Nederland is een van de landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Nederland ligt voor het overgrote deel in het noordwesten van Europa, aan de Noordzee. Naast het Europese deel zijn er nog de drie bijzondere gemeenten in de Caribische Zee, die ook wel Caribisch Nederland worden genoemd.
Vlakbij Scheveningen ligt Kijkduin. Hier ligt misschien wel de allerbeste kitesurfles locatie van Nederland: de Zandmotor. Deze locatie leent zich uitstekend voor jouw eerste kitesurflessen, de Zandmotor is ondiep, vlak en je kunt er kitesurfen met bijna elke windrichting, dit is uniek in Nederland!
Enkele locaties aan de kustlijn waar men goed kan kitesurfen is Noordwijk aan zee, Katwijk aan zee, Scheveningen, Kijkduin, Maasvlakte (Slufter), Ouddorp, Brouwersdam, Vrouwenpolder en Domburg. Rondom het Ijsselmeer heb je een aantal vlakwater locaties, namelijk: Makkum, Workum, Mirns, Andijk, Edam en Medemblik.
Kitesurfen is niet moeilijk en iedereen kan het leren, jong en oud! Toch kan kitesurfen gevaarlijk zijn als je niet goed weet waar je aan begint. Neem dus altijd kitesurfles voordat je begint met kiten en wees op de hoogte van de laatste weersvoorspellingen.
Om te leren kitesurfen, moet je een plek kiezen met zeer gemakkelijke omstandigheden die geschikt zijn voor beginners. Absoluut ideale omstandigheden voor beginners zijn vlak water, geen golven, ondiep water, veel ruimte, een constante, matige wind en aangename temperaturen.
Kitesurfen kosten: kitesurfles
Of duurt het juist langer omdat je tijd nodig hebt om vertrouwd te raken met materiaal en je echt veilig en comfortabel te voelen. We gaan uit dat het behalen van dit niveau je tussen de 250 en 450 euro zal kosten.
Gemiddeld heeft een beginnende kitesurfer tussen de 3 a 5 lessen nodig, daarom raden wij altijd aan om in het begin groepslessen te nemen zodat je de kosten kan drukken en tegelijkertijd samen met je buddy's alles leert over het kitesurfen!
Het aantal uur aan kitesurf les dat je nodig hebt kan variëren tussen de 4 en meer dan 15 uur. Soms gaat het sneller doordat je al ervaring hebt met andere water- of boardsporten. Of duurt het juist langer omdat je tijd nodig hebt om vertrouwd te raken met materiaal en je echt veilig en comfortabel te voelen.
Hoe fit moet je zijn voor kitesurfen? Je hoeft geen complete bodybuilder te zijn om de kracht van de kite aan te kunnen. Je hoeft zelfs niet op en top fit te zijn. Maar met een bepaald niveau van fitheid zal je sneller progressie boeken en langer op het water kunnen staan, wat uiteindelijke de meeste voldoening geeft.
In korte tijd is het kitesurfen sterk gegroeid van naar schatting 5.000 beoefenaars in Nederland in 2007 naar 15.000 in 2017.
Natuurlijk hebben we veel water in en rondom Nederland om deze uitdagende sport te beoefenen. Zoals de Noordzee, Waddenzee en het IJsselmeer. Daarnaast kun je kitesurfen op een aantal binnenmeren en de provincie Zeeland. Op deze pagina leggen we je uit waar je moet zijn voor een mooie kitesurf vakantie in Nederland.
De ideale wind om te beginnen met kitesurfen is met een matige tot vrij krachtige wind. Dit is tussen de 14 en 22 knopen. Zelfs bij 8-16 knopen (windkracht 3-4) kan er al gekitesurft worden.
IKO biedt over de hele wereld kitesurf instructeursopleidingen (ITC). Om een IKO kitesurfinstructeur te worden moet je een cursus van 5 dagen volgen. Bij deze cursus leer je alle theorie, praktijk en beheersing van vaardigheden om goed kitesurfles te kunnen geven.
Bodydraggen is met je lichaam door de kite voort getrokken te worden door het water zonder board. Je kan met de wind mee bodydraggen of haaks op de wind bodydraggen ookwel upwind bodydraggen. Upwind bodydraggen: Upwind bodydraggen wordt vaak gebruikt om je board terug te krijgen of om uit te wijken.
Voorafgaande controles. Ga nooit alleen kitesurfen: Om je kite op de veiligste manier te kunnen oplaten en landen heb je iemand nodig om je te helpen. Een buddy op het land hebben is erg handig maar vooral ook op het water. Stel dat jij in de problemen komt dan kan je buddy assisteren en de nodige hulp bieden.
Je gebruikt bij het kiten bijna al je spieren in je lichaam, maar de belangrijkste zijn je core, onder rugspieren en beenspieren. Wat ook belangrijk is voor een kiter is je balans en coördinatie. Deze zijn allemaal makkelijk thuis te trainen met een paar simpele oefeningen.
Bij een kitesurf kite besturen kun je de bar naar je toe trekken en bij je vandaan duwen, dit doe je om meer of minder kracht te genereren. Trek je de bar naar je lichaam toe, dan krijg je meer kracht in de vlieger doordat je de kite “dicht trekt”.
Windsurfen is veel gemakkelijker te leren en vergt slechts enkele stevige instructies en ongeveer twee tot drie uur met vlak water en ongeveer vier tot vijf uur in de golven. Dit is meer dan genoeg voor iedereen om zelfstandig heen en weer te gaan zeilen.
Het hoogterecord kitesurfen
Deze sprongen kunnen tegenwoordig gemeten worden. Dit wordt gedaan door een hoogtemeter dat op de kitesurfboard bevestigd is. Op dit moment staat het hoogterecord kitesurfen op 27,5 meter, dat is een bijna onvoorstelbare hoogte.
Een heerlijk ontspannen gevoel! Kitesurfen is zo ontzettend veelzijdig. Of je nu golven wilt rijden, zo hoog mogelijk wilt springen, te gekke freestyle tricks wilt doen, het kan allemaal. Er is zoveel diversiteit in de sport dat je altijd blijft leren en jezelf kan verbeteren, hoe goed je ook bent.
Kitesurfen is wanneer je geen lessen hebt genomen erg gevaarlijk, daarom raden wij sterk aan om kitesurflessen te nemen. De meeste ongelukken komen dan ook door onervaren kiters en voornamelijk op het strand. Kitesurfen is echter zo gevaarlijk als dat je het zelf maakt.
In 1903 stak de pionier Samuel Cody in een bootje met een kite het Engelse Kanaal over. Het duurde nog even voordat vliegers voor plezier op het water gebruikt werden. Wat niet veel mensen weten is dat de Nederlander Gijsbert Adrianus Panhuise als eerste het patent op kitesurfen registreerde in 1977.
Gelukkig zijn de plekken waar je kitesurfles kunt nemen niet de meest vervelende plekken op de wereld om te vertoeven. Je kunt het hele jaar door op de meest exotische, adembenemende plekken in de wereld kiten. Oman in de zomer, Kaapstad in de winter, Mauritius in de herfst en Lanzarote in de lente.