Gebleken is dat voor buitenbaden doorgaans een watertemperatuur van 25 – 28 °C als aangenaam wordt ervaren en ook de fysieke prestaties verhoogt. In de wedstrijdbaden ligt de temperatuur meestal op een prettige 27 – 28 °C. Wie het zwembad in de tuin gebruikt om te trainen, zit met deze waarden goed.
Een graad of 20 à 24 is nog prima, maar daaronder ligt echt onderkoelingsgevaar op de loer. Dit geldt overigens ook specifiek voor gezonde volwassenen; bij kinderen en ouderen zal onderkoeling al veel eerder optreden. Daarom is het wel belangrijk om niet voor langere tijd in te koud water te gaan zwemmen!
Wat is de beste zwembad temperatuur? De ideale temperatuur van zwembadwater is tussen de 25 en 28 graden. Zwembadwater voelt het beste aan wanneer de temperatuur ongeveer 10 graden lager is dan je lichaamstemperatuur. De meeste mensen vinden zwembadwater het meest aangenaam als het 28 graden is.
Wil je zonder wetsuit gaan zwemmen, dan geldt een ondergrens van 20 graden. Bij een temperatuur van 22-24 graden is een wetsuit vaak niet meer nodig. Bij officiele evenementen wordt vaak deze FINA regelgeving aangehouden: Onder de 16 graden wordt er niet gezwommen.
De ideale watertemperatuur is 10 graden Celsius onder de lichaamstemperatuur, dus 27 graden Celsius (alleszins tussen de 25° en 28° Celsius). Dat is bijvoorbeeld ook de temperatuur die verplicht is voor zwemwedstrijden: beneden 25°C en boven 28°C mogen er geen zwemwedstrijden doorgaan.
Zwemmen in water onder de 15 graden is zonder goede voorbereiding wel riskant. Je kunt in een koude-shock terechtkomen, waardoor je ademhaling ontregelt wordt wat weer tot paniek leidt en je in de schrik water binnen kunt krijgen met alle gevolgen van dien. Ook kun je bevangen raken door de kou.
Een deel van je lichaamswarmte verlaat je lichaam via je hoofd. Een siliconen batmuts (of twee over elkaar) of een neopreen badmuts is dan ook aan te raden. Wanneer je dan zonder wetsuit kunt gaan zwemmen is weer erg persoonlijk. De gemiddelde aanbevolen temperatuur ligt rond de 18 tot 20 graden.
Buitenzwemmen is goed voor je bloedsomloop. Door de kou gaat je lichaam er automatisch voor zorgen dat je bloed sneller stroomt zodat het niet te veel afkoelt. Zo gaat er meer bloed naar je vitale organen, zoals je hart en dat is goed voor je doorbloeding.
Normaal gesproken is de watertemperatuur van een subtropisch zwembad rond de 31 graden. Het kinderbad is rond de 33 graden. En dat is een stuk warmer dan bijvoorbeeld een wedstrijdbad, dat meestal rond de 27 graden is.
De temperatuur van een Jacuzzi kunt u instellen van 16 tot 40 graden. De meest ideale jacuzzi temperatuur in de winter is 37-38 graden op zomerse dagen kunt u de jacuzzi instellen op 34 graden.
Hoe koud is het koude water uit de kraan ? Drinkwater ligt in de winter gemiddeld rond 10-11 °C.Als de zon schijnt, kan dat nog 1 of 2 graden warmer worden.In de zomer kan dat oplopen tot 15 tot 21 °C.
Het zeewater rond Ibiza is het warmst in juli, augustus en september. Het water kan hier dan temperaturen van 29/30 graden Celsius aantikken. Pas in december daalt de temperatuur van het zeewater rond Ibiza weer naar waarden onder de 20 graden Celsius.
Zwemmen is heel gezond; het stimuleert je fysieke én mentale gezondheid. Elk baantje dat je trekt telt, maar je lichaam profiteert het meest van zwemmen als je 3 keer per week minstens 30 minuten in het water ligt.
Minder risico op hart- en vaatziekten
minimaal drie keer per week, 30 minuten lang te gaan zwemmen.
Koud water kan de productie van endorfine stimuleren, wat vervolgens kan helpen om stress en angst te verminderen en het gevoel van welzijn kan bevorderen. Daarnaast komt er tijdens het nemen van een koude douche flink wat adrenaline vrij in je lichaam, wat zowel fysiek als mentaal goed voor je is.
Voorkomen & cijfers. De gemiddelde temperatuur van de Europese kustwateren ligt tussen 0-17°C in de winter en 13-29°C in de zomer. Het menselijk lichaam reageert al op 'koud' water van zodra de temperatuur lager is dan 35°C.
Je kunt opwarmen door eerst naar de locatie van het meer te lopen of te fietsen.Neem een thermoskan met lekkere hete koffie of thee mee voor na het zwemmen. Vergeet niet dat opwarmen na die tijd ook heel belangrijk is. Extra dikke sokken meenemen is daarom geen overbodige luxe.
Maar hoe gezond is het eigenlijk? Studies tonen aan dat zwemmen in koud water en koud (af)douchen positieve effecten kunnen hebben op je lichaam. Niet alleen zou het je bloedsomloop kunnen stimuleren, ook komen er gelukshormonen vrij en je zou er van af kunnen afvallen.
Al raadt Pauwels wel af om zeer intensief te sporten en in het rood te gaan met een lichte verkoudheid, omdat er dan te weinig energie overblijft om de infectie de de kop in te drukken. "Maar gewoon lichtjes wat joggen, fitnessen, fietsen of zwemmen, dat kan zeker geen kwaad," stelt Pauwels ons gerust.
Het nemen van een koud bad na een intensieve training heeft voordelen voor je gezondheid. Daarom worden ijsbaden steeds populairder bij sporters. Het vermindert spierpijn, ontstekingen in de spieren en spierbeschadigingen. Daarnaast voel je je na een koud bad minder vermoeid.
Rond de eilanden Mallorca, Menorca, Formentera en Ibiza is het zeewater het warmst in juli, augustus en september. Het water kan hier dan temperaturen van 29/30 graden Celsius bereiken. Pas in december daalt de temperatuur van het zeewater rond de Balearen weer naar waarden onder de 20 graden Celsius.
In de wintermaanden is de zeewatertemperatuur zo'n 23 tot 25 graden Celsius, in de zomermaanden loopt dit op naar maar liefst 31-32 graden wat in die maanden aangenaam verkoelend is (bron: klimaatinfo Dubai).
1. Kreta. Het zeewater op Kreta loopt tijdens de zomermaanden op tot zo'n 30 graden.
Hoe vaak moet ik drinken? Een volwassene heeft per dag ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht uit dranken nodig. Met warm weer is het goed om ten minste 2 liter water te drinken.