Klimop houdt van een lichtvochtige grond, dus af en toe water geven is de boodschap. Eén keer per week is voldoende.
Water geven
Deze plant houdt niet van droge wortels, houd hem dus te allen tijde licht vochtig. In de zomer komt dat meestal neer op 2 á 3 keer per week een flinke scheut en 's winters ongeveer één keer per week water geven. Afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid van de standplaats.
Wanneer u de Hedera Helix in de tuin heeft staan hoeft u de plant maar ongeveer 1x per week water te geven. Wanneer er regen is gevallen is het helemaal niet nodig om water te geven aan de Hedera Helix.
Verzorging van de Klimop
Met deze tips houd je de Klimop gezond en gelukkig: de plant kan redelijk goed tegen droge lucht, rond de 12-20 graden Celsius. Zet de Klimop liever niet in de volle zon en een keer in de week water geven is ruim voldoende. Zo straalt de plant ook wat geluk op jou af.
Wanner jouw hedera in de volle zon staat, verliest deze erg veel vocht via het blad. Voorkom dat jouw hedera uitdroogt door regelmatig water op het blad te sprayen. Plant je de hedera in de zomer? Zorg dan in de ochtend en middag voor een nieuwe laag waternevel op het blad ter voorkoming van uitdroging.
Door regelmatig de zijscheuten van de jonge Hederahaag bij te snoeien (u kunt de zijtakken gewoon halveren) zal het aantal scheuten verdubbelen en de bladerdikte snel toenemen en de haag u eerder 100% privacy geven; Vooral in het najaar kan de klimop lange ranken hebben.
Hedera's willen niet te lang droog staan maar ook niet continu met hun wortels in de nattigheid staan. Geen zorgen, Hedera's zijn zeer vergevingsgezind. Een goede balans vinden is niet ingewikkeld. Doorgaans is het genoeg om een keer per week een flinke scheut water te geven.
Bruin blad, wat nu? De verkleuring van jouw hedera (klimop) kan het gevolg zijn van uitdroging in de herfst/winter. In november en december kan de hedera bij noordoostenwind namelijk uitdrogen. De plant verliest dan via zijn blad zoveel vocht dat hij het niet voldoende kan aanvullen via de wortels.
Veel voorkomende planten die het beter doen op een bodem met een hogere PH waarde zijn: Roos, Buxus, Druif, Beukenhaag, Blauwe regen, Hedera (Klimop), Lavendel, Olijfboom, Sering en Taxus.
De hedera mag in de zon staan en ook in de schaduw. Gelukkig kan de hedera wat dat betreft veel aan. Natuurlijk vraagt zon of schaduw om wat extra aandacht. In de volle zon verliest de hedera veel vocht via het blad.
Heeft jouw hedera gele vlekjes en witte afzetting op het blad? Grote kans dat je te maken hebt met spint! Spint (veroorzaakt door een spinachtige) hecht zich aan het blad waarna er gele vlekjes en later een soort wittige afzetting op het blad kan ontstaan.
Klimop kan wel 400 jaar oud worden. De stengel wordt dan zo dik als een boomstam.
Wanneer klimop snoeien? In principe kunt u gedurende het hele jaar de klimop snoeien. Wij raden u wel af om gedurende vorstperiodes in de winter te snoeien. De beste tijdstippen van snoei zijn in het voorjaar, in april en mei na de eerste groei.
Klimop kan in principe het hele jaar aangeplant worden. Maart tot begin oktober is de beste tijd om de planten in de grond te zetten. In deze periode is de grond warm en kunnen de wortels nieuwe groei ontwikkelen. Wanneer het vriest en in zeer droge perioden moet je de aanplant van klimop even uitstellen.
De hedera als snelgroeiende klimplant
De hedera, ook wel klimop genoemd, is de crème de la crème onder de snelgroeiende klimplanten. Wanneer je er buiten op gaat letten, valt het op dat je de hedera veel tegenkomt. Je ziet de klimplant groeien tegen gaaspanelen, muren, maar ook tegen pergola's en bomen.
In de winterperiode komt de hedera in rust en groeit deze niet. Wat ook goed is om te weten, is dat de hedera niet uit zichzelf omhoog groeit. Om een hederahaag te kunnen vormen heeft deze dus een hekwerk, gaasmat of een schutting nodig. Wanneer de hedera ergens tegenaan kan groeien, groeit deze omhoog.
De Hedera is van nature erg sterk en groeit vooral goed wanneer hij geplant wordt in een voedselrijke grond. Gebruik bijvoorbeeld Pokon Tuinplanten Grond. Deze potgrond bevat voldoende voeding voor jouw Hedera voor 6 tot 8 weken. Daarna kun je Pokon Plantenvoeding of voedingskegels gebruiken.
De plant hecht zich nou eenmaal op meerdere materialen, waaronder hout en steen. Daarom kan je de plant beter tegen (beton)gaas laten groeien. Probeer daarnaast bij het aanplanten de klimop dusdanig te planten dat het niet de kans krijgt om op materiaal te hechten waar je het niet wil."
Om klimop zo gezond mogelijk te houden, is het raadzaam deze twee keer per jaar te bemesten. De beste periodes voor bemesting zijn april (na de vorst) en augustus. Hiervoor is speciale hedera-meststof verkrijgbaar. Bij bemesting is het belangrijk om de juiste hoeveelheid te gebruiken.
Snoei op een bewolkte dag, en niet wanneer het vriest, zodat de klimplant goed kan herstellen. Vochtig weer is ook goed. Wil je de klimop drastisch terugsnoeien, dan kan dat tot 20 cm boven de grond. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar, zodat de plant de tijd heeft om goed te herstellen.
Om de klimop zo gezond mogelijk te houden doe je er goed aan deze twee keer per jaar te bemesten. De beste periodes hiervoor zijn in april (na de vorst) en in augustus. Hiervoor is speciale hedera meststof verkrijgbaar.
Je hedera is de dood nabij, vooral wanneer de takken ook bruin kleuren. Zijn je takken nog groen? Dan ben je nog op tijd om het proces om te keren. De verkleuring van jouw hedera (klimop) kan het gevolg zijn van uitdroging in de winter.
Wanneer begint hedera te groeien? In maart krijgt de hedera nieuwe bladknoppen. In april of mei komen uit deze knoppen nieuwe bladeren. De precieze tijd is afhankelijk van het weer.
De hedera is alleen giftig wanneer het blad of de bessen gegeten worden. Je kunt de plant zonder problemen aanraken. Ook je huisdier kan er gerust aan snuffelen. Hierdoor ontstaan geen klachten.