Draag uw arm in een sling of een mitella (deze krijgt u op de gipskamer), of leg uw arm op een kussentje op uw schoot. Uw hand moet altijd helemaal in de mitella zitten. Zorg dat uw hand altijd hoger ligt dan uw elleboog. Doe de sling of mitella 's nachts altijd af en laat uw arm op een kussentje liggen.
Houdt uw ingegipste arm zo veel mogelijk omhoog om te voorkomen dat uw arm/hand gaat zwellen. Eventuele ringen en andere sieraden kunt u hierom beter afdoen. Draag uw arm in een mitella en zorg hierbij dat uw hand hoger is dan uw elleboog: Uw hand moet volledig in de mitella rusten.
Als u een gebroken arm heeft, volg dan de volgende adviezen op: Geef de arm in de eerste week zoveel mogelijk rust.Het belasten van de arm met kracht is na 6 weken pas toegestaan. Het kan 3 tot 6 maanden duren voordat u de arm pijnvrij en normaal kunt gebruiken.
Uw hand moet volledig in de mitella zitten. 's Nachts kunt u de mitella afdoen en uw arm eventueel op een kussentje laten rusten. In verband met een mogelijke zwelling kunt u beter geen ringen dragen. Om de doorbloeding te kunnen controleren kunt u bovendien beter geen nagellak opdoen.
Wanneer je een gebroken arm of been hebt, wil je natuurlijk graag gewoon kunnen douchen. Gelukkig kan dit dankzij een douchehoes, ook wel gipshoes of beschermhoes genoemd. In het ziekenhuis wordt na het zetten van gisp vaak aangeraden om een vuilniszak te gebruiken en daar een elastiek omheen te doen.
Kies voor kleding zonder knoopjes, bijvoorbeeld een t-shirt in plaats van een blouse of overhemd.Kies voor schoenen met klittenband, instappers of schoenen zonder veters.
Gips te los
Als uw breuk geneest, wordt uw arm of been minder dik. Het gips gaat dan losser zitten. Dat is niet erg. Neem contact op met de Gipskamer bij vragen of als u last heeft van het losse gips.
„Onder het gips groeien de vellushaartjes – de dunne, lichte haartjes die we over ons hele lichaam hebben – soms uit tot zogeheten terminale haren”, vertelt Quint. „Dat zijn de dikkere, donkerdere, langere haren die we kennen van andere plekken op het lichaam. Dat zie je zelfs bij jonge kinderen.
Gips mag niet nat worden
Dit zorgt onder andere voor irritatie van de huid en stank. De buitenkant van een kunststofgips kunt u met een vochtig doekje schoonmaken.
U mag uw arm pas met kracht bewegen als de breuk al een beetje is vastgegroeid. Dit duurt meestal minimaal 6 weken.
De arm breekt meestal net onder de schouder. U krijgt een behandeling met een sling of een operatie. Uw arts bespreekt met u welke behandeling het best bij uw breuk en wensen past. Het kan zeker 3 tot 4 maanden duren voor u de arm weer volledig kunt gebruiken.
Volledig normaal en pijnvrij gebruik van de arm kan minstens 3-6 maanden of soms nog langer duren. Heeft u nog vragen, stel ze gerust aan uw behandelend arts of huisarts. Bij dringende vragen of problemen vóór uw behandeling kunt u zich het beste wenden tot de afdeling waar de behandeling plaats moet vinden.
Een been in het gips kunt u hoog houden door het op een stoel met een kussen te laten rusten. 's Nachts kunt u het beste een kussen onder uw matras leggen. Een gipsverband mag niet nat worden.
Leg uw hand of been met het gipsverband hoog, zeker in de eerste week. Dit om stuwing van vocht en bloed te voorkomen. Uw hand moet hoger zijn dan uw elleboog. Uw hand kan bijvoorbeeld rusten in de sling of op een kussen.
U kunt deze regel aanhouden: de tijd die uw arm in het gips heeft gezeten, heeft u daarna ook nodig voor uw herstel. Pak pas daarna het sporten weer op. Natuurlijk kan deze regel per persoon altijd wat afwijken. Overleg daarom met de gipsverbandmeester of chirurg wanneer u weer mag sporten.
De eerste 6 weken mag u geen kracht zetten met uw hand, bewegen mag wel. U kunt ook niet autorijden, u bent niet verzekerd. Of u wel of niet kan werken hangt af van uw persoonlijk situatie. Overleg dit eventueel met de gipsverbandmeester.
Wat moet ik doen? Gips hoort stevig (strak) te zitten, zeker in het begin.Na verloop van tijd zit het 'losser'. Dat komt enerzijds doordat de zwelling afneemt en anderzijds omdat de spieren al snel in omvang verminderen.
In het gips zijn uw spieren/pezen/gewrichtskapsels in een bepaalde stand gehouden. Hierdoor zijn ze verstijfd. Uit het gips kan dit een tijd pijnklachten en zwelling geven. Dit vermindert na veelvuldig oefenen om de volledige functie terug te krijgen.
Als het gips verwijderd is, zult u merken dat uw gewrichten stijf zijn. Ook zijn uw kracht en coördinatie minder goed en kunt u bewegingen moeilijker uitvoeren. Dit is normaal en zal in de eerste 6 weken na de gipsbehandeling verbeteren. Verder kunt u in het begin last krijgen van zwelling.
Ja, u mag vliegen met gips, maar hiervoor gelden wel strenge regels. Een internationale regel is dat vliegen met circulair (rondom gesloten) gips verboden is. Dit heeft te maken met drukverschillen in de cabine. Tijdens het vliegen kunnen handen en voeten opzwellen door vochtophoping.
Het is inderdaad zo dat gipsplaten het radioactieve Radongas bevatten, maar dat geldt voor alle minerale materialen. Radongas zit in gips, beton ,baksteen, … en noem maar op. Maar de hoeveelheid gas die uit deze materialen ontsnapt, is zo klein dat het niet schadelijk is voor de gezondheid.
Zorg dat uw enkel hoger dan uw knie ligt en dat uw knie hoger dan uw heup ligt. Verhoog, voordat u gaat slapen, het voeteneinde van uw bed met bijvoorbeeld een kussen. Leg uw been op het dekbed en niet eronder anders wordt uw been te warm. Laat uw been op een bankje rusten als u zit.
Zorg ervoor dat u de arm niet beweegt en dat u geen onverwachte bewegingen maakt. Bij het aankleden kunt u het beste beginnen met de zijde van de gebroken arm en daarna de gezonde zijde. Uitkleden doet u in omgekeerde volgorde. De eerste nachten adviseren we een halfzittende houding in bed.
Werk: u mag uw werk hervatten als u denkt dat u daar weer toe in staat bent.