Via besmette knaagdieren komt het in de omgeving terecht. In urine, speeksel of keutels kan het hantavirus nog ongeveer 2 weken in leven blijven. Mensen raken vooral besmet door het inademen van besmette stofdeeltjes of opdwarrelend stof. Ook via bijtwonden kan je besmet raken.
Ze kunnen met hun urine en poep je eten besmetten met salmonellabacteriën. Daardoor kun je een voedselvergiftiging krijgen. En ze kunnen de ziekte van Weil overbrengen, net als ratten.
Hantavirusinfectie is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een virus. Muizen en ratten kunnen het virus bij zich dragen. Ze worden zelf niet ziek van het virus, maar ze kunnen wel door urine en poep mensen ermee besmetten.
Als je bent gebeten door een muis kun je tot 3 weken later nog ziek worden. Zelfs als de wond al is genezen. De infectie gaat gepaard met koorts, hoofdpijn en braken. Soms ook met huiduitslag en gewrichtsontsteking.
Een muis produceert ongeveer 50-80 muizenkeutels per dag. De muizenkeutels zijn door uw gehele pand te vinden, omdat muizen op verschillende plaatsen eten en daarom overal lopen. Muizenkeutels zijn klein, 3-8mm groot en lijken een beetje op extra grote hagelslag.
Na verloop van tijd kleuren muizenkeutels naar grijs, ze liggen dan echt al een tijdje. Verwar muizenkeutels niet met rattenkeutels. Muizenkeutels zijn 3-8 mm lang en hebben een dikte van 1 tot 3 mm. Rattenkeutels zijn groter en dikker.
Nee, want muizen willen voedsel, warmte en beschutting. Vinden ze dit allemaal in jouw woning of bedrijf en voelen ze zich daar niet bedreigd, dan is de kans zeer klein tot niet bestaand dat ze uit vrije wil vertrekken.
Als je 's nachts ligt te slapen en muizen kruipen in bed kun je in aanraking komen muizen. Het komt weliswaar zeer zelden voor, maar de kans is aanwezig. Bij een grote muizenplaag zijn er soms uitwerpselen van muizen te vinden in bed, onder het bed of op het nachtkastje.
In veel gevallen bevinden muizen zich overdag op de schuilplaatsen, bij voorkeur op warme plaatsen zoals in plafonds, op zolder of onder koelkasten. 's Nachts komen muizen in de zoektocht naar voedsel te voorschijn. Omdat muizen bang zijn voor mensen zul je niet snel levende muizen zien lopen.
Muizen zijn ongezond voor mensen
Hun uitwerpselen en urine brengen ziektes mee zoals de ziekte van Weil en het Hantavirus. Een besmetting vindt gemakkelijk plaats door direct contact met de uitwerpselen of zelfs via de lucht.
Muizen zijn ziekteverwekkers en dus gevaarlijk!
De ziekten worden rechtstreeks op de mens overgedragen door contact met uitwerpselen van muizen, speeksel of urine, muizenbeten en louter direct contact. Ze kunnen echter ook indirect worden verspreid via teken, vlooien en mijten.
Huismiddeltjes. Er zijn geuren waar muizen niet van houden. Bijvoorbeeld pepermunt, kamille, lavendel, kruidnagel en chilipeper. Als deze geuren effect hebben, dan is dat alleen in geconcentreerde vorm, zoals etherische olie.
Gebruik wegwerpdoekjes voor het opruimen van de keutels, urine of dode exemplaren en gooi deze direct in de vuilnisbak. Wanneer er dode ratten of muizen in het nest liggen, stop deze in een plastic zak en gooi ze direct in de container.
Je kunt de keutels van een muis herkennen aan de grootte van 3 tot 8 mm, ze lijken een beetje op extra grote chocolade hagelslag. Een muis produceert ongeveer 50 tot 80 keutels per dag. Je zult dus ongetwijfeld een groot aantal keutels terugvinden, wanneer je muizen in huis hebt.
Muizenkeutels en rattenkeutels herkennen
Bij muizenpoep lijkt het dat u kleine, zwarte rijstkorreltjes heeft gemorst van ca. 5 mm lang.. Wanneer het rattenkeutels zijn, zijn ze ca. 10mm groot en hebben ze een dikkere diameter en vaak zijn ze wat meer bruin van kleur.
'Als je muizen hebt, heb je geen ratten'. Dit lijkt wel op een uitspraak van wijlen Johan Cruijff, maar dat is het zeker niet. Het is ook geen onlogische gedachte, want beide soorten knaagdieren zijn erg territoriaal en vermijden elkaar liever.
Muizen zijn heel snel vruchtbaar, al vanaf vier tot vijf weken kunnen ze zich voortplanten.
Hoe lang het duurt voordat muizengif werkt ligt aan de grootte en leeftijd van de muis. Soms sterft de muis al na 1 dag, maar gemiddeld is dit na 3 tot 5 dagen. Een muis moet meerdere keren eten van het gif voordat hij dood gaat.
Muizen en ratten zijn uitstekende klimmers, ze kunnen op ruwe verticale oppervlaktes klimmen, tot wel 2m hoog.
Geluid van een muis
Muizen kunnen hun stembanden harmoniseren om zo te kunnen wedijveren met andere mannetjes. Met zijn zingen lokt het mannetje het vrouwtje en als er dan geen andere mannetjes in de buurt zijn, kan het gebeuren dat 1 mannetje meerdere vrouwtjes heeft…
In tegenstelling tot ons mensen, worden muizen niet naar koffie zaken getrokken door de geur van lekkere koffie – het gaat muizen meer om de aangename temperatuur en andere aantrekkelijke onderdelen, zoals de broodjes, taart en koeken die er vaak verkocht worden en de beschutting die ze er vinden.
Vaak wordt gezegd dat muizen vooral 's nachts actief zijn. Dat komt omdat het dan overal wat stiller is dan overdag. Aan de andere kant: soms zijn muizen ook overdag actief.
Muizen komen in de spouwmuur door zich binnen te wurmen via allerlei gaten en kieren in de muur. Tenminste, dat is vaak de snelste weg, want soms komen muizen ook op andere manieren binnen. Via de zolder of een kruipruimte.
Geluiden van muizen in huis kunnen ook door bosmuizen veroorzaakt worden. Dit begint meestal tegen het einde van de avond. In de spouwmuur kunnen we ze ook soms horen. Meestal hoor je ze omhoog of omlaag klimmen.