Bij Jan Cremer is blue jeans duidelijk enkelvoud, hoewel jeans in het Engels meervoud is, evenals trousers.
Als je kind wil bepalen wanneer hij een werkwoord of zelfstandig naamwoord in het enkelvoud of meervoud schrijft, leer je hem naar het onderwerp in de zin te kijken. Wanneer het onderwerp één iets of iemand is, gaat het om enkelvoud. Gaat het om meer dan één persoon? Dan betreft het meervoud.
Spijkerbroek, jeans of jeansbroek: de kaart - Taalverhalen.
Een spijkerbroek, ook wel jeans, is een broek die meestal van een blauwe, sterke, gekeperde katoenen stof (denim oftewel spijkerstof) wordt gemaakt. De broeken zijn voorzien van een soort kleine klinknagels die de zakken verstevigen, vandaar de naam spijkerbroek.
Ja, de meeste spijkerbroeken kunnen veilig op 40 graden Celsius worden gewassen. Dit temperatuurniveau is vaak voldoende om vuil en geuren te verwijderen zonder de stof te beschadigen. Echter raden wij aan om je spijkerbroek veilig op 30 graden te wassen, zo houd je de kleur en pasvorm zo lang mogelijk mooi.
Er zijn trouwens ook zelfstandige naamwoorden die helemaal geen enkelvoud hebben: notulen, onkosten, paperassen, hersenen, hurken . Je kunt met zelfstandige naamwoorden samenstellingen maken: fietsventieldopje. Gewoon aan elkaar vast. Zo doen we dat in het Nederlands: bedoel je één ding, dan is het één woord.
Het woord kleding kent geen meervoud, net zoals 'ijs' en 'vee'. Het is daarmee ook een verzamelterm voor kleren.
De algemene regel voor het vragend voornaamwoord welk(e) is dat het geen buigings-e krijgt als het betrekking heeft op een het-woord in het enkelvoud (welk autootje, welk boek), en dat in andere gevallen alleen welke juist is: welke auto (de-woord), welke boeken (meervoud).
Het ziet er nogal lang en omslachtig uit, het meervoud van ei: eieren. Waarom is het niet gewoon eien, zoals uien het meervoud is van ui?
Woordherkomst en -opbouw. alleen meervoud van Middelnederlands hersene, in de betekenis van 'deel van centrale zenuwstelsel' voor het eerst aangetroffen in het jaar 1240. Tegenwoordig komt alleen het meervoud nog voor.
Als het onderwerp bijvoorbeeld een enkelvoud is, zoals hij, dan is de persoonsvorm dat ook: hij loopt. Is het onderwerp een meervoud, bijvoorbeeld wij, dan is de persoonsvorm dat ook: wij lopen.
Voorbeelden: `De eerste persoon enkelvoud van het werkwoord 'zijn' is 'ik ben'. `, `Het enkelvoud van 'kinderen' is 'kind'.
Woorden als politie, jeugd, vee en familie zijn verzamelnamen. Je gebruikt ze om een groep mee aan te duiden. De betekenis is dus meervoudig, maar het woord zelf vatten we in het Nederlands op als enkelvoud: de persoonsvorm staat dus ook in het enkelvoud. De politie kwam in actie tegen de relschoppers.
Zoals de meeste andere hoeveelheidsaanduidende zelfstandige naamwoorden blijft de munteenheid euro na een bepaald hoofdtelwoord dat groter is dan één (behalve na beide) gewoonlijk enkelvoudig. Ook na nul, na een kommagetal en na hoeveel, zoveel en een paar wordt de enkelvoudsvorm gebruikt.
Voor de tweede persoon zijn er verschillende persoonlijke voornaamwoorden: de vertrouwelijke vormen je, jij en jullie, en de beleefdheidsvorm u, die we zowel voor het enkelvoud als voor het meervoud gebruiken.
'iedereen' gebruik je voor personen. Het betekent 'alle mensen'. Wanneer je 'iedereen' gebruikt als subject, staat je persoonsvorm in het enkelvoud.
Hersenen en hersens zijn allebei goede woorden, maar ze kunnen niet zomaar door elkaar worden gebruikt.
Toelichting Koffie kan als stofnaam gebruikt worden in de betekenis 'drank, bereid met gemalen koffiebonen' en heeft dan geen meervoud.
Je hoeft jeans eigenlijk nooit te wassen. En sterker nog, door te wassen zou je de denimvezels alleen maar onnodig hard laten slijten. Met name tijdens het centrifugeren krijgt de spijkerbroek veel te verduren, waardoor je die beter niet kunt wassen. De stof wordt dunner en kan uiteindelijk scheuren.
Waarschijnlijk mag je het op 40 graden wassen. Dat is voldoende voor nieuw ondergoed. Maar ondergoed met gebruikerssporen was je liever op 60 graden. Wassen op 60 graden wil zeggen dat je was 'hygiënisch schoon' wordt.
Jeans wassen
Was met mate, is het advies. De meeste wasmiddelen zullen op den duur de kleur van je jeans vervagen. Witwasmiddel al helemaal, dat bevat bleek. Streef ernaar na vier, vijf keer dragen je jeans te wassen.
Persona, buyer persona, persona's, personae
Volgens de Van Dale is het meervoud 'personae' omdat het stamt uit het Latijn maar je ziet vaker persona's.