Met name de cafeïne in koffie stimuleert onze hersenen en zenuwen, wat onze creativiteit en prestaties aanspoort. Een goede reden om dus een kop koffie te zetten voordat je aan de slag gaat.
Te veel cafeïne kan leiden tot stressgevoelens met symptomen als hartritmestoornissen, zenuwachtigheid, trillen, kortademigheid, een rood aangezicht en zelfs angstgevoelens en slecht slapen.
Cafeïne heeft een stimulerend effect op concentratie en prestatie. Het vergroot de aanmaak van adrenaline en dopamine en kan hiermee een verbeterde focus en gemoedstoestand met zich meebrengen.
Cafeïne werkt door het blokkeren van bepaalde stoffen in het lichaam die verantwoordelijk zijn voor vermoeidheid en lusteloosheid, en daardoor helpt het bij het verhogen van de alertheid en concentratie. Koffie heeft ook invloed op cortisol, het stresshormoon in het lichaam.
Volgens sommige studies zorgt het drinken van veel koffie en cafeïne voor negatieve cardiovasculaire effecten zoals aderverkalking, gedragswijzigingen, een verhoogd risico op kanker en verminderde vruchtbaarheid bij mannen. Het betreft hier allemaal studies die wetenschappelijk uitgevoerd werden.
In koffie zitten de vetachtige stoffen cafestol en kahweol die het LDL-cholesterol. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.
Voedingscentrum: maximaal vijf per dag
Het Voedingscentrum adviseert vanwege de cafeïne een maximum van vijf kopjes koffie per dag. "Daarnaast maakt het uit hoe je je koffie zet: hoe beter gefilterd, hoe minder cafestol en hoe gezonder", zegt de woordvoerder.
De lever breekt cafeïne uit het bloed af.
Cafeïne heeft net zoals alcohol en sodium en uitdrogend effect op de huid. En wanneer de huid niet goed genoeg is gehydrateerd, zul je dit zien aan de huid. Daarnaast hebben verschillende studies laten zien dat cafeïne ervoor kan zorgen dat acne wordt verergerd.
Wanneer cafeïne in de hersenen aankomt, past het in de receptoren die normaal worden bezet door het op vergelijkbare wijze gevormde adenosinemolecuul. De opname van adenosine door deze receptoren zorgt ervoor dat je je moe gaat voelen.
"Cafeïne kan de uitscheiding van cortisol verhogen, maar dat hangt ook weer samen met andere factoren zoals stress of sporten. Een verhoging van het cortisol-niveau komt meer door chronische stress en niet door een kopje koffie." Sterker nog, koffie past volgens Orie juist bij een gezonde levensstijl.
Te veel koffie is ongezond, omdat het kan zorgen voor een hoge bloeddruk, en zoals het onderzoek aangeeft een hoger risico op hartziekten. Daarnaast kun je last krijgen van bijwerkingen zoals duizeligheid, trillerig worden, hoofdpijn en hartkloppingen.
Voor de meeste mensen werkt cafeïne als een mild laxerend middel, dat er vooral voor zorgt dat je vaker moet plassen. Sommige mensen zijn echter gevoeliger voor het goedje, waardoor ze een zwaarder laxerend effect zullen ondervinden.
Koffie zit boordevol antioxidanten en vetzuren. Deze ingrediënten beschermen de huid tegen vrije radicalen die veroorzaakt worden door de zon, vervuiling en andere invloeden van buitenaf. Hierdoor kan koffie het krijgen van rimpels iets uitstellen en krijg je een fijne glow op je gezicht.
“Wanneer je cafeïne binnenkrijgt kan adenosine jouw bloedvaten niet meer goed verwijden.” Als je bij inspanning meer zuurstof nodig hebt, verwijden de bloedvaten zich minder goed doordat cafeïne (het effect van) adenosine blokkeert.
Cafeïne, het krachtige ingrediënt in je kopje koffie, heeft een bepaalde tijd nodig om effect te hebben op je lichaam. Na consumptie blijft cafeïne gemiddeld 3 tot 5 uur in je lichaam aanwezig. Deze tijd is ook afhankelijk van de hoeveelheid cafeïne in je koffie.
Hoe (on)gezond is dit? Thee met cafeïne is gezonder dan koffie, omdat het aantal milligram cafeïne in thee veel lager is dan het aantal milligram cafeïne in koffie. In koffie zit zo'n 70 milligram cafeïne, terwijl er in een kopje zwarte- of groene thee ongeveer 25 milligram zit.
Het drinken van 2 à 3 kopjes koffie per dag hangt samen met een lager risico op hartaandoeningen en gevaarlijke ritmestoornissen. Ook lijkt er een verband te zijn met een langer leven. Dat zijn de resultaten van 3 opeenvolgende studies, gepresenteerd op het congres van het American College of Cardiology.
Koffie met melk is een stuk gezonder en wel om deze opvallende reden. (Volgende keer toch maar weer een cappuccino bestellen.) Door de wisselwerking tussen polyfenolen (lees: antioxidanten die onder andere voorkomen in koffie) en eiwitten heeft een simpel kopje koffie met melk mogelijk een ontstekingsremmend effect.
Cafeïne is zowel geestelijk als lichamelijk verslavend. Stoppen met koffie drinken kan daardoor leiden tot ontwenningsverschijnselen als onrust en somberheid. Bovendien leidt stoppen met cafeïne tot een tijdelijke toename van de bloedtoevoer naar je hersenen, met hoofdpijn tot gevolg.
Meer koffie? Ja, je hoort het goed! Koffie mag je gewoon blijven drinken als je last hebt van een te hoge bloeddruk.
Zoals je misschien zelf al hebt gemerkt, kan teveel cafeïne leiden tot hartkloppingen en slapeloosheid.