Een langzame stofwisseling kan worden voorkomen door gedurende de dag regelmatig iets te eten. Op die manier geef je je stofwisseling constant iets te doen en blijft de stofwisseling dus actief aan het werk. Verdeel de maaltijden regelmatig over de dag en eet telkens kleine porties.
De belangrijkste energieleverancier is glucose (suiker), maar ook vetten en eiwitten kunnen afgebroken worden om energie te leveren. Lichaamscellen halen hun energie vooral uit de verbranding van glucose in de mitochondrieën.
De stofwisseling gaat extra hard werken wanneer je veel vezels eet. Door het doen van krachttraining stijgt je rust metabolisme. Krachttraining is een zeer effetieve manier om je rust-metabolisme te doen stijgen, omdat spiermassa meer energie nodig hebben dan vetmassa.
Zorg dat je ook voldoende vet binnenkrijgt: gebruik vloeibare bak- en braadproducten of olie voor het bereiden van je maaltijden en neem de vettere varianten van vlees, zuivelproducten en kaas. Noten, avocado en vette vis zijn ook heel geschikt.
Een van de meest voorkomende symptomen is dat je in een korte tijd veel aangekomen bent, zonder dat je jouw eetpatroon drastisch hebt aangepast. Daarnaast is overgewicht vaak het gevolg van een trage stofwisseling.
De meting van het basaal metabolisme gebeurt via een opname van één nacht. De intensiteit van het basaal metabolisme kan gemeten worden door te meten hoeveel zuurstof u in rust verbruikt. Deze meting gebeurt met een speciaal daartoe ontwikkeld toestel dat de opgenomen zuurstof en uitgestoten koolstof meet.
Mager vlees of vis, zoals kipfilet of pangasiusfilet, zijn goed geschikt voor gewichtsverlies. Vetarme kwark, eieren en magere kaas, zoals emmentaler, zijn ook lekkere en goede eiwitbronnen. Bij plantaardige eiwitbronnen heb je het over peulvruchten. Erwten, sojabonen, maïs of linzen zijn het meest geschikt.
o Zacht fruit, zoals bessen, aardbeien, frambozen, druiven. o Steenvruchten, zoals kersen, abrikozen, pruimen, perziken en nectarines. o Pitfruit, zoals appels en peren. o Ander exotisch fruit, zoals bananen, kiwi's en ananassen.
De longen zijn dus ons belangrijkste orgaan bij het afvallen. Ze schatten dat een gemiddeld persoon iedere dag tenminste 200 gram koolstof uitscheidt, waarvan een derde tijdens de slaap.
Tip #1: Eet dit als ontbijt
Een koolhydraatarm, eiwitrijk ontbijt is echter een betere keuze wanneer je buikvet wilt verbranden. Een eiwitrijk ontbijt zorgt er namelijk voor dat je je langer verzadigd voelt. Je hongergevoel wordt langer en sterker onderdrukt, waardoor je minder eet tijdens de volgende maaltijd (30).
Wist je dat wandelen een uitstekende training is om calorieën en vet te verbranden? Wanneer je 45 minuten per dag lekker actief wandelt tast je lichaam in de vetreserves en verbrandt het opgeslagen vet. Wandelen is met name erg effectief om inwendig buikvet (visceraal vet) te verbranden.
Buikvet verbranden met gember: kan dat? Ja, maar het effect is veel sneller zichtbaar wanneer je meer gaat bewegen en de rest van je eetpatroon ook aanpakt. Gember helpt jouw lichaam bij het afslanken omdat het de volgende positieve eigenschappen heeft. Gember heeft een vochtafdrijvende werking.
Bananen zijn dikmakers: fabel
“Veel mensen laten de banaan links liggen omdat hij een suikerbom zou zijn, een dikmaker. Onterecht”, stelt Eric De Maerteleire. “Een gemiddelde banaan bevat ongeveer 130 kcal.
Gezien de lage hoeveelheid calorieën is magere kwark een erg efficiënt middel om af te vallen. Deze kaassoort (ja, het is kaas) staat er om bekend erg vullend te werken op de maag. Dit is te danken aan de proteïnerijke basis die ervoor zorgt dat je snel een verzadigd gevoel ervaart dat tevens lange tijd blijft hangen.
Nee, je kunt niet zwaarder worden als je minder en gezonder eet. Als je minder energie via eten en drinken binnenkrijgt dan je verbruikt, val je altijd af.