Normale statische en zelfklevende folie is namelijk niet geschikt voor HR glas. Twijfel je of deze folie echt wel kan op jouw glas? Dan kun je altijd bij jouw glasleverancier informeren.
Raamfolies die geen warmte opnemen, zoals inbraakwerende raamfolie en anti inkijk folie, kunnen wel op HR++ glas gemonteerd worden.
Het statische raamfolie kan aangebracht worden op dubbel glas, maar ook op HR+ en HR++ glas.
Dat klopt inderdaad, niet ieder raamfolie kan toegepast worden op dubbele beglazing, HR+ (+) glas of getint glas. De reden hiervoor is dat er thermische breuken kunnen ontstaan. Ben je nog niet bekend met deze term? Hieronder leg ik aan je uit wat een thermische breuk is en hoe deze ontstaat.
Kozijnfolie isoleert beter dan glasfolie. Het geeft meer comfort en je bespaart meer op je stookkosten. Kozijnfolie zie je beter zitten dan glasfolie en valt dus meer op.
Isolatiefolie aanbrengen
Isolerende raamfolie is geschikt voor zowel enkel- als dubbelglas. Van enkelglas maak je als het ware dubbelglas, en dubbelglas verhoog je tot HR-glas. Zo houd je de warmte beter in huis en verbruik je minder energiekosten.
Wat is het verschil tussen dubbelglas en HR++? Het verschil tussen dubbelglas en HR++ glas is dat HR++ beter isoleert. De betere isolatie wordt gerealiseerd door een extra coating (laag) op het glas en doordat de spouw gevuld is met een edelgas in plaats van lucht.
Statisch raamfolie
Dit houdt in dat het folie niet voorzien is van een lijm laag. Het fijne van deze folie is dat wanneer je op het folie uitgekeken bent of toch net even wat meer zicht naar buiten wilt, je de folie gemakkelijk kunt verwijderen zonder dat je aan de slag hoeft met het wegpoetsen van de lijmresten.
Een belangrijke basisvraag is of het mogelijk is dat er ruitschade ontstaat door het aanbrengen van raamfolie op HR++ of HR+++ glas. Het korte antwoord op deze vraag is: ja, dat kan. Het is inderdaad mogelijk dat er ruitschade optreedt door toepassing van raamfolie op isolatieglas.
Spiegelfolie, de meest effectieve zonwerende folie!
Zonwerende raamfolie houdt deze warmte tegen. Direct na het aanbrengen van de folie merkt u het verschil in het doorstromen van warmte. Deze glasfolie bevat speciale metaaldeeltjes welke de UV- en infraroodstraling reflecteren en daardoor tegenhouden.
Raam moet glad en vetvrij zijn
Ontvet het raam daarom goed. Dit kun je doen met een middel dat geschikt is om te ontvetten en die op een raam te gebruiken is. Ook is het belangrijk dat het oppervlak glad is. Wanneer de ondergrond niet glad is, zal het folie ook loslaten.
Het verschil is dat het statische plakfolie hecht doormiddel van statische ladingen en dit folie heeft dus geen plaklaag. Het statische materiaal beschikt wel, net als het zelfklevende plakplastic, over een schutvel welke verwijderd dient te worden voordat je het raamdecoratiefolie aanbrengt.
Plak de eerste hoek vast op je raam en zorg dat de folie in een rechte lijn geplakt wordt. Vervolgens kan je de raamfolie aanbrengen over de breedte. Verwijder stukje voor stukje de beschermfolie en wrijf de folie vanuit het midden naar buiten op de ramen. gebruik een spatel of doek om de raamfolie glad te wrijven.
HR++ glas isoleert bijna drie keer zo goed als oud dubbel glas. Dit betekent energiebesparing, hoger comfort en beter voor het milieu. Bovendien gaat dubbel glas ongeveer 20 tot 25 jaar mee en kan daarna lek raken. Bij lekke ramen loopt de isolatiewaarde terug en neemt soms ook de doorzichtigheid wat af.
Thermische breuken komen vooral voor bij (isolatie)glas. De breuken ontstaan als er grote temperatuurverschillen zijn tussen de buitenlucht en het glas. Koude buitenlucht in combinatie met sterk zonlicht kan zorgen dat een ruit snel opwarmt. Deze drukspanning zorgt uiteindelijk voor een thermische breuk.
Het verschil tussen HR, HR+, HR++ en HR+++glas
HR+ glas: dubbel glas met coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1.6) HR++ glas: dubbel glas met een verbeterde coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1.2) HR+++ glas of triple glas: driedubbel glas met coating en edelgasvulling. (U-waarde ± 0.9)
Het isolerende glasfolie zorgt voor maar liefst 50% minder warmte verlies en dat is natuurlijk niet verkeerd in de koude wintermaanden. Aangezien er minder warmte verloren gaat hoeft de verwarming minder vaak of minder warm aan en dat zorgt er voor dat het dus ook nog eens voordelig werkt voor je portemonnee.
Bij goed onderhoud gaat professioneel aangebrachte folie binnenshuis tot wel 20 jaar mee.Buitenshuis aangebrachte glasfolie kan tot wel 10 jaar meegaan, dit is onder andere afhankelijk van de weersomstandigheden.
De verschillende laagjes reflecteren de warmtestraling. Isolatiefolie van goede kwaliteit kan tot meer dan 90 procent van de warmte binnen houden en is erg effectief.
Begin bovenaan in het midden en werk vanuit het midden eerst naar rechts en dan vanuit het midden naar links. Met overlappende streken werkt u naar beneden. Controleer of er nog water en/of lucht tussen de glasfolie en het glas zit. Indien nodig, wrijf deze dan weg (druk niet te hard en neem uw tijd).
De Homewell® Raamfolie - Isolerend is wat ons betreft de beste keuze voor de meeste consumenten op dit moment. Dit is een multifunctioneel raamfolie dat je zowel isolerend werkt tegen warmte als tegen kou. Verder filtert deze folie 90% van de uv-stralen en 80% van het infrarood licht.
Gelukkig bestaat er ook raamfolie geschikt voor triple glas. Belangrijk hierbij is wél dat je het raamfolie aan buitenkant van de ramen op plakt. Zo kunnen de ramen niet te warm worden en kan er onmogelijk breuk ontstaan door het gebruik van raamfolie.
Als je normaal dubbel glas vervangt door HR++ glas scheelt dat bij een temperatuurverschil van 30 graden (binnen 20, buiten -10) 828 W (12 x 30 x 2.3 = 828 W). Per dag is dat een besparing van 19.87 kWh.
In de meeste bestaande kozijnen kun je HR++ glas plaatsen, maar niet altijd triple glas. Vacuümglas is wel mogelijk. In nieuwe kozijnen is triple glas wel mogelijk. Voor monumenten is er speciaal isolatieglas.
De beste raamisolatie is simpelweg goed dubbel of triple glas met goede kozijnen. Een voorzetraam of dikke gordijnen isoleert minder goed, maar heeft nog steeds een voelbaar effect. Isolerende raamfolie is nog wat minder isolerend dan deze opties, maar zal nog steeds de isolatiewaarde verbeteren.