De grootste stijging zat hem in de consumptie van kip: jaarlijks eet Nederland ruim 200 miljoen kippen.
Australiërs, Nieuw-Zeelanders en Oostenrijkers komen als grootste vleeseters ter wereld naar voren. De gemiddelde Australiër werkt jaarlijks 111,5 kilo aan rund- en varkensvlees, kip en vis weg. Hij wordt gevolgd door de Nieuw-Zeelander met 106 kilo en de Oostenrijker met 102 kilo.
Per persoon aten we in 2020 gemiddeld 22,9 kilo pluimveevlees, waarvan meer dan 20 kilo kip. De supermarkt is de favoriete plek om kip te kopen. In de toekomst zal de consumptie van kip op wereldwijde schaal alleen nog maar toenemen.
Vlees heeft een hoge voedingswaarde. Volwassenen kunnen hun dagelijks benodigde bouwstoffen aan eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen halen uit zo'n 100 à 125 gram vlees(waren), vis, kip of eieren. Dat is het (bruto) gewicht in grammen van gare producten, dus bijvoorbeeld bereid vlees en vleeswaren samen.
Schoon zonder onderpoten is het consumptiegewicht 2400 gram. Hiervan is 2000 gram vlees, en 400 gram botten. De ingewanden wegen 350 gram en veren, kop en onderpoten 400 gram.
Van de verschillende soorten gangbaar vlees, is kip een van de gezondste. Rundvlees of varkensvlees bevat meer calorieën, meer vet en zorgt daarnaast voor ongezonde cholesterol. Kip is echter niet alleen magerder dan andere vleessoorten, maar bevat ook een aantal goede voedingsstoffen, zoals mineralen en vitaminen.
Ook stoten pluimveehouderijen fijnstof uit. Dat komt doordat het gescharrel van kippen stof doet opwaaien. Mensen die binnen een straal van 1 kilometer van een pluimveebedrijf wonen, hebben een 11 procent verhoogd risico op longontsteking, zo beschreef de Volkskrant.
Met rijst kun je gemakkelijk veel koolhydraten binnenkrijgen. Koolhydraten zijn de primaire energiebron voor je lichaam en vervullen daarmee een belangrijke rol. Koolhydraten vullen namelijk de glycogeen voorraad in je spieren en lever aan, deze energie gebruik je als eerst.
Kalkoenfilet en kipfilet verschillen qua voedingswaarden. Kalkoenfilet bevat circa 102 kcal per 100 gram en kipfilet circa 133 kcal per 100 gram. Kalkoenfilet bevat aanzienlijk minder vet, namelijk 1,5 gram per 100 gram, tegenover 6,3 gram vet per 100 gram kipfilet.
Naast eiwitten is kip ook rijk aan vitamines. Door het eten van kip, krijgen uw gasten, onder andere, de belangrijke B-vitamines die het immuunsysteem versterken, het zenuwstelsel verbeteren en over het algemeen meer energie geven in het dagelijks leven.
Australiërs zijn de grootste vleeseters ter wereld met 111,5 kilo (bruto*) per persoon. Zij worden gevolgd door Nieuw-Zeelanders, Oostenrijkers en Argentijnen. Nederlanders zijn bescheidener en zitten gemiddeld op zo'n 85,50 kg (bruto*) vlees.
Vlees is het spierweefsel van gewervelde dieren en hier vallen kippen ook onder. Van een kip eten wij Nederlanders vaak kipfilet, kipdijfilet, kippenpoten en kippenvleugeltjes. Vlees dat van een gevogelte komt, wordt wit vlees genoemd. Hier valt kalkoen ook onder.
De gemiddelde Nederlander eet zo'n 76 kilo vlees per jaar. Daarbij gaat het om het verbruik op basis van karkasgewicht, dus vlees inclusief been, vet en zwoerd. Als vuistregel geldt dat daarvan ongeveer de helft feitelijk geconsumeerd wordt als vlees en vleeswaren.
De nummer één en twee zijn niet verrassend, daar staan volgens de FOA (Food and Agricultuur Organization) inderdaad respectievelijk varkensvlees en kip. Op de derde plaats zou je dan misschien rundvlees verwachten, maar die staat pas op de vijfde plek. Daarboven komen eerst nog paarden en kamelen.
Kip het populairst
De grootste stijging zat hem in de consumptie van kip: jaarlijks eet Nederland ruim 200 miljoen kippen.
Aantal kippen op de wereld
Bijna zes miljard van deze kippen zijn legkippen, die ieder jaar meer dan vijftig miljoen ton eieren leggen. In Nederland leven ruim 46 miljoen legkippen die bij elkaar jaarlijks meer dan tien miljard eieren leggen.
Kip en gevogelte zijn een onderdeel van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten.
Toch is de voedingswaarde van kibbeling niet enorm slecht. 100 gram kibbeling bevat zo'n 220 calorieën en maar liefst 24,5 gram eiwit en 13,8 gram vet. Daarnaast bevat deze gefrituurde snack ongeveer 13 gram koolhydraten en 1 gram vezel. Door deze hoge hoeveelheid eiwitten is kibbeling een best gezond tussendoortje.
Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd.
Krachtregel 2: Wil je kracht, dan heb je koolhydraten nodig
Dat zijn 400 tot 800 gram koolhydraten voor een atleet van 90 kg. Goede bronnen voor kwaliteitskoolhydraten zijn onder andere havermout, rijst, aardappelen, pasta en volkorenbrood. Eet je koolhydraten niet alleen vlak voor een training.
Volkorenbrood en bruinbrood zijn voedzame graanproducten, maar 't beste bulkmiddel is brood niet. Voedingsdeskundige dr. Samefko Ludidi: 'Natuurlijk kun je aankomen als je brood eet. Je kunt aankomen door veel nadruk te leggen op energie, de koolhydraten die je uit rijst, pasta of brood haalt.
De enige manier om droog te trainen als vrouw is door minder calorieën binnen te krijgen dan je verbruikt. Dit klinkt heel simpel, maar zo is het gewoon. Het is aan te raden om zo'n 10 tot 20% onder je energiebehoefte te gaan zitten om spierafbraak te voorkomen.
Welk geloof eet geen kip? Antwoord: De meeste Boeddhisten zijn vegetarisch omdat ze tegen het doden van dieren zijn. Het eten van vlees wordt als oneervol beschouwd. Sommige Boeddhisten geloven dat Boeddha tijdens zijn leven op aarde de gedaante van een dier aan nam.
Of een stuk kippendij gezonder is dan een kipfilet hangt mede af van hoe de rest van het voedingspatroon eruit ziet. Kippendij bevat meer vet dan kipfilet. Mensen hebben wel vet nodig, omdat dit ook nodig is voor de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K.
Rookvlees, rosbief, kipfilet en kalkoenfilet zijn goede voorbeelden van magere vleeswaren. Tip: bepaalde soorten rauwe ham bevatten geen toevoegingen of hulpstoffen en behoren daarmee tot de ideale vorm van gezond broodbeleg!