In het algemeen is het dus verstandig geen drugs te combineren met antidepressiva en op zijn minst voorzichtig te zijn met alcohol. Meer specifiek: Met de bekende antidepressiva fluoxetine, paroxetine (es)citalopram en venlafaxine is er geen interactie beschreven.
Alcohol versterkt het versuffende effect van antidepressiva. Ook als je hier niets meer van merkt omdat je gewend bent geraakt aan het medicijn, kun je door het gebruik van alcohol erg suf worden. Beperk daarom het gebruik van alcohol en drink het liever niet.
Antidepressiva en alcohol drinken
Als je antidepressiva gebruikt en alcohol drinkt, zal de medicatie niet goed genoeg werken. Drink hooguit af en toe 1 of 2 glazen alcohol, maar drink het liefst helemaal geen alcohol. Er is hulp als stoppen met drinken je niet lukt.
Alcohol kan de bijwerking van dit medicijn sterker maken. Hierdoor kunt u extra suf of slaperig worden. Ook als u hier niets meer van merkt omdat u gewend bent geraakt aan sertraline. Gebruik daarom liever geen alcohol of drink minder alcohol als u dit medicijn krijgt.
Het gebruik van bepaalde kruidensupplementen, zoals ashwagandha, rhodiola en Griffonia simplicifolia gaat niet goed samen met het gebruik van antidepressiva.
Het idee dat extreme somberheid wordt veroorzaakt door een tekort aan de een stofje in het brein, namelijk serotonine, verliest aan grond. En dat terwijl de meeste antidepressiva – die soms wel, soms niet helpen – nog steeds op dat idee zijn gebaseerd. Van antidepressiva kun je soms nog somberder worden.
De middelen amitriptyline, escitalopram, mirtazapine, paroxetine, venlafaxine en vortioxetine zijn het meest effectief. Fluoxetine, fluvoxamine, reboxetine, en trazodon scoorden het laagst op effectiviteit. De meerderheid van de meest effectieve antidepressiva zijn niet meer onder patent en generiek verkrijgbaar.
Je hebt last van een droge mond. Je hebt last van onverklaarbare pijn, van druk op de borst, hoofdpijn of rugpijn. Je bent vaak duizelig en hebt trillende handen.
Veel antidepressiva onderdrukken ook angst. Eén van de meest voorgeschreven middelen, Sertraline (merknaam zoloft) leidt zelfs tot een snelle vermindering van angstgevoelens.
Sommige SSRI's zijn meer gewichtneutraal, zoals fluoxetine (Prozac), citalopram (Celexa), escitalopram (Lexapro) of sertraline (Zoloft).
Alcohol kan de bijwerking van dit medicijn sterker maken. Hierdoor kunt u extra slaperig worden. Ook als u hier niets meer van merkt omdat u gewend bent geraakt aan citalopram. Gebruik daarom liever geen alcohol of drink minder alcohol als u dit medicijn krijgt.
Oppassen met deze combinaties. Bij het gebruik van onderstaande medicijnen moet u in ieder geval extra oppassen met alcohol: Pijnstillers zoals acetylsalicylzuur, ibuprofen, diclofenac en naproxen hebben als bijwerking dat ze het maagslijmvlies irriteren. Alcohol kan ervoor zorgen dat dit sneller gebeurt.
Alcohol kan de signaalstoffen (neurotransmitters) in je hersenen verstoren, waardoor je depressief wordt na alcohol. Andersom gebruiken veel mensen alcohol om de onaangename gevoelens bij een depressie te verdoven en kan een vicieuze cirkel ontstaan, die er ook weer voor zorgt dat je depressief wordt na drank.
PSYCHOLOGIE Medicijnen tegen depressie – de zogenaamde antidepressiva – nemen niet alleen de depressieve gedachten weg bij mensen, maar zorgen ook voor persoonlijkheidsveranderingen. Een nieuwe onderzoek toont aan dat patiënten minder neurotisch worden. Ook gedragen mensen zich extraverter dan voorheen.
Beperk het gebruik van alcohol en drink het liever niet. Door dit medicijn reageert u veel sterker op alcohol dan u gewend bent. Bovendien versterkt alcohol de bijwerkingen van dit medicijn, zoals sufheid en een verminderde coördinatie. Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.
Antidepressiva zijn vaak rijgevaarlijke medicijnen waar je niet, of enige tijd niet mee mag rijden. Dit verschilt per medicijn. Voor categorie III antidepresiva geldt dat het CBR weer een rijbewijs kan verlenen na het gebruik van het middel gedurende 3 maanden, zonder onderbreking of wijziging in de dosering.
Kan ik verslaafd raken aan sertraline? Sertraline is net als alle andere SSRI's niet verslavend. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je steeds meer behoefte hebt om het medicijn vaker te gebruiken dan voorgeschreven. Wel kunnen er onttrekkingsverschijnselen optreden als je stopt met het middel.
Voor paniekstoornis, sociale angststoornis en posttraumatische stressstoornis moet de behandeling beginnen met 25 mg per dag en na een week te verhoogd tot 50 mg per dag. De dagelijkse dosis kan dan worden verhoogd in stappen van 50 mg over een periode van verschillende weken.
Sertraline behoort tot de serotonineheropnameremmers, ofwel SSRI's. Het regelt in de hersenen de hoeveelheid serotonine. Deze lichaamseigen stof speelt een rol bij emoties en stemmingen. SSRI's verbeteren de stemming en verminderen angsten.
Hersenactiviteit en volume kunnen gemeten worden met behulp van een MRI scanner. Er wordt gedacht dat mensen met een depressie- of angststoornis een verstoorde verwerking, reactie en geheugen hebben voor emotionele prikkels uit de omgeving.
Je voelt je somber, hebt nergens zin in en alles lijkt meer energie te kosten dan voorheen. Vaak trekt zo'n sombere bui na een paar dagen weg. Maar het kan zijn dat je al langer rondloopt met dit gevoel, dat het maar niet weggaat. En dat het je leven beheerst.
U voelt zich triest voelen of hulpeloos, tot niets in staat. Het lukt niet meer om ergens nog plezier aan te beleven, u verliest interesse in onderwerpen en het is lastiger om zich te concentreren. Andere gevoelens die vaak voorkomen bij depressies zijn prikkelbaarheid, of juist een dof en leeg gevoel van binnen.
De oorzaken hiervan zijn niet helemaal duidelijk. Toch lijkt het erop dat er een vertraging in de stofwisseling optreedt. Daarnaast gaan veel mensen ook meer eten.
Het aantal mensen dat zogenaamde SSRI's, TCA's, MAO remmers, lithium en andere middelen gebruikt, stijgt behoorlijk. De nadelige gevolgen van het gebruik van anti-depressiva zijn aanzienlijk en het draagt meestal niet bij aan het verliezen van vetmassa.
Bekend is wel dat bij langdurig gebruik door ouderen het gevaar op vallen kan toenemen, met de kans op heupfracturen en andere botbreuken. Ook worden sommige mensen bij langdurig gebruik van antidepressiva dikker.