De conjunctiva en sclera zijn vrij stevig en beschermen het oog. Aan de voorkant bolt het oogwit iets naar buiten. Dit deel noemen we het hoornvlies (cornea). Het hoornvlies is helder en helpt om het licht goed te laten vallen op het netvlies (retina), dat achter in het oog ligt.
Het oog heeft 2 oogkamers, de voorste oogkamer (VOK) en de achterste oogkamer (AOK). De voorste oogkamer ligt tussen het hoornvlies en de iris (het regenboogvlies). De achterste oogkamer bevindt zich tussen de iris en de ooglens. De oogkamers zijn gevuld met een heldere vloeistof, oogvocht of kamerwater genoemd.
Het oog bestaat uit het eigenlijke oog, de oogbol, en de omliggende structuren. (oogspieren, oogleden, traanklieren, traanbuisjes, traanpunten). De oogbol bestaat (van voor naar achteren) uit een tamelijk harde witte schil, de sclera of harde oogrok. Hierin is een helder gedeelte opgenomen, de cornea (het hoornvlies).
Aan de voorkant van het oog gaat het vaatvlies over in de iris. De gele vlek (macula) is een klein onderdeel van het oog, maar heel belangrijk om details te kunnen waarnemen. De macula is de gele vlek op het netvlies waar de kegeltjes heel dicht op elkaar liggen.
Harde oogrok (sclera)
De harde oogrok is wit. Een wit bindweefselkapsel die de oogbol beschermt. De harde oogrok geeft het oog zijn stevigheid. Aan de voorkant gaat de oogrok over in een doorzichtige deel, het hoornvlies, aan de achterkant in de harde hersenvlies omhulling van de oogzenuw.
De bouw en werking van het oog
Voor de iris met de pupilopening zit de voorkant van het oog, het hoornvlies. Achter de pupil ligt de ooglens. Zowel het hoornvlies als de ooglens helpen het oog om scherp te kunnen zien. Het licht komt tenslotte achter in het oog terecht op het netvlies.
Dit zijn meestal mouches volantes of floaters. Het zijn onschuldige eiwitvlekjes in het glasvocht. Veel mensen beschrijven de zwarte vlekken als draadjes, haren, spinnetjes of zwarte stipjes in het oog. Deze zwevende vlekjes bewegen met de ogen mee en komen weer op dezelfde plek terug.
Het septum loopt van de bovenste rand van de oogkas naar de aponeurose van het bovenooglid (tot ongeveer 2-5 mm boven de tarsus). Dit septum zorgt voor een barrière tussen het ooglid en de inhoud van de oogkas.
Het hoornvlies heeft twee functies. Ten eerste vormt het de barrière tussen het oog en de buitenwereld.Een belangrijke functie is dan ook de bescherming van het oog.Een tweede belangrijke functie is licht doorlaten in het oog.
De plek waar de zenuwvezels het oog verlaten, heet de kop van de oogzenuw of papil. Op de plek van de papil zit geen netvlies, hier kunnen we dus niet mee zien. Dit heet de blinde vlek.
Het hoornvlies (de cornea) is het heldere voorste deel van het oog, waardoor het licht het oog binnenkomt. Het is een voortzetting van het witte deel van het oog (de harde oogrok of sclera genoemd). De sclera omvat de hele oogbol.
Meestal treedt glaucoom op in beide ogen, al kan het ene oog veel meer aangedaan zijn dan het andere oog. De verhoogde oogboldruk is niet langer meer het belangrijkste onderdeel van de definitie, maar geldt als een belangrijke risicofactor voor glaucoom.
Je kunt een vuiltje of splinter op verschillende plekken in je oog zien zitten:op het witte deel van je oog (het oogwit)onder je ooglid.
Ieder oog heeft 2 oogleden: een boven- en een onderooglid. Boven het bovenooglid, net onder de wenkbrauw in de oogkas, ligt de traanklier. De traanwegen lopen verder van de traanpunten in de oogleden tot in de neusholte.
Het oogkapje heeft de vorm van een peer. De “steel” van de peer hoort op het voorhoofd boven de neuswortel te zitten, bij vastplakken van het kapje. U kunt nog enige dagen een pijnlijk of zanderig gevoel in het geopereerde oog hebben.
Ze vallen vooral op bij het kijken naar een wit plafond of blauwe lucht. We noemen deze vlekjes mouches volantes of floaters. Dit zijn onschuldige eiwitvlekjes of sliertjes in het glasvocht. Bij het ouder worden verandert het glasvocht en komt dit vaker voor.
Bij plotselinge duidelijke verergering van de vlekjes en/of flitsen wordt geadviseerd om binnen 24 uur contact op te nemen met de huisarts of, indien u al onder behandeling bent van de oogarts, met uw oogarts. Voor aanvullende informatie over vlekken en flitsen kunt u kijken op www.oogartsen.nl.
Wat zijn floaters? Vitreous floaters (glasvochttroebeling of myodesopsie) zijn structuren die rondzweven in het glasvocht, de geleiachtige vloeistof die het oog vult. Ze volgen vertraagd de snelle oogbewegingen. Floaters worden waargenomen als schaduwachtige vormen in het gezichtsveld.
In de macula bevinden zich maculapigmenten, met name xanthofyllen.Deze pigmenten geven de macula een donkergele kleur, waar ook de naam gele vlek vandaan komt.
Bij astigmatisme is de kromming van uw hoornvlies niet hetzelfde in alle assen. Normaal is uw oog zo rond als een voetbal, maar bij astigmatisme heeft uw hoornvlies een vlakke en een kromme as. Daardoor lijkt uw oog op een rugbybal. Dat zorgt voor een vervorming van de beelden.
Bij een beschadiging van het hoornvlies is uw oog rood.U kunt last van licht hebben.Uw oog traant en kan pijn doen.