Schadelijke stoffen vormen een risico voor de gezondheid of veiligheid. Ze kunnen letsel veroorzaken bij inademen, inslikken of opname via de huid. Dit letsel is wel minder ernstig dan bij contact met giftige stoffen. Voorbeelden van schadelijke stoffen zijn jodium, glycol, verf en lak.
In voeding kunnen schadelijke stoffen zitten. Bijvoorbeeld dioxines, zware metalen en schimmelgifstoffen kunnen slecht zijn voor je gezondheid. Dergelijke stoffen brengen de voedselveiligheid in Nederland zelden in gevaar. Er zijn strenge wettelijke normen en regels die ervoor zorgen dat je niet te veel binnenkrijgt.
Stof veroorzaakt doorgaans schade aan de longen en het ademhalingsstelsel, maar sommige soorten stof kunnen ook kanker veroorzaken. De voornaamste aandoeningen wegens inademing van gevaarlijk stof zijn: Goedaardige pneumoconiose.
Giftige stoffen kunnen na binnendringing via huid, longen of maagdarmkanaal schade veroorzaken. De stof kan zich verspreiden over het hele lichaam en kwetsbare organen aantasten. LD's en LC's geven de schadelijkheid weer.
Gevaarlijke stoffen kunnen op de volgende manieren uw lichaam binnendringen: inname (door de mond), absorptie (via de huid of ogen) en inademing (via de longen). De meest voorkomende manier van blootstelling aan stoffen die gezondheidsrisico's met zich meebrengen is inademing.
Een stoflong ontstaat door inademing van stofdeeltjes zoals steenstof, metaaldeeltjes en asbest.
Alle chemische stoffen vallen onder REACH. Er zijn enkele uitzonderingen, zoals radioactieve stoffen en afvalstoffen. Niet alleen de chemische stoffen zelf vallen onder REACH, maar ook stoffen die zijn verwerkt in preparaten (mengsels van stoffen, zoals verf) of in producten (zoals weekmakers in plastics).
Het inademen van stof kan leiden tot gezondheidsklachten. Wat begint met onschuldig lijkende klachten als prikkeling van de luchtwegen, niezen en hoesten, kan overgaan in ernstiger en chronische klachten als bronchitis, benauwdheid, astma of een verminderde longcapaciteit.
Giftigheid = Giftigheid van een vergif, toxine of gifstof is een betrekkelijk begrip dat weergeeft hoe schadelijk of dodelijk een stof voor een organisme is.
Naast rauwe kip, voedsel dat op de grond gevallen is en andere dingen die je achter uit het keuken kastje vist, kunnen deze voedingsmiddelen meer dan alleen wat buikkrampen veroorzaken. Niet de vruchten zelf maar de pitten van kersen, abrikozen nectarines en perziken bevatten veel van de giftige stof cyanide.
Natuurlijke gifstoffen zitten in hele kleine hoeveelheden in sommige planten, algen, paddenstoelen en schimmels. Via de voeding kun je natuurlijke gifstoffen binnenkrijgen. Een teveel kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Het is echter onwaarschijnlijk dat natuurlijke gifstoffen je ziek maken.
Toxische stoffen zijn een groep stoffen die gevaarlijk kunnen zijn voor jezelf, dieren of je leefomgeving. Ten eerste toxisch betekent giftig. En het hoeven niet alleen vaste stoffen te zijn maar het kunnen ook vloeistoffen of gassen zijn.
Gevaarlijke stoffen is een verzamelbegrip. Het verwijst naar een groot scala aan producten en werkzaamheden waarbij chemische stoffen een risico vormen. In ziekenhuizen en revalidatiecentra valt te denken aan cytostatica, desinfecterende middelen, oplos- en reinigingsmiddelen, laboratorium- en zwembadchemicaliën.
Botox of eigenlijk botulinetoxine is de giftigste stof die bestaat. Twee nanogram (twee miljoenste gram) per kilo lichaamsgewicht is genoeg om je je laatste adem uit te laten blazen. Bij een cosmetische botoxbehandeling krijg je een extreem lage concentratie van het goedje.
Waterstofsulfide
Waterstofsulfide, ook wel zwavelwaterstof genoemd, is een giftig gas dat ontstaat als organische, zwavelhoudende stoffen gaan rotten. Deze stoffen komen voor in de aardbodem en (dus) ook in aardgas. Ook het rottingsproces van dode dieren of ongedierte kan waterstofsulfide (H2S) in huis veroorzaken.
Over ademhaling leerden we op school dat we zuurstof (zuurstofgas, O2) inademen en koolzuur (koolzuurgas, koolstofdioxide, CO2) uitademen.
Het ademhalingsstelsel is het orgaansysteem bij de mens dat dient voor de gaswisseling: het uitwisselen van zuurstof (O2) en koolstofdioxide (CO2). Het bestaat uit de neus, de mond, de luchtpijp, de luchtpijpvertakkingen en de longen, w.o. de bronchioli en longblaasjes of alveoli.
Groepen van mogelijk schadelijke stoffen in de voeding zijn de natuurlijke toxinen, hulpstoffen zoals additieven en pesticiden, stoffen die gebruikt worden in verpakkingsmaterialen, milieucontaminanten zoals dioxinen en zware metalen, en stoffen die als gevolg van de verhitting in het voedsel ontstaan zoals acrylamide, ...
We leven in een maatschappij waarin we veel bloot staan aan invloeden die een toxische belasting geven. Misschien denk je bij een toxische belasting vooral aan exogene invloeden ('van buitenaf'), zoals medicijngebruik, alcohol, luchtverontreiniging en chemische stoffen in bijvoorbeeld schoonmaakmiddel.