Geen probleem. Goed afsluiten en even de datum erop zetten. Gemarineerde kip (ongebakken) kun je ook in de diepvries stoppen.
Kip, kalkoen, eend
Kip en ander gevogelte kun je, mits het vers is, tot 6 maanden in de vriezer bewaren. Bewerkte kip, zoals kipschnitzels en gemarineerde kipfilet, blijven 1 maand goed. Een hele kip of kalkoen, dat is heel andere koek: die kun je wel tot een jaar invriezen.
Je kunt gemarineerde kip invriezen, maar het marineren moet in de koelkast gebeuren.
Als je geen risico's wilt nemen, kun je het beste geen voedsel twee keer invriezen. Pas vooral op met kip, vlees en vis. Daarbij is de kans op voedselvergiftiging het grootst.
Ook bereide kip blijft niet eeuwig goed in de koelkast. Reken op 3, maximum 4 dagen.
Hergebruiken niet doen, maar als je marinade over hebt die je niet gebruikt hebt (en dus niet in contact geweest is met het rauwe product) kan je prima invriezen.
Verse kip kan je doorgaans 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren. Krijg je het niet op tijd op? Vries het in of bereid het. Gebakken of gebraden vlees blijft tot 4 dagen goed in de koelkast.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Hele kippen en kalkoenen kunnen tot een jaar gedijen in de diepvries. Stukken gevogelte, zoals kalkoen- of kippenborst, -billen of -vleugels moet je binnen de negen maanden consumeren. Orgaanvlees blijft bevroren slechts drie tot vier maanden goed. Rauwe steak gaat dan weer zes tot twaalf maanden mee in de vriezer.
Ja, maar houd er rekening mee dat het marineren stopt als de kip wordt ingevroren en pas weer begint als de kip ontdooit .
Rundvlees dat gekruid of gemarineerd is, kun je echter een stuk korter bewaren in de vriezer: ongeveer 1 maand. Varkensvlees: vers varkensvlees kun je tot 3 maanden lang ingevroren houden. Gekruid en gemarineerd varkensvlees (zoals varkensworstjes of gemarineerde karbonaadjes) ongeveer 1 maand.
Gemarineerde kip kun je tot 48 uur in de koelkast bewaren. De ideale marinade tijd is 4 tot 12 uur voor optimale smaak zonder dat de textuur wordt aangetast. Zorg ervoor dat de kipdijfilet van goede kwaliteit en vers is voordat je het marineert.
Je kunt kip in een marinade in de vriezer bewaren, maar het zal niet echt marineren als het bevroren is. Je moet de kip eerst marineren en het dan in de marinade invriezen, of de kip en marinade samen invriezen en het laten marineren terwijl het ontdooit gedurende een periode van 24 tot 36 uur in de koelkast.
Kun je het invriezen voor later? Het blijkt dat je vlees in een marinade kunt invriezen en het op een later tijdstip kunt ontdooien . Dat is geen probleem. (En hé, als je een proteïne in de marinade invriest, kun je het tegelijkertijd ontdooien en marineren, wat je mogelijk wat moeite bespaart.)
Als de tijd krap is, pak ik een kant-en-klare marinade of zelfs een fles Italiaanse dressing . Ik doe de marinade in een diepvrieszak, doe de kip erin, druk alles een beetje aan om de kip te coaten als de zak eenmaal dicht is en bewaar het in de vriezer.
Gevogelte – 3 maanden
Kip en kalkoen is 3 maanden houdbaar in de vriezer.
In de meeste gevallen kunt u rauwe kip maximaal één tot twee dagen in de koelkast bewaren. 1 De “ten minste houdbaar tot”-datum die op de verpakking staat, is bedoeld om de kwaliteit te waarborgen. U mag rauwe kip dus alleen binnen een dag of twee eten, zelfs als de houdbaarheidsdatum nog niet is verstreken .
Controleer regelmatig de vervaldatum die op de verpakking staat: “EXP” of “verwendbar bis” gevolgd door de twee cijfers van de maand en de vier cijfers van het vervaljaar. Dit geldt ook voor bereidingen die door de apotheker werden gemaakt. Na deze datum moet u het geneesmiddel terugbrengen naar de apotheek.
"Doorgaans is voeding maar drietal maanden houdbaar" Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Net als veel andere sausjes kun je ook deze zigeunersaus prima invriezen.
In de koelkast: Gebakken kip kan tot 3-4 dagen in de koelkast worden bewaard.
Onze aanbevolen houdbaarheid voor gekookte kip is 3 tot 4 dagen in de koelkast (1 tot 2 dagen als het in een saus zit), en 2 tot 3 maanden in de vriezer.
Vlees dat stinkt
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.