluit. Je hebt geen extra kabels nodig. Ook de losse subwoofers of achterluidsprekers zijn draadloos verbonden. De subwoofer heeft wel netstroom nodig.
Doordat iedere soundbar een combinatie met een televisie vormt, zou je bijna vergeten dat de speaker bar net zo gemakkelijk dient voor het afspelen van muziek. Dat kan op verschillende manieren. Een soundbar met radio tuner pikt het radiosignaal op uit de ether of via een kabelaansluiting.
Met een soundbar kun je ook naar muziek luisteren. Daarmee kun je draadloos muziek via je smartphone afspelen op de soundbar.
Sluit de CD-speler eenvoudig aan op de USB-poort van het voertuig en bedien hem op dezelfde manier als een USB-media-apparaat. Snelle en eenvoudige installatie, de meegeleverde beugel zorgt ervoor dat het product stevig op elke geschikte locatie in het voertuig kan worden bevestigd.
Je kunt in Windows Media Player audio-cd's, gegevens-cd's en gegevens-dvd's met muziek- of videobestanden (ook wel bekend als media-cd's) afspelen. U kunt er ook video-cd's (vcd's) mee afspelen.
Het is ook mogelijk om een muziek-cd of een video-dvd te branden. Die zijn dan op elke cd- of dvd-speler af te spelen. Daarvoor gebruik je een recordable, want je hoeft er maar eenmalig iets op te zetten. Bestanden kun je gewoon op cd branden via de Windows Verkenner of de Finder op de Mac.
Dat hangt er sterk vanaf in hoeverre je van lage tonen houdt. Er zijn soundbars met een ingebouwde subwoofer, die al veel betere lage tonen geven dan de ingebouwde speakers van de meeste TV's. Wil je echt diepe bastonen voor je muziek, series, films en games, dan is een soundbar met een aparte subwoofer aan te raden.
Verbeterde geluidskwaliteit
Het feit dat een soundbar een betere geluidskwaliteit heeft komt omdat hij simpelweg grotere speakers en woofers heeft dan de tv. Daarmee heeft hij dus ook een groter bereik. En hoe groter het bereik, hoe meer detail, zoals diepe bastonen en heldere hoge tonen, je hoort.
Welke geluidskwaliteit verwacht je van je soundbar? Om het optimale geluid uit je soundbar te halen raden we je aan om te kiezen voor een soundbar met surround geluid en hi-res audio. Optioneel zijn de losse subwoofer en achterspeakers. Deze gebruik je om een thuisbioscoop te creëren.
Sluit de soundbar aan op je tv met een HDMI-kabel
Wat je daarna doet, is de kabel aansluiten tussen de HDMI van je soundbar en de HDMI ARC of HDMI eARC poort van je tv. Daarna moet je bij de geluidsinstellingen van je tv selecteren dat je HDMI ARC of HDMI eARC gebruikt voor het geluid. Hetzelfde doe je bij de soundbar.
Een soundbar met Wi-Fi neemt velen voordelen met zich mee. De bediening van deze soundbars vindt plaats vanuit één centrale app, het uitbereiden met losse Wifi speakers is eenvoudig en een hele hoop kabels worden overbodig door het draadloze streamen.
Als je gewoon op een plek je muziek wil hebben of het niet erg vindt om je speaker mee te nemen, dan is bluetooth handig. Het is dan ook ideaal voor een speaker in het park of op het strand, want daar is natuurlijk geen wifi.
Het belangrijkste verschil tussen een optische kabel en HDMI is het aantal ondersteunde audioformaten. De optische kabel ondersteunt 5.1 Dolby Digital en DTS audio. HDMI ondersteunt niet alleen 5.1 Dolby Digital en DTS audio, maar ook Dolby Digital Plus, Dolby True HD, DTS-HD Master Audio, Dolby Atmos en DTS:X.
De tv aansluiten op luidsprekers of een versterker/receiver
Leg één HDMI-kabel tussen de receiver of soundbar en de televisie, en de audio van alles dat op tv weergegeven wordt zal naar de receiver of soundbar gestuurd worden en vervolgens over de luidsprekers klinken.
Duurdere soundbars zijn vaak uitgebreider uitgerust; meer hdmi-ingangen voor al je apparatuur, meer speakers voor een betere audio-ervaring en ook betere speakers voor een groter bereik en een indrukwekkendere audio-weergave.
Moderne televisies hebben prachtig beeld, maar vreselijk geluid. Dat kan niet anders, want in die dunne behuizing is simpelweg onvoldoende plaats voor degelijke luidsprekers. Wil je toch meeslepend geluid bij je favoriete film of serie, dan heb je een soundbar nodig.
Een soundbar verbruikt ongeveer 17,5 kWh stroom per jaar, terwijl deze in 'slaapstand' staat. Dat kost u ongeveer 10 euro. Maakt u gebruik van een stereoset, dan ligt het bedrag iets hoger.
Je kunt elk merk en type soundbar op elk merk en type televisie aansluiten. Het maakt niet uit of je een kleine LG tv hebt of een grote Samsung: iedere soundbar kun je er op aansluiten.
Soundbar of stereo
Gemiddeld verbruikt een soundbar 2 watt in stand-by.